Life&style

Što kad zažališ izbor vjenčane kume? Tri bivše mlade podijelile su s miss7 svoje loše iskustvo

  • Svakoj mladoj kuma je, uz mladoženju, najvažnija osoba na vjenčanju
  • Iako je kumstvo privilegija i priznanje vašem prijateljstvu, ono sa sobom nosi i veliku odgovornost te je potrebno pažljivo razmisliti o osobi koja će dobiti tu ulogu
  • Tri žene podijelile su s nama loša iskustva s kumama, ali i nekoliko savjeta kako da buduće mlade ne ponove njihove greške

Mnoge žene znaju tko će im biti vjenčana kuma čak i prije nego što upoznaju svog "zauvijek partnera". Obično ta čast pripadne najboljoj prijateljici, onoj s kojom si prošla "sito i rešeto", te koja je bila tu s kutijom sladoleda i bocom vina onda kada je najviše trebalo.  Sasvim je prirodno i logično da će takva osoba stajati uz tebe na tvoj "najsretniji dan u životu", zar ne? No, što ako nemaš baš toliko blisku, jednu prijateljicu? Što ako imaš više prijateljica s kojima si jednako dobra? Ili nemaš uopće ženske prijateljice? Kako izabrati kumu i ne zažaliti tu važnu odluku?

Domenica otkrila da će biti kuma na Haninom i Grašinom vjenčanju: "Spremna sam!"

Kuma je, uz mladoženju, najvažnija osoba na vjenčanju svake mladenke. Ona je obično ta koja će se pobrinuti da mladenka u potpunosti uživa u vjenčanju bez da brine o bilo kakvoj logistici i detaljima. Naravno, tu je i djevojačka večer - sveta dužnost svake kume. Uz tako veliku odgovornost, jasno je da ta uloga nije za svakoga. Osim što to treba biti osoba koja ti je jako bliska (jer tko bi inače uopće pristao biti kuma?), to mora biti osoba na koju znaš da se možeš osloniti, ukratko - osoba od povjerenja. 

Svaka mladenka zna da je biranje vjenčane kume jedan od najvažnijih zadataka. To je osoba na koju može računati tijekom priprema za vjenčanje, kojoj se može jadati kada je pod stresom, i koja će ju smirivati uoči The dana, Također, ona je glavna osoba i za organiziranje savršene djevojačke. Puno odgovornosti za jednu osobu.

Je li dovoljno da ste samo najbolje prijateljice? Ili bi trebala uzeti i neke druge faktore u obzir? Tri žene su s nama podijelile svoja loša iskustva pri odabiru kume. Imena su, na njihovu zamolbu, promijenjena.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Linda: "Ne bih opet birala kumu na račun starih prijateljstava" 

Linda je već sa 13 godina znala kakvu će imati vjenčanicu, a sa 17, ona i najbolja prijateljica Mirna iz djetinjstva su se zavjetovale da će jedna drugoj biti kume na vjenčanju. Išle su zajedno u razred u osnovnoj školi, a kada su je završile dogovorile su se i da upišu istu gimnaziju. Njihovo prvo veće odvajanje bilo je kada su imale 18 i kretale na faks. Linda je studirala u Zagrebu, a Mirna je završila na studiju u Londonu. 

"Na početku smo stalno skypale (sjeća li se još itko Skypea?, op.a), i odbrojavale do sljedećeg puta kada ćemo se opet vidjeti. Ali s vremenom su ta viđanja postajala sve rijeđa. I ona i ja smo upoznali nove ljude i jednostavno živjele drugačije živote. Kada bi se čule uglavnom bi prepričavale neka stara pijanstva i situacije iz vremena dok smo bile stalno zajedno. Nakon nekog vremena, znalo je proći i po nekoliko mjeseci da se ne bi čule, udaljile smo se. Obje smo imale nove najbolje prijateljice. Ali nekako uvijek valjda gledaš na ta prijateljstva iz mladosti kao na nešto najposebnije. Skupa ste odrasli, k vragu. Jedan dan me nazvala i rekla da se udaje. Naravno, bila sam joj kuma, to uopće nije dolazilo u pitanje."

