Life&style
Sve što ste znali o crnoj boji u interijerima - nije istina! Sve što ste znali o crnoj boji u interijerima - nije istina! Sve što ste znali o crnoj boji u interijerima - nije istina! Sve što ste znali o crnoj boji u interijerima - nije istina! Sve što ste znali o crnoj boji u interijerima - nije istina! Sve što ste znali o crnoj boji u interijerima - nije istina! Sve što ste znali o crnoj boji u interijerima - nije istina! 1/13 Sve što ste znali o crnoj boji u interijerima - nije istina! Sve što ste znali o crnoj boji u interijerima - nije istina! Sve što ste znali o crnoj boji u interijerima - nije istina! Sve što ste znali o crnoj boji u interijerima - nije istina! Sve što ste znali o crnoj boji u interijerima - nije istina! Sve što ste znali o crnoj boji u interijerima - nije istina!

Sve što ste znali o crnoj boji u interijerima - nije istina!

Crna smanjuje interijer i boja je koju treba izbjegavati... u krivu ste! Ova boja u domu izgledat će tako elegantno

U crnoj haljini izgledat ćete mršavije i tanje, crnu treba kombinirati s toplim jarkim bojama poput žute, crvene, narančaste. Crna smanjuje interijer i crna je boja žalovanja i smrti. Kako da vam to fino kažemo? Potpuno ste u krivu. Crna haljina neće vas učiniti mršavijima, kao što neće vizualno smanjiti interijer. To su sve zablude koje prečesto čujemo, a zapravo malo imaju dodirnih točaka s realnošću. Zašto? Zato što ne postoji univerzalno pravilo. Ako želite izgledati mršavije, puno ćete to lakše postići ako kroj haljine prilagodite figuri svoga tijela te ako prilagodite teksturu i materijal svojim proporcijama. Uz to valja imati na umu da nekim ljudima crna jednostavno ne stoji dobro te će puno bolje i elegantnije izgledati ako boju haljine prilagode svom tenu i boji kose. Jednaki princip je s interijerima. Crna boja zidova u velikom broju slučaju perceptivno će produbiti prostor, posebice ako je riječ o jednom, takozvanom feature wallu, koji daje akcent prostoru. Crna će sakriti mnoge nepravilnosti i nikako je nemojte izbjegavati u interijeru.

 | Autor: arhiva arhiva

No, opet, valja znati da s nekim bojama crna djeluje vrlo agresivno, tako da razmislite ako je odlučite kombinirati sa žutom, crvenom ili narančastom. Ako dojam vašeg interijera bude loš, pomalo jeftin i vulgaran, nemojte reći da vas nismo upozorili. Još jedna zabluda koju često čujemo je da je crna boja žalovanja i smrti. Da, u nekim kulturama crna je tajanstvena boja povezana sa strahom od nepoznatog s nizom negativnih konotacija: poput smrti, tuge, žalovanja, mraka... No, s druge strane, crna je boja vrhunske elegancije, stila i profinjenosti, pa vas uopće ne treba čuditi što su arhitekti uvijek odjeveni u crno, kao i mnoge ikone stila poput Karla Lagerfelda, Michaela Korsa koji desetljeće inzistiraju na monokromatskom odijevanju. Pokojni Steve Jobs, jednako kao i Mark Zuckerberg, govorio je da je to zato što nema vremena za razmišljanje što će taj dan odjenuti, a isto to tvrdi i vlasnik Ikee Ingvar Kamprad, kojeg ćete gotovo uvijek vidjeti u crnoj ili bijeloj košulji, navodno kupljenoj u second hand shopu.

 | Autor: arhiva arhiva No je li to pragmatičnost ili ipak nešto drugo? Crna označava snagu i autoritet te se smatra vrlo formalnom, elegantnom i bojom prestiža. U Aziji, gdje je to boja biznisa, karijere, profinjenosti, sofisticiranosti, formalnosti, ozbiljnosti i stila, u terapiji boja se smatra da upravo crna potiče samopouzdanje i snagu. I još se dvoumite odjenuti za vrlo važan sastanak crnu košulju ili ne? No vratimo se interijerima. Tamni namještaj te posebice tamni detalji za dom ponovno su u modi, a mi smo vam pripremili 30-ak noviteta koji su stigli u naše trgovine te koji uistinu izgledaju profinjeno, sofisticirano, svevremenski. Crni trosjed, fotelja, jastuci, tepih, coffee table... osim što izgledaju vrlo moćno, jako su zahvalni zato što se na njima ne vide prljavština, mrlje od crnog vina, čokolade...

 | Autor: arhiva arhiva

Ako imate djecu ili nezgrapne ukućane, to svakako uzmite u obzir, a crnu garnituru za sjedenje lako ćete umekšati i “pripitomiti” šarenim jastucima, mekanom pastelnom dekom te raznim drugim dekoracijama koji će djelovati nježnije, manje formalno i strogo. Velik trend je ponovno crno posuđe. Crni tanjuri, zdjelice, šalice, vrčevi, posude, sve je to jako “in”, a dobra vijest je što se crno posuđe odlično kombinira s bijelim, sivim, neutralnim tonovima, tako da već s nekoliko dodataka vaš blagovaonski stol bit će jako u trendu. Crna posteljina nešto je što je uistinu stvar ukusa, no da ne duljimo, pogledajte što smo vam sve ovaj tjedan pripremili...

Photo: arhiva

Komentari 0