Life&style 13. veljače 2018.

Što pedijatri kažu - u kojoj dobi se smiju djeci probušiti uši?

Thinkstock.

O temi „mala djeca i naušnice“ vode se žučne rasprave – je li to 'baš slatko' ili je nanošenje tjelesne ozljede?

Mnogim roditeljima sasvim je prirodno svojoj djevojčici – dok je još beba – probušiti uši za naušnice. Međutim, postoje i veliki protivnici koji upozoravaju na razne opasnosti, a neki idu i toliko daleko da kažu da je to „namjerno nanošenje tjelesne ozljede“. 

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

U nekim državama EU, primjerice u Njemačkoj, pedijatri su se jasno izjasnili protiv bušenja ušiju kod beba i male djece. Naime, tako malo dijete ne može dati suglasnost – pa se bušenje ušiju smatra nanošenjem tjelesne ozljede. Čak je bilo i slučajeva koji su završili pred sudom – jedan tatoo studio iz Kölna morao je jednoj trogodišnjoj djevojčici isplatiti 70 eura „za pretrpljenu bol“ – jer je postupak bušenja bio „bolan i traumatičan“. 

Pedijatri općenito (i u Hrvatskoj) upozoravaju da postoji opasnost od infekcije. Ranica koja nastane „ulaz“ je za klice koje mogu izazvati upale – i to nakon što već rana zacijeli. Osim toga, postoji realna opasnost da si djeca za vrijeme igre (guranja, navlačenja…) ozlijede uho, odnosno iščupaju naušnicu. 

Zbog toga pedijatri preporučuju da djeca nose naušnice u dobi od 12 godina pa naviše. Naravno, svi koji se bave bušenjem ušiju i prodajom naušnica tvrdit će kako je ta preporuka glupost. Treći pak tvrde kako je dovoljno da dijete samo traži da mu se probuše uši… 

Komentari 0