Life&style

Šumsko voće - čarolija koja osvaja sva osjetila

Gurmanski portal Hrvatska 365 Gourmet otkriva vam restorane u kojima mirise, okuse i boje jeseni možete okusiti u punom sjaju

Za sve one koji se zažele prave divljine preporučamo da se zapute ka Gorskom kotaru. Berba šumskih plodova i ljekovitog bilja u Vražjem vrtu, kako je nazvana petodnevna pustolovina, stručno je vođena ruta od grada Delnica, Nacionalnog parka Risnjak, Doline leptira, Vražjeg prolaza i Zelenog vira, sve do Ravne Gore i Lokava. Uz šetnje, kušanja tradicionalnih specijaliteta restorana goranskog kraja, imat ćete prilike naučiti prepoznavati i brati šumske plodove kroz godišnja doba. 
Šume se posebice u jesen pretvaraju u pravu riznicu ideja. Svi kreativci u kuhinji ili jednostavno uživatelji finih zalogaja imaju priliku spravljati i probavati najraznovrsnije delicije, od šumskih gljiva, lješnjaka, kestena ili divljači. Kako su se šumski plodovi od pamtivijeka sljubljivali u recepturama, u hladne dane zaželili smo se slatke strane šume. Zaputite li se prema raskošnoj prirodi u Zelenom srcu Hrvatske, zasladiti se možete palačinkama sa šumskim jagodama, sladoledom, prošekom i francuskim konjakom u restoranu Lovački rog.

 | Autor: arhiva arhiva
Berba šumskog voća kreće s jagodama, borovnicama, ribizlom, malinama, kupinama, brusnicama i završava sa šipkom kojemu berba još uvijek traje. Različitosti okusa i boja šumskog voća, najljepše dočaravaju bogatstvo prirode, stoga i ne čudi da su deserti spravljeni od šumskog voća najčešće jednostavnih receptura kako bi originalni okusi došli do punog izražaja. 
Slatki šumski okusi čuvaju se sušenjem, u pekmezima ili zamrzavanjem. Šumsko voće tako je neizostavan dodatak jelima s divljači. Divljač se često marinira sušenim bobicama te se kasnije kuha ili peče s istim, a prilikom serviranja poslužuje se umak ili džem od šumskog voća. Autentične delikatese od divljači možete probati u obiteljskom restoranu Josić u Baranji, gdje su za glavna jela i deserte pronašli inspiraciju u čarima šume.
Za tradicionalni kolač od šumskog voća najbolje se zaputiti prema moslavačkim vinskim cestama u restoran August u kojemu pripremaju pitu od mlaćenice i bobičastog voća. Šarm šumskog voća nije zaobišao niti klasične talijanske slastice. U poznatom Kastavskom restoranu Kukuriku chef Nenad Kukurin spravlja panna cottu sa šumskim voćem i semifreddo s lješnjakom.
U zagrebačkom restoranu Time znaju provjereno da su šumsko voće i sir odličan spoj. Nitro cheescake sladoled je sladoled od cheesecake kreme, keksom s maslacem i coulisom od maline. Čista čarolija.
Više o svim jesenskim delikatesama u najizvrsnijim hrvatskim restoranima možete pronaći na www.crogourmet365.hr

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0