Možda vas zanima Pitali smo 8 žena što ne bi ponovile na svom vjenčanju, a profesionalna organizatorica otkriva kako da taj dan bude savršen Rubrika Life&style Life&style

Linda se udala 10 godina kasnije. Ona i Mirna nisu se vidjele već godinama, a rijetko bi se i čule. Linda je već dugo imala i novu najbolju prijateljicu, međutim kada se odlučila udati znala je da 'mora pitati Mirnu'. Ipak, imale su dogovor, a i ona je njoj bila kuma. Danas kaže da joj je žao.

"Bila mi je kuma na račun nekog starog prijateljstva iako više uopšće nismo bile ni približno tako bliske. Osim toga rijetko se kad vidimo i danas kad gledam, voljela bih da sam kraj sebe imala nekog drugog" priznaje Linda čiji je savjet budućim mladima da ne dopuste da iz neke krivnje biraju kumu, samo zato što si ti bila njoj ili zato što ste davno prije imale dogovor.

2. Tamara: "Bila je potpuno nezainteresirana"

Tamara ima nekoliko najboljih prijateljica i bilo joj je, kaže, teško izdvojiti jednu od njih za kumu. Kako se ni jedna ne bi naljutila, odlučila je pitati onu koju najduže poznaje. Brzo nakon što su krenule pripreme za vjenčanje, Tamara je shvatila da je pogriješila.

"Koliko god ju volim, Tina jednostavno nije osoba za vjenčanja. Nikada prije moga nije ni bila na jednom i općenito ne voli pirove i sve šta s njima dolazi. Ja sam htjela da mi kuma bude osoba s kojom ću prolaziti kroz sve te male stvari oko vjenčanja - od biranja vjenčanice do savjetovanja oko uređenja i slično. Nekoga na koga mogu računati, a i dijeliti ta sitna uzbuđenja. Na kraju sam imala više stresa radi nje nego ičega drugog. Osim što je bila potpuno nezainteresirana za bilo kakvu priču, nisam na nju mogla računati za apsolutno ništa. Vrhunac je bio djevojačka večer. Da nije bilo mojih drugih prijateljica, pitanje je bih li uopće imala djevojačku. Na kraju smo bile u jednom bircu nas 10 na cugi. Ma sve skupa je bilo dosta loše i čitavo vrijeme mi je bilo žao što sam nju izabrala jer je očito pristala iz pristojnosti."

Možda vas zanima Pitali smo cure: Koliko novaca treba odvojiti za djevojačku i je li kumi ipak sve to malo financijski prezahtjevno? Rubrika Life&style Life&style

No, Tamara ne krivi toliko kumu koliko sebe. "Moraš znati kakva je osoba koju to pitaš, a ne gledati samo sebe i što bi ti htjela. Ako je osoba neorganizirana, ne voli inače vjenčanja ili imate potpuno drugačiju viziju što očekujete od tog odnosa, radije poštedite i nju i sebe. Njoj će sve to biti tlaka, a vama će uništiti čitav doživljaj," priznaje Tamara.

Na pitanje zašto nije naknadno promijenila svoju odluku, Tamara kaže da bi to tek uništilo prijateljstvo i odnos ubuduće. "Kako reći kumi da ju više ne želiš za kumu, a da i dalje ostanete dobre? Zaglavila si sa svojim odabirom i to je to."

3.  Karla: "Žao mi je što sam slušala druge"

Karla kaže kako nikada nije imala pravu najbolju prijateljicu. Imala je prijateljice, ali uvijek je bolje funkcionirala s muškima. "Uvijek sam imala najboljeg prijatelja. I kao mala, i u srednjoj, a kasnije i na faksu. Marko (prijatelj s faksa) mi je i dan danas najbolji prijatelj i kum mojoj maloj. Međutim, kad sam se udavala trebalo je izabrati kumu. Tada još, makar u našem malom gradu, ni jedna žena nije imala mušku osobu za kumu tj. kuma. Znalo se tko je kuma - prijateljica ili sestra. Kada sam rekla mami da bih ja najradije pitala Marka smijala mi se i rekla da naravno da ne mogu imati muškog za kumu i jednostavno sam odbacila tu ideju. Uvijek mi je bilo žao što sam slušala druge i nisam pitala najboljeg prijatelja."

Savjet za buduće mlade? Vjenčanje organizirajte prema svojim željama, ne tuđim. A ako one uključuju nešto malo "nekonvencionalno" ili za druge "čudno" - boli vas briga. Ti se udaješ, pa ako ništa, valjda smiješ birati tko će ti stajati s lijeve i desne strane pred oltarom.

 

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0