Life&style

Strašne brojke za koje moraš znati

Danas se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Da, znamo, danas je petak koji si jedva čekala - početak vikenda, malo zasluženog ljenčarenja, ludi večernji izlazak ili filmski maraton uz pizzu. Ipak, zastani samo na trenutak. Danas je petak, 22. rujna, a na ovaj datum se u Hrvatskoj obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj datum nije tek tako izabran - na današnji dan 1999. na zagrebačkom Općinskome sudu ubijene su sutkinja, odvjetnica i stranka u postupku, a teško je ranjena sudska službenica. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku. Danas se naša zemlja prisjeća njih, ali i svih žrtava  nasilja nad ženama. A njih je puno više nego što mislimo - vrijeme je da se suočimo s ovim brojkama:  

45 - Toliko puta policija u Hrvatskoj svaki dan intervenira zbog obiteljskog nasilja 

60 - Toliko puta policija zbog istog razloga intervenira vikendom i praznikom

3 -  Svaka treća žena u našoj zemlji žrtva je nasilja u obitelji

300 - Toliko je u posljednjih 10 godina u Hrvatskoj ubijeno žena, najčešće od ruke bliske osobe. Većina njih prethodno je bila žrtva obiteljskog nasilja.

15 -  Toliko je prošle godine ubijeno žena od strane bliskih osoba što je najveći postotak u posljednjih sedam godina  | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0