Life&style

Što se mora, a što ne smije činiti prilikom održavanja higijene mekih leća?

Postoje mnoge vrste kontaktnih leća. No, na tržištu prevladavaju dva tipa, a to su meke i krute kontaktne leće. Za potrebe ovog članka usmjerit ćemo se na meke. Usto ćemo istaknuti što se sve treba, a što se ne smije činiti u sklopu održavanja higijene mekih kontaktnih leća. Spremni?

Prvo da razjasnimo… Što su zapravo meke kontaktne leće?

Prema definiciji američke Uprave za hranu i lijekove, meke kontaktne leće su leće izrađene od meke i fleksibilne plastike koja omogućava prolazak kisika kroz rožnicu. U pravilu se puno jednostavnije namještaju, a osobi koja ih nosi puno su ugodnije. Barem u usporedbi s krutim kontaktnim lećama. No, bez obzira na to koje odaberete, uvijek je potrebna pravilna njega i higijena. A ta njega počinje s vama. Saznajmo na koji način možete ne samo poboljšati higijenu svojih mekih kontaktnih leća, već im i značajno produljiti vijek trajanja.

U nastavku ističemo što se mora, a što ne smije činiti u sklopu razvoja zdravih navika u odnosu na rukovanje i njegu mekih kontaktnih leća.

Svakako perite ruke!

Ne treba posebno ni napominjati da održavanje higijene mekih leća počinje s higijenom ruku. Zašto? Zato jer leće dodirujete i namještate ih rukama. Točnije, vršcima prstiju, a ta područja moraju biti savršeno čista. U suprotnom može nastati infekcija, a to je tema za još cijeli jedan članak.

Ne spavajte s kontaktnim lećama

Još jedan logičan savjet, no vrijedi ga istaknuti. S obzirom da oko 50% korisnika spava s lećama u očima. Od velike je važnosti da vam rožnica diše dok spavate pa ima logike. Najbolje je izvaditi meke leće neposredno prije odlaska na spavanje. Izvadite ih čak i ako nosite poseban tip leća koji omogućuje spavanje s lećama. Da se kasnije ne biste kajali.

Meke leće štitite od prljavštine i vode

Prljavština i voda mogu unijeti sve vrste klica u oči pa može doći do infekcije. Tako da je meke leće potrebno držati hermetički zatvorenima u posebnim spremnicima. Držite ih podalje od prašine i vode. A pritom ostavite kutijicu za leće da se u cijelosti osuši prije punjenja otopinom za leće.

Ne zaboravite koristiti odgovarajuću otopinu i kutijicu za leće

Ovako stoje stvari. Ako koristite mjesečne ili čak tjedne leće, svakako nabavite odgovarajuću otopinu i kutijicu za svoje leće. Nemojte miješati otopinu iz prethodne bočice s novom. Kao što ne smijete miješati staru hranu pred istekom roka trajanja sa svježom hranom, isto pravilo vrijedi za otopinu za leće.

Dodatne savjete potražiti ovdje

PROCULIN® SOFT LENS odličan je izbor za vas!

Zašto? Zato jer PROCULIN® SOFT LENS VIŠENAMJENSKA OTOPINA sadrži hijaluronsku kiselinu. A ta je kiselina savršena za čišćenje, uklanjanje naslaga proteina, dezinfekciju, ispiranje, pohranu, umetanje i vlaženje mekih leća. Usto se preporuča za osjetljive oči. Otopina još i hidrira leće zahvaljujući funkciji „zaključavanja vode“ i to ne samo nakon umetanja, već i tijekom čitavoga dana. Tako je nošenje leća ugodnije, a smanjuju se i nadraženost i suhoća oka.

 | Autor:

Rješenje za osvježenje za vaše leće!

Doslovno i u prenesenom značenju. Svakako se radi o najboljoj opciji za vaše meke leće. Više o proizvodu PROCULIN® SOFT LENS saznajte ovdje

Poveznice na korisne informacije:
https://www.cdc.gov/contactlenses/protect-your-eyes.html
https://www.fda.gov/medical-devices/contact-lenses/types-contact-lenses 
https://www.feelgoodcontacts.com/blog/the-importance-of-contact-lens-hygiene
https://www.verywelećhealth.com/contact-lens-hygiene-3421642 

Kako se umeću i čiste meke kontaktne leće?

