Life&style

Sutra nas u 5 hrvatskih gradova čeka još jedna Noć Harryja Pottera, najbogatija dosad

  • U četvrtak 3.veljače svi ljubitelji čarobnjaštva moći će sudjelovati na četvrtoj Noći Harryja Pottera u Hrvatskoj
  • Riječ je o globalnom događanju koje se u svijetu odvija od 2014. te okuplja više od 500 knjižara, knjižnica, škola i svih ostalih koji se događanju žele pridružiti
  • Svake godine je interes velikih i malih ljubitelja čarobnjaka sve veći

Svi ljubitelji čarobnjaštva doći će na svoje u četvrtak, 3. veljače 2022. kada mogu sudjelovati na četvrtoj po redu Noći Harryja Pottera u Hrvatskoj. Prošlo je više od 20 godina otkad je jedna samohrana majka na rubu siromaštva poslala svoj rukopis na 13 izdavača, od kojih ju je 12 odbilo, a jedan odlučio izdati knjigu koja se u rekordnom roku prometnula u jedno od najčitanijih djela u posljednjih 100 godina i filmsku franšisu, a J. K. Rowling učinila jednom od najbogatijih osoba na svijetu. Riječ je, naravno, o serijalu Harry Potter, čiji je prvi nastavak izašao u Velikoj Britaniji davne 1997. godine. 

 | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus

Uslijedilo je šest ostalih nastavaka, osam filmova, kazališna predstava, spin-off i brojni priručnici kao i mnoštvo memorabilije koje seže od pelerina i čarobnih štapića do šalica, novčanika i čokoladica. Sve je to pridonijelo da serijal ne gubi na popularnosti ni nakon toliko godina, a ljubav prema Harryju Potteru održava se i kroz mnogobrojna događanja, od kojih se jedno globalno, Noć Harryja Pottera, 2019. počelo organizirati i u Hrvatskoj.

Noći Harryja Pottera u dosad najbogatijem izdanju

S obzirom da je pandemija i dalje u punom naletu, a dodatan izazov je i činjenica da na domaćem tržištu Harry Potter knjiga – nema, organizator događnja Hoću Knjigu promijenio je donekle program.

 | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus

Sva su događanja ove godine izmještena izvan knjižara i u Zagrebu, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Splitu tako ćemo imati Čarobno haranje, gdje će se djeca i odrasli moći uključiti u potragu za Harry Potter likovima diljem grada, uz pomoć Mape za haranje. Njihov će trud biti nagrađen poklon vrećicama  koje će moći podići u našim knjižarama lanca Hoću knjigu nakon što uspješno savladaju sve zadatke. 

 | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus

U Zagrebu se Noć Harryja Pottera udružila s Gornjogradskim coprnicama, već dobro poznatom skupinom povjesničarki koje organiziraju magične ture začinjene sa stvarnim informacijama o vješticama i magiji na području Zagreba i Hrvatske, pa će se zainteresirani moći prijaviti za besplatno sudjelovanje u tim turama.

Naravno, broj je ograničen, stoga trebaš biti brza prilikom prijave. Dodatno, u svim knjižarama Hoću knjigu organizirani su i foto natječaji za one manje naklonjene šetnjama po gradu, u Hoću knjigu Megastore u Bogovićevoj 7, na sam dan održavanja Noći Harryja Pottera – 3.2. postavljena će biti i Platforma 9 i ¾.

 | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus

Svi zainteresirani moći će se pofotkati uz rekvizite, a Platforma će još neko vrijeme ostati u knjižari, tako da i oni koji u sljedećih nekoliko mjeseci posjete knjižaru imaju priliku otputovati u Hogwarts. No i za obožavatelje izvan Zagreba organizirati će se mini kviz koji će se tijekom ovog tjedna – od 3. do 10. veljače – odvijati na Facebook stranici knjižare, tako da događanja neće nedostajati!

 | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus

Najveći izazov je zapravo činjenica da na tržištu posljednjih godina nema knjiga na hrvatskom jeziku, ali i tome su organizatori vješto doskočili tako da u ponudi možeš pronaći razne varijante na engleskom jeziku te komplet knjiga na bosanskom jeziku. A za one najveće obožavatelje pripremljeno je i mnoštvo suvenira iz filmova i knjiga, i to po sniženim cijenama tijekom ovog magičnog tjedna. 

 | Autor: Pr/prettycactus Pr/prettycactus

Iz Hoću knjigu nadodaju kako sve relevantne informacije možeš potražiti na njihovoj web stranici, dok na Facebook stranici svakoga dana objavljuju nove informacije oko ovih čarobnih događanja. Stoga jedino što ti preostaje je uzeti štapić u ruke, staviti šešir na glavu i pridružiti se čarobnim zbivanjima diljem Hrvatske.  

Photo: Pr/prettycactus

Komentari 0