Life&style

Sve što moraš znati o Sushiju: Vodič kroz osnovne sastojke i pripremu slavnog japanskog jela

  • Sushi je najpoznatije japansko jelo i delicija koja se priprema i obožava u svim dijelovima svijeta
  • Najranija referenca na sushi seže 1300 godina u prošlost, ali izvedba sushija kakvog mi poznajemo stara je oko 200 godina, a prvi ga je pripremio japanski kuhar Hanaya Yohei
  • missGASTRO donosi vodič kroz osnovne sastojke i pripremu ovog slavnog japanskog jela

Obožavan diljem svijeta, sushi je japanski specijalitet priprema kojeg se na prvu čini poprilično kompliciranom. Sve dok se i sami ne upustite u istu...

Sastojci za sushi nisu oni koje obično držimo u kuhinjskim ormarićima, no kada ih jednom kupite, većinu ćete moći koristiti duže vremena. Također, vrsta sushija ima nekoliko, pa prije nego što se upustite u pripremu, odlučite smjer kojim želite krenuti. Najpoznatije vrste su Nigiri, Maki, Uramaki i Sashimi. 

Najpopularnija vrsta sushija svakako je Maki. Riječ je o klasičnom spoju alga, riže i dodataka poput svježe ribe ili hrskavog povrća. Uramaki sushi priprema se slično, no umjesto riže s unutrašnje strane alge, ona se pakira s vanjske. Za pripremu Nigiri sushija neće vam trebati alge jer se on oblikuje rukama, a zatim mu se dodaje sirova riba i umaci po želji, dok se Sashimi odnosi na svježu ribu i morske plodove, uz dodatak wasabija i soya umaka, koji se poslužuju uz svaku vrstu sushija.
Riža koju koristite za pripremu sushija trebala bi biti ljepljiva kada se skuha kako bi lakše držala ostatak sastojaka na okupu. Shari, vrstu riže koja se obično koristi za pripremu sushija, tako možete zamijeniti i rižom kratkog zrna dostupnom u baš svakoj trgovini.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock


Nakon što ste je dobro isprali, rižu je potrebno skuhati u omjeru 1,2:1, s time da veći dio čini voda. Nakon što iz lonca ispari sva voda, rižu maknite s vatre i ostavite je poklopljenom još desetak minuta. Rižu nemojte miješati niti začinjavati, već joj prije posluživanja dodajte samo kombinaciju rižinog octa, soli i šećera, a ostatak okusa prepustite umacima i svježim sastojcima koje ćete kasnije upakirati u sushi.

Wasabi i soja umak najčešći su umaci koji se najfinije slažu uz divne japanske zalogaje. Obje varijante lako možete nabaviti u trgovinama specijaliziranim za japansku hranu, ali i u prodavaonicama zdrave hrane. Nakon što ste skuhali rižu, zapravo ste obavili najveći dio posla. Preostaje vam još samo motanje za koje će vam biti potreban bambusov podmetač, listovi alge, svježe povrće i riba. 

Povrće i ribu nasjeckajte na duguljuste rezance, algu položite na podmetač od bambusa, na nju rasporedite rižu, a u sredinu dodajte svježu ribu i štapiće povrća. Koristiti možete losos, tunu, krastavce, mrkvu, avokado, pa čak i tikvice. 

Čvrstim pritiskom ruke umotajte sushi kako se ne bi raspao kod rezanja, u posudice rasporedite umake, pa navalite na sasvim posebne japanske zalogaje.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Popis namirnica za pripremu sushija:

  • Riža (Shari ili riža kratkog zrna)
  • Rižin ocat
  • Alge
  • Podmetač od bambusa
  • Svježe povrće (krastavci, mrkva, avokado...)
  • Svježa riba (tuna, losos...)
  • Umaci (wasabi i soya)
  • Oštar nož

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0