Upravo ste kupili nove meke kontaktne leće? Čestitke! Za razliku od naočala, meke kontaktne leće zahtijevaju drugačiji pristup i održavanje. Možda će vam trebati neko vrijeme da ih se naviknete nositi, no kad se jednom naviknete, obožavat ćete ih. U ovom se članku usmjeravamo na dva vrlo važna aspekta nošenja mekih kontaktnih leća. Na umetanje i na higijenu.
Nervozni ste? Opustite se. Stavljanje mekih kontaktnih leća u oči puno je jednostavnije nego što mislite. Osim toga, s vremenom ćete se usavršiti u tome. Praksa vodi do savršenstva, a to vrijedi i u ovom slučaju. Dakle, prijeđimo na stvar …

Kako se pravilno umeću meke kontaktne leće?

Od velike je važnosti učiniti jednu stvar prije nego što pokušate otvoriti kutijicu za kontaktne leće. Oprati ruke. Tako je. Pranjem ruku odstranjuju se brojne bakterije koje se s vremenom nakupljaju. A s obzirom na to da ćete za par trenutaka njima dirati kontaktne leće, najbolje ih je što temeljitije oprati. Zatim provjerite jesu li leće naopako okrenute. Jedna leća mora izgledati kao zdjela ravnih rubova, a ako su izobličene, to znači da nisu za uporabu. Drugom rukom držite donji i gornji kapak otvorenima kako ne biste treptali. Istovremeno drugom rukom lagano izvadite leću iz kutijice i stavite je u oko. Završni je korak pravilno namještanje leće u oku. I gotovi smo! Kako jednostavno, zar ne? Iste je korake potrebno provesti kad vadite meke leće iz očiju.

Kako se čiste meke kontaktne leće?

Vrijedi napomenuti da meke kontaktne leće morate očistiti svaki put kad završite s uporabom. Neposredno prije stavljanja u kutijicu i odlaska na spavanje. Pranje ruku i u ovom je slučaju obvezno, a osušiti ih se mora ručnikom bez končića. Nakon što izvadite leću iz oka, položite je na dlan da stoji kao zdjela. Od velike je važnosti da otopina za meke leće bude kvalitetna. Imamo opciju za vas. I to kakvu. PROCULIN® SOFT LENS VIŠENAMJENSKU OTOPINU s hijaluronskom kiselinom. Odlična je za čišćenje mekih leća, no i za punjenje kutijice za meke leće. Nježno protrljajte leće otopinom i posao je obavljen. Na kraju, nakon što očistite leće, ne zaboravite ih ostaviti da se namaču najmanje 6 sati. Najbolje tijekom noći.

Zašto je PROCULIN® SOFT LENS VIŠENAMJENSKA OTOPINA najbolje rješenje?

Kao prvo, radi se o višenamjenskoj otopini predviđenoj za čišćenje, uklanjanje naslaga proteina, dezinfekciju, ispiranje, pohranu, umetanje i vlaženje mekih kontaktnih leća. 

Proculin Soft Lens otopina sadrži natrijev hijaluronat koji pospješuje vlaženje leća i povećava podnošljivost nošenja leća zahvaljujući viskoelastičnim svojstvima. Otopina hidrira leće zahvaljujući funkciji „zaključavanja vode“ i to ne samo nakon umetanja, već i tijekom čitavoga dana. Tako je nošenje leća ugodnije, a smanjuje se i nadraženost i suhoća oka. Proculin Soft Lens otopina preporuča se i za osjetljive oči. 

Dodatne informacije potražiti ovdje

Zaštita i njega mekih leća na pravilan i praktičan način 

Proculin Soft Lens otopina pruža zaštitu i njegu vaših leća. Posebno poželjnom čini je činjenica da se isporučuje u bočici od 360 ml, a dostupna je i u praktičnoj putnoj ambalaži od 100 ml otopine. Savršeno će vam se uklopiti u toaletnu torbicu ili ruksak. Na taj način svugdje i u svakom trenutku uživate zaštitu i njegu.

Poveznice na korisne informacije:
https://www.med.umich.edu/1libr/Ophthalmology/ContactLens/DisinfectionofSoftContactLenses.pdf 
https://www.cdc.gov/contactlenses/protect-your-eyes.html 
https://www.feelgoodcontacts.com/blog/the-importance-of-contact-lens-hygiene 

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o proizvodu.

 

Photo: None