Life&style

Studenti i njihove kreativne ideje guraju nas naprijed...

Studiranje ne podrazumijeva isključivo predavanja, učenje i strah od ispita, a dokaz za to je istraživački tim Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju FER-a, kažu Ivana i Katarina

Jesu li fakulteti u Hrvatskoj tek tvornice diplomaca ili su to središta inovacija, razvoja kreativnih ideja i znanstvenih dostignuća? Tim pitanjem temeljito ćemo se pozabaviti na 7. konferenciji Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska, 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru, u organizaciji 24sata i partnera.

O tome kakve inovacije u visokoobrazovne programe uvode govorit će predstavnici sveučilišta, veleučilišta te Ministarstva znanosti i obrazovanja na panelu "Revolucija na katedrama: Jesu li fakulteti tvornice diplomaca ili predvodnici inovacija?", a izmjene koje će donijeti novi Zakon o znanosti predstavit će ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

No što i kako se radi na našim fakultetima publici će zorno pokazati studenti i profesori jednog od najtraženijih i najuspješnijih fakulteta u Hrvatskoj - Fakulteta elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu. Studenti tog fakulteta uz njihove projekte imaju priliku učiti osnove DJ-inga i elektroakustike, izrađivati rješenja za aplikacije u poljoprivredi i za pomoć osobama s invaliditetom.

- Studiranje ne podrazumijeva isključivo predavanja, učenje i strah od ispita, a dokaz za to je istraživački tim Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju FER-a. Studente promatramo kao dio ljudskih potencijala te ih pripremamo za uspješni prijelaz iz akademskog u poslovno okruženje - ističu Ivana Rašan i Katarina Mandarić.

 | Autor: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL

U dvorištu FER-a postavljen je urbani vrt, gdje mnogi senzori prate uvjete, a očitani podaci koriste se za agronomska istraživanja i razvoj pametnih rješenja. Studenti usvajaju znanja korisna u praksi: rad na sustavu za prikupljanje i obradu senzorskih podataka, navodnjavanje i razvoj aplikacija prema zahtjevima korisnika.

Kako teoretska znanja, poput "mjerenja udaljenosti", primijeniti na vrhunski sport, pokazat će FER-ov istraživač Hrvoje Mihaldinec. Upravo će na konferenciji Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska prvi put demonstrirati korištenja razvijene tehnologije u stvarnim industrijskim scenarijima koja je nastala na projektu SafeLog u suradnji s Končar Institutom.

Svemir je posljednja granica, ali i područje u znanosti koje se nezaustavljivo razvija u raznim smjerovima. Svemiru su se usmjerili i na FER-u, a izvanredni profesor Dubravko Babić sa svojim doktorandima pokazat će nam da je Hrvatska u znanju ravnopravna s velikim svemirskim silama.

A upravo međuinstitucionalna suradnja, razmjena znanja među znanstvenicima i otvaranje prostora studentima da uče kroz projekte cilj je prema kojem ide visoko obrazovanje.

Pridružite nam se 5. travnja u Zagrebačkom inovacijskom centru! Partneri projekta su Europska komisija, Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNET, Fina, Erste banka, KONČAR, Stega Tisak. Projekt podržavaju: ZICER, FOI i FER. 

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Komentari 0