Life&style

Struganje jezika - zašto bi ga trebala isprobati

Čistiš zube s pomoću zubnog konca. Pereš zube redovito i temeljito četkicom. Čak i četkicom istrljaš jezik. I to je sasvim solidna rutina, zar ne? Hm, djelomično…

Naime, postoji bolji način da usnu šupljinu držiš u top-formi: temeljito čišćenje jezika posebnom spravom za tu namjenu – takozvanim strugačem jezika. Zašto? Tako će se učinkovitije ukloniti bakterije s površine jezika. Pošto su upravo te bakterije često uzrok neugodnog zadaha, čišćenje jezika može itekako pomoći. Prema istraživanju Sveučilišta Sao Paolo, sprava za čišćenje jezika puno je učinkovitija za uklanjanje tih bakterija od četkice za zube. Osim toga, čišćenje jezika održava okusne pupoljke na jeziku čistima, pa su i okusi intenzivniji. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kako se to radi?

Najprije moraš nabaviti jednu od tih spravica (malo prosurfaj Internetom, ima ih i sasvim su prihvatljive cijene). Prije nego opereš ujutro zube, strugačem čisti jezik od zadnjeg dijela prema vrhu – prođi sedam puta po jeziku. Pritisni toliko da osjetiš pritisak, ali ne prejako da te ne bi boljelo. Kad završiš, operi i očisti zube kao inače, operi strugač i spremi ga do sljedeće upotrebe. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Je li struganje jezika uistinu učinkovito? 

Za mnoge stvari jest. Kad govorimo o učinku na dah (moraš pitati i obitelj te prijatelje), sigurno će usna šupljina biti čišća nego prije. Dakle, nemoj odustajati – redovito čisti jezik i sigurno ćeš vidjeti povoljne učinke. 

Photo: Instagram @gigihadid

Komentari 0