Life&style

Sud u Strasbourgu stao u obranu slobode govora i borbe protiv nasilja kad je hrvatsko pravosuđe zakazalo

  • Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je presudu protiv hrvatskog pravosuđa, a u korist aktivistice za ženska prava Neve Tolle o pravu na slobodu govora
  • Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji važan su predmet društvene rasprave od javnog interesa. Stoga je kod tih pitanja, istaknuto je u presudi, vrlo malo prostora za ograničavanje slobode izražavanja
  • Da podsjetimo, sve je počelo 2003. kad je D.O., suprug žene koja je s maloljetnim djetetom sigurnost pronašla u Autonomnoj ženskoj kući, Nevu Tolle tužio za klevetu jer ga je u radijskoj emisiji okarakterizirala kao nasilnika
  • Naši sudovi pa napokon i Ustavni osudili su je za kazneno djelo klevete mada je više svjedoka potvrdilo da je policija u više navrata intervenirala zbog obiteljskog nasilja u domu D.O. i S.O.

Jučer navečer Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu objavio je presudu u sporu između Hrvatske i bivše koordinatorice, a danas aktivistice Autonomne ženske kuće iz Zagreba Neve Tolle: hrvatski nacionalni sudovi, uključujući i Ustavni sud povrijedili njezino pravo na slobodu govora o temi koja je od velikoj javnog interesa, zaštiti žrtava obiteljskog nasilja. Hrvatska tako mora Nevi Tolle isplatiti 6600 eura odštete i podmiriti sudske troškove - sloboda govora zajamčena je člankom 10 Konvencije o ljudskim pravima i slobodama.

Tko je tu zapravo oklevetan?

Slučaj se "vuče" godinama, a sve je počelo još 2003. godine kad je u Autonomnu kuću stigla C.O. i zatražila sklonište za sebe i svoje maloljetno dijete od nasilnog supruga. Žena i dijete tamo su boravili, u sigurnosti, nekoliko mjeseci da bi jednog dana samo otišli ostavivši na krevetu pismo zahvale Autonomnoj ženskoj kući za pruženu pomoć. Nedugo potom njezin suprug D.O. u jednim je dnevnim novinama javno optužio Nevu Tolle da je pomogla njegovoj supruzi, inače Tajvanki, da krišom pobjegne iz Hrvatske i kidnapira njihovu kćer.

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Borkinja za ženska prava, Neva Tolle te je optužbe gorljivo odbacila za vrijeme gostovanja u jednoj u radijskoj emisiji objašnjavajući kako Autonomna ženska kuća ne nadzire svoje štićenice niti im kontrolira kretanje dok borave u kući te da one mogu u svakom trenutku svojevoljno iz nje i otići. D.O. je pak nakon toga pokrenuo privatni kazneni progon za djelo uvrede jer ga je Tolle u emisiji okarakterizirala kao obiteljskog nasilnika. Kako je u presudi istaknuo sud u Strasbourgu, D.O. nije se odazvao gostovanju u istoj emisiji što mu je ponuđeno da iznese svoju stranu priče, već je protiv Neve Tolle pokrenuo postupak. 

Nije nasilnik ako nije osuđen?!

Tad počinje šest godina duga sudska putešestvija na Općinskom pa i Županijskom sudu na kraju koje je Tolle pravomoćno osuđena za kazneno djelo klevete D.O. iako je čak troje svjedoka u postupku izjavilo da je policija u više navrata zbog obiteljskog nasilja intervenirala u dom supružnika C.O i D.O. prije no što je ona utekla u Autonomnu kuću. Ključni je argument hrvatskom pravosuđu bio je taj da D.O. nije pravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje pa ga se ne može javno karakterizirati kao nasilnika! 

 | Autor: Pixsell/Sanjin Strukic Pixsell/Sanjin Strukic

Tolle je presudu smatrala kršenjem svog prava na slobodu govora kojom ju se kao aktivisticu za ljudska prava želi zastrašiti i odvratit da javno govori o temi od javnog interesa kao što je obiteljsko nasilje, te je podnijela ustavnu tužbu naglašavajući kako je u spomenutoj je emisiji, osim o slučaju supružnika S.O. i D.O. govorila i o drugim slučajevima i važnosti reagiranja na obiteljsko nasilje. No, i Ustavni je sud 2012. njezinu tužbu odbacio kao neutemeljenu. Da paradoks bude veći, donosi Jutarnji list, osuđujuću presudu na zagrebačkom Općinskom sudu donijela je žena, a članice tročlanog vijeća zagrebačkog Županijskog suda  koje su presudu potvrdile su također žene. Na čelu Ustavnog suda koji je 2012. odbacio ustavnu tužbu Neve Tolle također je bila žena.

Nasilje nad ženama prevažna je tema da se o njoj šuti

Tolle se tada odlučila na tužbu protiv RH odnosno  njezinog pravosuđa Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourugu. Sedam je godina prošlo, ali ovaj puta presuda je konačno pravedna, mogli bismo reći. Sud u Strasbourgu presudio je da je hrvatsko pravosuđe  povrijedilo pravo gospođe Neve Tolle na slobodu govora zajamčeno člankom 10. Konvencije o ljudskim pravima. U presudi stoji da su nasilje nad ženama i nasilje u obitelji važan predmet društvene rasprave od javnog interesa. Stoga je kod tih pitanja, ističe Sud, vrlo malo prostora za ograničavanje slobode izražavanja. 

Ova presuda poslala je važnu poruku ne samo o slobodi govora već i o borbi protiv obiteljskog i nasilja nad ženama.

 

Photo: Pixsell/Sanjin Strukic
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • bixiro

    Have a fun with family and do online work without investing single penny. No limit of earn, earn as much as you spent time online. For more detail visit……….www.earn75.com