Life&style

Stvari koje ODMAH morate prestati raditi noktima!

Umjesto da oplakujete stanje svojih noktiju, krajnje je vrijeme da nešto poduzmete po tom pitanju...

Jedna od novogodišnjih odluka (da, nikome nije jasno kako je već stigao ožujak) bila vam je da ćete prestati gristi nokte (ubacite način uništavanja noktiju po vlastitom izboru)? Naravno, baš kao što još uvijek niste krenuli u teretanu niti drastično promijenili režim prehrane, još uvijek niste poduzeli ništa po tom pitanje nego ste se prepustili vjerovanju da će dobra vila zaštitnica noktiju (da, to je ona simpatična teta kojoj jednom mjesečno odlazite na manikuru) spasiti stvar.

No, ako ste (po tko zna koji put) odlučili napokon dovesti u red svoje nokte, ali ne znate od kud krenuti, ovo su stvari koje pod hitno morate prestati raditi:

Prestanite... Na silu guliti gel manikuru s noktiju

Osim što ćete tako potpuno uništiti manikuru, uništit ćete i površinski sloj nokta a njegov oporavak je dugotrajan proces. Umjesto toga, na 10 minuta potopite nokte u zdjelu s mješavinom acetona i vode te potom gel uklonite nježnim rašpanjem.

Isto vrijedi i u slučaju običnog laka za nokte koji ste nanijeli "u kućnoj radinosti". Iako vam oštećenja na noktu najčešće nisu vidljiva golim okom, ona itekako postoje. 

Prestanite... trgati kožicu oko noktiju

Svi znaju da zanoktice ponekad mogu biti izrazito bolne, ali situacija neće postati ništa bolja ako ih na silu iščupate.

Prestanite... Dodavati aceton u lak za nokte

Iako će vas mnogi uvjeravati kako je aceton pravi spas u slučaju stvrdnutog laka za nokte, on će ustvari uzrokovati gubitak pigmenta, odnosno smanjeni intenzitet boje, ali i puno kraću trajnost na površini nokta.

Prestanite... Na silu savijati nokte

Vjerojatno to radite potpuno nesvjesno, ali ako su vaši nokti po prirodi poprilično savitljivi sigurno ste se barem jednom uhvatili kako ih uporno savijate naprijed i nazad (da, nije niti malo lijep prizor). Sigurno vam je već i samima jasno da ih ovako samo dodatno (i potpuno nepotrebno) uništavate pa će biti dovoljno da vas samo podsjetimo kako je krajnje vrijeme da prestanete s tim...

Prestanite... Gristi nokte

Osim što izgleda jako ružno, ova navika će rezultirati lomljivim noktima koji izgledaju poprilično loše. Takav scenarij se uopće ne uklapa u vašu viziju savršene manikure, zar ne?

Prestanite... Koristiti vatu za skidanje laka

Iako vam se ovaj savjet može činiti poprilično neobičan i neutemeljen, već pri prvom uklanjanju laka uz pomoć jednokratnih kuhinjskih papirnatih ručnika shvatit ćete zašto su puno bolja opcija od vate oblikovane u kuglicu.

 

Photo: Getty Images

Komentari 0