Life&style

Studija potvrdila: vlasnici mačaka pametniji su od vlasnika pasa

Osoba za pse ili za mačke? Uvriježeno je mišljenje da su ljubitelji pasa bolji i lojalniji prijatelji, a ljubitelji mačaka kreativniji. Jedna pak studija sada dokazuje da su mačkoljupcii baš pametni

Jesi li vlasnica psa? Vjerojatno si društvena, ako ništa, barem zato što moraš pričati s ljudima koji traže da pomaze tvog ljubimca i razgovaraš s drugim šetačima pasa. Isto tako, veća je vjerojatnost da si puna topline i pažnje, jer psi ipak zahtijevaju veći andagman u odnosu na mace. Pa ih moraš naučiti gdje se obavlja nužda, voditi ih u duge šetnje, dresirati ih, igrati se s njima....  | Autor: Instagram Instagram

S druge strane, mačke su samostalnije. Ako si vlasnica mačke ili mačaka uvriježeno je da si manje sklona sklapanju novih prijateljstva i ne ulagažeš previše truda u odnose. Mačke nisu sklone pokazivanju zahvalnosti poput pasa, ali ako imaš mačku, vjerojatno si na to navikla i možeš se nositi sa samovoljnim ponašanjem svog ljubimca. No, na stranu emocionalni odnosi vlasnika pasa ili mačaka prema ljubimcima, ovdje pričamo o tome tko je inteligentniji? Paaaa, studija je pokazala da su to ipak vlasnici mačaka. Oprostite na ovome, svi dog loversi!

 | Autor: Instagram Instagram

Istraživanje je provedeno na 600 studenata kojima je postavljeno pitanje: "S kime se može identificirati - s mačkom ili sa psom? Uz to, studentima je postavljen još niz pitanje kojima se mogla procijeniti osobnost i kognitivna ponašanja sudionika. 

Denise Guastello, izvanredna profesorica psihologije na Sveučilištu Carroll u Waukeshi je rekla kako su se ispitanici identificirali s onom životinjom koja im je zapravo i ljubimac. Vlasnici pasa su najčešće ekstroverti, društveni i vole izlaziti, dok su vlasnici mačaka samostalni i oprezni u društvu, ali isto tako imaju uzak krug prijatelja kojima bezuvjetno vjeruju. "Ako imaš uzak krug prijatelja kojem vjeruješ, mačka kao kućni ljubimac je idealna za tebe", izjavila je Guastello.  | Autor: Instagram Instagram

Psihoanalitičar Steve McKeown, osnivač klinike McKeown koja se bavi analizom ljudske psihe je nadodao: "Vlasnici mačaka su visoko obrazovani, u većoj mjeri od vlasnika pasa. Objašnjenje je jednostavno - obrazovani ljudi duže vremena provode na poslu pa im je jednostavnije imati ljubimce koje nisu jako zahtjevni - mačke su puno manje zahtjevne od pasa."

Eto, tu dolazi do povezanosti inteligencije osobe i kućnog ljubimca kojeg posjeduje. Psihoanalitičar McKeon je dodao da "vlasnici pasa su društveniji, dok su vlasnici mačka senzibilniji i imaju otvoreniji um. No, nasuprot uvriježenom shvaćanju koje je pretpostavljalo da su vlasnici mačaka više neurotični, studija je pokazala da neuroze podjednako zahvaćaju vlasnike pasa i mačaka."  | Autor: Instagram Instagram

Također, dodaje kako "vlasnici mačaka nisu konformisti i vole se držati svojih uvjerenja unatoč tuđem mišljenju ili neslaganju. Vlasnici mačaka isto tako su pokazali bolje rezultate na testovima inteligencije od vlasnika pasa".

Možda vas zanima Koji je kućni ljubimac idealan za tvoj znak Rubrika Life&style Life&style

I na kraju, unatoč tome što su vlasnici mačka inteligentniji, i dalje velika većina ispitanika je pokazala veću zainteresiranost za pse. Većina ispitanika u studiji koju je provela profesorica Guastello se izjasnila kao ljubitelji pasa, i to njih 60%, dok je tek 11% izjavilo kako su ljubitelji mačka. Ostatak su ljubitelji ili obje vrste životinje ili niti jedne (nadamo se da je takvih najmanje:).

I za kraj utjeha manje inteligentnim ljubiteljima pasa: Ako ništa drugo, bar ćete imati više prijatelja na rođendanskoj proslavi!

Photo: Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • krunoslav

    A koliko su pametni oni što imaju i psa i mačku? Šta studija kaže?