Life&style

Što napraviti kada menstruacija kasni?

Menstruacija vam je izostala ili kasni? Nemojte odmah paničariti.

Razni simptomi ukazuju da ste moždi trudni. Oni se razlikuju od žene do žene te od trudnoće do trudnoće. Ako ste trudni, možete primijetiti jedan ili više sljedećih simptoma. Nemojte se brinuti, vjerojatno nećete imati sve simptome odjednom. Jednako tako ne trebate se brinuti ako nemate nikakve simptome. Sasvim je moguće biti trudna bez primjećivanja bilo kojeg od sljedećih znakova trudnoće.

Izostala menstruacija

Ako imate redovite cikluse menstruacije, ovo je često najraniji tjelesni znak. Imajte na umu da možete lagano krvariti ili primijetiti točkice krvi u vrijeme očekivane mjesečnice čak i ako ste trudni i kada se oplođeno jajašce ugradi u vašu maternicu.

Ako vaši ciklusi nisu redoviti, možete primijetiti druge simptome trudnoće prije nego što primijetite izostanak menstruacije.

Drugi simptomi

Umor
Vjerojatno ćete osjećati neuobičajen umor tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće. To može biti uslijed povećanja razine progesterona u vašem tijelu budući da on održava oblaganje maternice kako bi potpomogao trudnoću.

Mučnina/jutarnja mučnina
Možete početi osjećati mučninu, i čak povraćati, između 2. i 8. tjedna trudnoće. To obično prođe do 16. tjedna. Iako se to često naziva 'jutarnjom mučninom', mučninu možete osjećati u bilo koje vrijeme tijekom dana ili noći – a može potrajati i sve vrijeme.

Hyperemesis gravidarum (trudnička hiperemeza)
Otprilike jedna od 100 trudnica može patiti od trudničke hiperemeze (hyperemesis gravidarum). Hyperemesis gravidarum traje nakon provog tromjesečja (12 do 13 tjedana) i uzrokuje toliko često i teško povraćanje da tijelo ne zadržava nikakvu hranu ni tekućinu. Obično se stanje može liječiti i samo će u rijetkim slučajevima uzrokovati komplikacije trudnoće, ali ipak potražite savjet liječnika ako patite od teške mučnine.

 | Autor: Instagram/@Clearblue Instagram/@Clearblue

Promjene u vašim grudima
Vaše se grudi mogu povećati i mogu postati nježne i vrlo osjetljive. Vene na vašim grudima mogu postati izražajnije, a vaše areole (bradavice) tamnije.

Češće mokrenje
Oko 6 do 8 tjedana nakon začeća, možda ćete imati potrebu za češćim mokrenjem. Do toga dolazi uslijed povećanja uterusa (maternice) i njezinog pritiska na mokraćni mjehur. Na kraju prvog tromjesečja maternica se podiže prema trbuhu što će olakšati pritisak na vaš mokraćni mjehur.

Promjene raspoloženja
Hormoni koji se mijenjaju u vašem tijelu mogu uzrokovati neke promjene raspoloženja u ranim fazama trudnoće – možda se čak zateknete kako plačete bez pravog razloga.

Promjene prehrambenih navika (jake želje) i osjetljivost na mirise
Možda prestanete konzumirati određene stvari kao što su čaj, kava ili masna hrana i možda počnete osjećati jaku želju za stvarima koje obično ne volite. Možda također osjetite nelagodu ako osjetite miris određenih stvari – kao što su kava, meso ili alkohol.

Grčevi
Možda dobijete grčeve u nogama ili stopalima tijekom prvog tromjesečja, a ponekad i kasnije tijekom trudnoće. Do toga dolazi uslijed promjena u načinu na koji vaše tijelo obrađuje kalcij.

Bilo da dobijete sve ove simptome ili nijedan od njih, jedini način da sigurno saznate jeste li trudni je da provedete test za utvrđivanje trudnoće. Svi testovi Clearblue za utvrđivanje trudnoće pouzdani su više od 99 % od dana vaše očekivane mjesečnice. Oni su pouzdani, brzi i jednostavni za uporabu. Svi testovi Clearblue toliko su osjetljivi da ih možete upotrebljavati 5 dana prije vaše izostale mjesečnice.

Neplanirana trudnoća

Ako ste se već testirali, možda ste saznali da ste trudni, a to nije bio željeni rezultat.  U tom slučaju, važno je da ste svjesni mogućnosti koje su vam dostupne. Zapamtite da niste sami – svakoga dana stotine žena se susreće s istom situacijom i, uz pravi savjet i podršku, mogu odlučiti o najprikladnijem rješenju.
Trebate razgovarati sa zdravstvenim djelatnikom što je prije moguće. Razmislite o zakazivanju pregleda kod svojeg liječnika.

Clearblue testovi mogu vam pomoći da pronađete odgovore koje tražite tako što će vam pružiti jasne rezultate uz preciznost i praktičnost. U Clearblue asortimanu proizvoda možete pronaći digitalne testove za utvrđivanje trudnoće koji će vam u svega tri minute jasno i precizno otkriti jeste li i koliko ste trudni.

 | Autor: Promo Promo

Test Clearblue Digital za utvrđivanje trudnoće s pokazateljem tjedana prvi je i jedini test koji je pouzdan kao i ultrazvuk u utvrđivanju trajanja trudnoće**. Njegov Smart Dual Sensor ™ vam pokazuje ne samo jeste li trudni ‘+’ ili niste ‘-’ nego vam prikazuje i koliko vremena ste trudni.

On je poput dva testa u jednom. Prvo, uz pouzdanost veću od 99 % od dana vaše očekivane mjesečnice, utvrđuje je li prisutan hormon trudnoće te, ako ste trudni, Također prikazuje koliko je tjedana prošlo od začeća 1-2, 2-3 ili više od 3 tjedan (3+). Pouzdanost pokazatelja tjedana u određivanju kada ste zanijeli je 93 %.
Možete se testirati 5 dana prije vaše izostale mjesečnice *.

Besprijekorno jasni digitalni rezultati

Rezultat „Trudnoća“ ‘+’ ili „Nije trudnoća“ ‘-’ prikazuje se na zaslonu u roku od 3 minute. Ako je rezultat „Trudnoća“ ‘+’, test će također pokazati vrijeme koje proteklo od kada ste zanijeli (1-2, 2-3 ili 3+ tjedana).

Clearblue je vodeća svjetska marka u područjima kućnih testova za utvrđivanje trudnoće i plodnosti. Clearblue ima 30 godina dugu povijest u inovacijama, pružajući ženama pouzdanost i sigurnost. Zato više od 20 milijuna žena svake godine odabire proizvode Clearblue. 
Clearblue više od 30 godina pomaže milijunima žena diljem svijeta tako što im daje pouzdane i jasne odgovore u prijelomnim trenucima u životu. Bilo da pokušavaju začeti ili misle da su trudne.


* Možete ga upotrebljavati 5 dana prije vaše izostale mjesečnice U laboratorijskim ispitivanjima, 98 % rezultata „Trudnoća“ utvrđeno je dan prije očekivane mjesečnice, 97 % utvrđeno je 2 dana prije. 90 % 3 dana prije i 65 % 4 dana prije očekivane mjesečnice.
** Rezultat pokazatelja tjedana 97 % potvrđen je kasnijim ultrazvučnim utvrđivanjem trajanja trudnoće. Na osnovu ispitivanja 187 žena u usporedbi s rezultatima (1-2, 2-3, 3+ tjedna od začeća) ultrazvučnog utvrđivanja trajanja trudnoće.

Photo: Shutterstock