Life&style

Sve je spremno za ŠKURE - prvi međunarodni festival suvremene književnosti u Šibeniku!

  • Šibenik dobiva prvi Festival književnosti: Međunarodni festival suvremene književnosti ŠKURE – šibenske književne ure
  • Festival je posvećen pjesniku Stjepanu Gulinu, a cijelu priču pokrenula je književnica Olja Runjić s ciljem jačanja potrebe za knjigom
  • Šibenske ulice ugostit će domaće i regionalne autore koji će svim zainteresiranima ponuditi kvalitetne i zanimljive književne sadržaje

Šibenik ove godine dobiva novi festival, jedinstven po tome što je prvi takve vrste u gradu: festival književnosti. Ideja za upravo ovakav, književni festival koji nedostaje šibenskoj kulturnoj sceni dobila je književnica Olja Runjić s ciljem jačanja potrebe za knjigom, kako u Šibeniku tako i diljem regije. Međunarodni festival suvremene književnosti ŠKURE – šibenske književne ure održati će se od 9. do 11. rujna 2021. u središtu grada. Festival je pokrenula lokalna udruga Praznik rada - centar za umjetnost i edukaciju u suradnji sa zagrebačkim Centrom za knjigu. 

 | Autor: PR/Ženeinovac PR/Ženeinovac Namik Kabil

Festival je zamišljen kao proslava proze i poezije, s mnoštvom autora iz regije i s europske književne scene, a za cilj ima Šibenčanima, ali i svima zainteresiranima ponuditi novu književno-scensku platformu. "To želimo učiniti povezujući umjetnike različitih preokupacija i izričaja, kao i iz različitih sredina, domaće i strane, kreirajući novu i svježu kulturno-umjetničku scenu, s ciljem etabliranja Šibenika kao grada knjige, poezije i velikih pjesnika kakvi su bili Mladen Bjažić, Vesna Parun, Stjepan Gulin, Arsen Dedić, ali i velikih pisaca poput Antuna Vrančića, Sime Matavulja, Ive Brešana, kritičara poput Igora Mandića…", poručuju organizatori čiji tim predvodi književnica i scenaristica Olja Runjić, a pridružili su joj se i Vanda Mikšić, Branko Čegec, Mojca Martin Piletić i Leon Lučev.

 | Autor: Adrijana Vidić Adrijana Vidić Lidija Deduš

Unatoč činjenici da sam Šibenik ima jednu od najljepših gradskih knjižnica u Hrvatskoj s nemalim brojem članova, književna događanja potpuno izostaju s kulturnog repertoara grada. To ne znači da Šibenčani ne čitaju i ne vole knjigu, naprotiv. Ovaj festival želi reagirati na tu situaciju. Tako će sudionici festivala svoje književne razgovore voditi na nekoliko gradskih lokacija.

Večernji program predviđen je na Maloj loži (Trg Ivana Pavla II.), dok će dnevna scena biti kod krstionice (Gradska vrata 3). U prvom izdanju festival će ugostiti dvadeset i tri autora iz zemlje i inozemstva: Alhierd Bacharevič (Bjelorusija), Krešo Bagić (Hrvatska), Sanja Baković (Hrvatska), Julia Cimafiejeva (Bjelorusija), Đurđica Čilić (Hrvatska/BiH), Velibor Čolić (Francuska/BiH), samo su neki od njih.

 | Autor: PR/Ženeinovac PR/Ženeinovac Finalisti nagrade

Uz niz književnih tribina i razgovora s domaćim i stranim autorima, posljednjeg dana festivala bit će dodijeljena i Književna nagrada Stjepan Gulin za najbolju knjigu poezije objavljenu između 1. srpnja 2020. i 30. lipnja 2021. na području regije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija). Dio programa činit će i glazbeni nastupi, kao i radionica istraživanja poezije kroz glumu, a priliku za predstavljanje široj publici dobit će i lokalni autori koji su svoje radove prijavili za sudjelovanje u popratnom programu naziva Pronađite publiku.

 | Autor: PR/Ženeinovac PR/Ženeinovac Program festivala Škure

Dio festivalskog programa bit će i radionica Glumac ima vremena za poeziju, a vodit će je Leon Lučev i Jelena Graovac Lučev. Na kraju radionice polaznici će se prezentirati publici poetsko-glazbenim performansom izvodeći odabrane pjesme Stjepana Gulina na programu proglašenja dobitnika po njemu nazvane književne nagrade.

Jedna od ideja festivala je povezati književnost i glazbu, te angažirati glazbenike da samostalno ili u suradnji s autorima ostvare nove kreacije koje će prezentirati publici tijekom festivala. Festival možeš pratiti i na Facebooku, Instagramu i Twitteru, a na Youtube kanalu festivala bit će objavljen niz video najava u kojima brojni poznati sudionici i prijatelji festivala pozivaju publiku da se priključi ŠKURAMA u Šibeniku. 

 

Photo: PR/Ženeinovac

Komentari 0