Life&style

Stručnjaci za kožu kažu da biste ovaj proizvod trebali izbaciti iz kupaonice

Tretman za kožu koji obožavamo možda donosi više štete nego koristi... Zapitajte se!

Izgleda da ponekad i previše brige za kožu može nanijeti veću štetu nego da se uopće ne brinemo za nju. Iako već godinama slušamo kako je piling za kožu blagotvoran tretman koji uklanja mrtve stanice kože i pomlađuje je, možda baš on, ako ga redovito radite, čini štetu na vašoj koži.

Zapravo, ovo se odnosi samo na mehaničke pilinge sa zrncima za koje sada stručnjaci tvrde da oštećuju kožu i da ih je bolje prestati raditi. O čemu se zapravo radi?

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Mehanički pilinzi jako štete koži i ostavljaju na njoj mikro-oštećenja. Kada radite piling abrazivnim sredstvom, oštećujete kožu, iako to ne vidite. Koža postaje ranjivija zbog tih malih oštećenja i osjetljivija na zagađenje zraka i sunčeve zrake. Dugoročno, time dovodite do upala kože koje rezultiraju ubrzanim starenjem kože.

Znači li onda ovo da moramo prestati s pilingom?

Ipak ne. Ovo znači da morate prestati s korištenjem pilinga koji imaju abrazivan učinak, ali vam ostaju druga rješenja za eksfolijaciju. Postoje kemijski pilizi koji smanjuju bore, pomažu uklanjanju akni i čine kožu pomlađenom. To su pilinzi koji sadržavaju kiseline, poput voćnih, glikolne ili salicilne. ​Također, neke vrste voća i povrća vam mogu poslužiti kao piling jer imaju enzime koji se ponašaju kao kemijski piling, a to su prije svega ananas, bundeva i papaja. Dio namirnice koji ne iskoristite za piling pojedite pa imate dvostruki tretman za ljepotu.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0