Life&style

Što nam to poručuje Janica Kostelić?

Naša najtrofejnija sportašica Janica Kostelić poziva nas da zavrtimo zdravi film u sklopu istoimenog projekta koji promovira zdrave životne navike, pravilnu brigu o svom tijelu i sport. Znaš li zašto? Zato što su rezultati istraživanja o pretilosti užasavajući.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i znanstvenici s Imperial Collegea iz Londona nedavno su objavili alarmantne rezultate istraživanja prema kojem se u posljednjih 40 godina broj pretile djece i adolescenata diljem svijeta povećao s 11 milijuna na čak 120 milijuna. Ovi podaci tako dodatno potvrđuju važnost edukacije o pravilnoj prehrani i bavljenja tjelesnom aktivnosti od najranije dobi, s fokusom na osnovnoškolski period, kao ključne u prevenciji ovog gorućeg javno-zdravstvenog problema. Unutar globalne inicijative Healthy Kids našao se hrvatski program Vrtim Zdravi Film koji je ove godine ušao u svoju sedmu sezonu te će u školskoj godini 2017/18 biti obuhvaćeno čak više od 6.300 sedmaša. A svoj doprinos ovom projektu dala je i Janica Kostelić. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

“Djeci treba usaditi ljubav prema sportu i općenito kretanju, kako bi od malih nogu razvijali zdrave životne navike i pravilno se brinuli o svom tijelu. Hrvatski školski sportski savez svim svojim aktivnostima, a posebno projektima Univerzalna sportska škola i Vježbaonica, koji se održavaju pod sloganom #volimskolskisport i Vrtim Zdravi Film, već dugi niz godina potiče učenike na bavljenje tjelesnom aktivnošću te ih uči o važnosti pravilne prehrane i izbjegavanju loših prehrambenih navika. To je mali, ali značajan korak ka zdravijim i sretnijim budućim generacijama u Hrvatskoj”, izjavila je Janica Kostelić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport.

 | Autor: Marko Lukunić/Pixsell, Miss7 Marko Lukunić/Pixsell, Miss7

Janica dobro zna da na pojavu prekomjerne tjelesne težine kod djece utječu različiti čimbenici, no najčešće se kao „krivci“ za pretilost ističu prekomjeran unos energije te nedostatak tjelesne aktivnosti. Stoga projekt ima zadatak potaknuti mlade u Hrvatskoj na više kretanja i barem rekreativno bavljenje sportom te im usaditi da pravilna prehrana postane dio njihove svakodnevnice. Osim o ovome kroz projekt se, također, progovara i o temama o kojima se rijetko priča poput anoreksije i bulimije, poremećajima u prehrani koji se sve češće javljaju prvenstveno kod djevojčica, a uzrokovani su primarno nezadovoljstvom vlastitim izgledom.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Photo: None

Komentari 0