Life&style
Muškarac ubio ženu u riječkom kafiću Pin

Svakih 15 minuta jedna je žena u Hrvatskoj fizički zlostavljana. Mnogi i dalje misle da smo same krive

  • 15 sekundi je počinitelj nogama udarao i skakao po glavi Darinke Krivec dok je nije ubio
  • Stravičan zločin u Rijeci pokrenuo je još jednu rundu razgovora o nasilju nad ženama u Hrvatskoj
  • Svi su zgroženi "monstrumom iz Rijeke", no kad žene same progovore o nasilju ili femicidu, to je  dovoljan okidač da neki izraze mišljenje o "glumatanju" i "pretjerivanju", "čangrizavim babama", "feminističkim križarskim ratovima" i počaste ih ne samo uvredama nego i velikom količinom mržnje
  • Izmjene zakona o obiteljskom i seksualnom nasilju (čije su većinske žrtve žene), educiranje policijskih službenika, podizanje javne svijesti... Moramo vjerovati da imaju smisla iako mizoginija cvate i dalje 

Vjerojatno je vrlo malo onih koji nisu čuli za stravično ubojstvo žene u Rijeci koju je u kafiću usred bijela dana počinitelj doslovno zatukao. Trojica muškaraca nisu ga uspjeli odvući od žrtve koja je ležala na podu, a on joj 15 sekundi, kako se vidi na snimci nadzorne kamere, skakao po glavi. Sve dok lice 67-godišnje Darinke Krivec nije postalo neprepoznatljivo, a jadna žena ispustila zadnji izdah.

Osumnjičeni Roman Brnada (36) u očima javnosti je monstrum. Vjerojatno to stvarno i jest, za pretpostaviti je da će liječnici psihijatri to potvrditi, nekom stručnijom terminologijom. No čak i ako je riječ o izdvojenom, psihopatskom činu i psihopatskoj osobnosti, nemoguće je zaobići temu koja vrišti iz ovog nesretnog slučaja - nasilje nad ženama. 

Stravično ubojstvo žene u Rijeci | Autor: Pixsell/Nel Pavletić Pixsell/Nel Pavletić

U Hrvatskoj je svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana, stoji na stranicama MUP-a. U rujnu prošle godine, povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i u obitelji naveden je podatak kako je u prvih osam mjeseci 2021. ubijeno 8 žena, a godinu ranije, 2020. život je nasilno izgubilo 19 žena. Prijavljeno 1578 kaznenih djela nasilja u obitelji, u najvećem su riziku žene od 45 do 55 godina, a nasilnici su njima bliski ljudi, članovi obitelji. Službeni podaci Ministarstva unutarnjih poslova govore kako je od 2003. godine kad je donesen Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji svake godine prijavljeno između 11.500 i 17.500 počinitelja, broj žrtava je između 14.55 i 22.200, a u otprilike 70-80% slučajeva žrtve su žene. Godišnje tako u Hrvatskoj biva ubijeno 22 do 45 žena, no zabrinjava što je taj broj posljednjih godina u porastu. 

Tijekom pandemije nastupio je značajan porast nasilja u obitelji kaznene prirode, žene su i dalje, u velikoj većini, žrtve nasilja u obitelji. U posljednje dvije godine broj femicida (ubijenih žena) veći je za 50 posto u dva ključna parametra - u broju ukupno ubijenih žena i u broju žena ubijenih od strane intimnih partnera - ovo je podatak iz izvješća Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova od ožujka 2021. godine. 

No ovo su brojke. Važne su, ali ih treba gledati u širem kontekstu. Jer svaka je brojka jedna žena. Jedan život, možda ugašen od nečije ruke, možda trajno upropašten strahom, batinama, prijetnjama. 

O nasilju nad ženama najviše se piše kad tragedija ima fatalan ishod, poput ubojstva u splitskom Lidlu prije dva mjeseca kad je ženu ubodima nožem na njezinom radnom mjestu usmrtio bivši partner. Ili ovom prije dva dana. No čak ni tada ne vide svi razmjer ovog problema. Da, znam, ne treba čitati komentare ispod članaka jer su puni žuči, osuđujući, do boli okrutni, nepravedni. Ali da, čak ni sada, kad čovjek skačući objema nogama po licu vremešne žene koja leži na podu, mnogi u tome ne vide širi problem. Ili čak vide žene kao uzrok problema...

Stravično ubojstvo žene u Rijeci | Autor: Pixsell/Nel Pavletić Pixsell/Nel Pavletić

Ovo su komentari čitatelja na uglednom dnevnom portalu, ispod članka u kojem riječki slučaj komentiraju psihijatar, socijalna radnica, te žene iz dviju građanskih udruga. Naravno, svi osuđuju čin i tematiziraju nasilje kao društveni problem. Ovo su neki od komentara ispod članka:

"Žene najviše plešu po rubu s svojim ispadima i dramama bezveznim... a nemamo baš svi muškarci neograničeni prag tolerancije."

"Meni ovo liči na američku ljevičarsku agendu, po kojoj svi glume žrtve, a bijeli hetero muškarci su za sve krivi. Kolko imaš "victim points-a"?"

"I evo ga, po ne znam koji put sesksistički nastrojene feministice kreću u križarski pohod."

"Vrlo brzo će muškarci izlaziti na ulice, pisati referendume za svoja prava. Muškarci imaju daleko najmanja prava od svih živih bića. Gayevi, lezbe, outovani, manjine, životinje, djeca, žene svi imaju veća prava od muškaraca. Žena želi što lakše i što manje raditi, da ne uništi frizuru, nokte, štikle a da ima veću ili istu platu kao rudar, varioc, zidar itd. Ženi pukne u glavu ajde da se razvedem, uzmem mu djecu, a muškarci neka nađu dva posla i uzdržavaju gospođu, pred zakonom muškarac je 0. Izmišljena radna mjesta gdje rade ništa, jer su žene. E sada da nebi mi tu pisali mrzitelj žena, pitajte svoje mame, bake, kakvo mišljenje imaju o današnjim ženama,pa vas možda iznenadi odgovor, gdje i žene same kažu da ih je sramota današnjih žena." 

"Muškarci su žrtve psihičkog nasilja žena ponajprije u brakovima."

Ili, još niže, krenu komentirati izgled žene koja govori o slučaju u Rijeci. Na naslovnoj slici je, naime, jedna od sudionica u razgovoru. Žena.

"Ova je ugrožena samo kad se pogleda u ogledalo.",

"Zašto su feministice uvijek žneru, čangrizave babe? Tko će ga znat"

Kako ćemo iz ovog blata? Čini se beznadno. Već od ovolike količine mržnje izrečene bez imalo zadrške lako je zadrhtati od straha. Ja jesam. Da, ima ljudi koji će te ubiti jer si žensko.  
 

Photo: Pixsell/ Nel Pavletić

Komentari 0