Life&style

Što je muškarac bez mesa? Hrpa jada, izgleda

Vjerojatno 90 posto muškaraca bez šnicla na tanjuru pada u depresiju. Sad je to i znanost dokazala - istraživanje Sveučilišta Bristol otkrilo je kako su muškaraci koji se hrane isključivo povrćem skloniji depresiji. Ona kuknjava zbog ručka bez mesa je vjerojatno početak...

Prehrana u kojoj nema mesa pokazala je niz zdravstvenih prednosti. Tko god se hrani vegetarijanski ili veganski čini mnogo dobrog za svoj organizam, primjerice za krvožilni sustav jer takav način prehrane prilično smanjuje rizik od infarkta ili moždanog udara u odnosu na „mesojede“. Međutim, ipak postoji jedna kvaka… Kao i uvijek.

Dosad se nije istraživala povezanost između prehrane i psihe – sve do istraživanja provedenog na britanskom Sveučilištu Bristol. Rezultati su objavljeni u časopisu „Journal of Affective Disorders“, a navedene su i razlike između vegana (koji se hrane isključivo biljnim proizvodima – ne jedu jaja ni mliječne proizvode ni išta što ima veze sa životinjama, čak ni med koji proizvode pčele) te vegetarijanaca. 

Rezultat: od 9668 muškaraca bilo je 350 „biljojeda“. Svi su pokazali veću sklonost ka depresiji, a osobito vegani. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Uzrok je nedostatak vitamina B-12 

Objašnjenje: nedostatak vitamina B-12, koji se nalazi jedino u mesnim i mliječnim proizvodima, uzrokuje psihičke bolesti. Jednaku ulogu najvjerojatnije ima i nedostatak željeza (česta pojava kod vegana). Oba nedostatka uzrokuju umor i pad koncentracije. To se može lako otkriti testovima krvi, a potom se nedostatak može nadoknaditi suplementima. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0