Life&style

Što je ljetovanje bez dobre knjige: 6 savršenih knjiga koje će nam biti najbolji prijatelj na plaži

  • Ljetni mjeseci kao stvoreni su za opuštanje uz knjigu, a za sve one koji obožavaju čitati, sastavili smo listu nezaobilaznih naslova
  • Teško je reći vole li ove naslove više kritičari ili čitatelji, a sigurni smo da će svačiji godišnji odmor začiniti zanimljivim pričama, živopisnim likovima i dirljivim zapletima
  • Ove se priče čitaju u jednom dahu, bude tisuće emocija, a pamte se još dugo, dugo
  • Pročitaj više: 'Sva nova ljeta': Ovo topla i nostalgična knjiga savršeno je štivo za opuštajuće ljetne uživancije

Napokon smo dočekali dane u kojima imamo nešto više vremena za druženje s knjigom, a za sve one koji ljetne dane žele kratiti upravo čitanjem, proučili smo što se sve ovih dana može pronaći na policama knjižara i izdvojili šest apsolutnih favorita. Teško je reći vole li ove naslove više kritičari ili čitatelji, a sigurni smo da će svačiji godišnji odmor začiniti zanimljivim pričama, živopisnim likovima i dirljivim zapletima. Svaka je posebna na svoj način, svaka se čita u jednom dahu, ali se svaka isto tako pamti još dugo vremena,ostavljajući sladak okus u ustima.   

Lekcije iz kemije, Bonnie Garmus

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Ovaj originalni roman prepun optimizma, radosti i nade pretočen je i u seriju koju ćemo imati prilike gledati ove jeseni, a priča je to o Elizabeth Zott, ženi koja živi u 60-ima i koja je sve samo ne prosječna. Ona radi kao znanstvenica na Istraživačkom institutu Hastings okružena muškim kolegama, a život joj se zakomplicira kada se nađe u ulozi samohrane majke i nehotične zvijezde američkog najpopularnijeg kulinarskog showa 'Večera u šest'. Baš kao i ona sama, i njezin je pristup kuhanju nekonvencionalan, no upravo se to pokaže kao pun pogodak. Međutim, kako raste broj njezinih obožavatelja, raste i broj onih koji bi je rado uklonili sa scene. Jer Elizabeth Zott ne uči žene samo kuhati, već ih poziva da promijene status quo.

Društvo ljubitelja Jane Austin, Natalie Jenner

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Debitantski roman autorice i ljubiteljice svega što je povezano s Jane Austen smješten je u maleno selo Chawton kojemu prijeti još jedan težak udarac. Imanje Chawton, srce zajednice i mjesto nekadašnjeg voljenog doma Jane Austen, moglo bi se prodati najpovoljnijem ponuđaču, a od nesretne sudbine pokušat će ga spasiti osmero mještana koje povezuje upravo njihova ljubav prema romanima slavne spisateljice. Tu je glumica koja sanja o ulozi u filmu 'Razum i osjećaji', seoski liječnik koji pronalazi utjehu u romanu 'Emma' i farmer koji potajno čita 'Ponos i predrasude', a pitanje je može li ova šarolika družina uistinu postići nešto nevjerojatno i spasiti ostavštinu Jane Austen.

Možda vas zanima 'Sva nova ljeta': Ovo topla i nostalgična knjiga savršeno je štivo za opuštajuće ljetne uživancije Rubrika Life&style Life&style

So Long, Marianne, Kari Hesthamar

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Ova dirljiva biografija donosi priču o Marianne Ihlen, fatalnoj Norve­žanki koja je osvojila srca dvojice iznimnih umjetnika. Životpisni je to pogled na život na grčkom oto­ku Hidri kojeg su umjetnici obožavali te tamo živjeli, ljubili i bježali od konvencionalnih društvenih spona, a na Hidru se Marianne doselila s norveškim piscem Axelom Jensenom. Ubrzo nakon rođenja njihova sina, Axel ju je napustio, a što je otvorilo put do njezina srca još neafirmiranom kanadskom pjesniku Leonardu Cohenu. Dirljiva, melankolična i bolno autentična ljubavna pri­ča ispričana je uz ranije neobjavljene pjesme i poruke Leo­narda Cohena, a što je čini iznimnim svjedočanstvom o živo­tu proslavljenog kantautora i pjesnika, ali i žena koja ga je inspirirala na stvaranje jedne od njegovih najpoznatijih pjesama.

Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja, Mary Ann Shaffer i Annie Barrows

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Objema autoricama ovo je prvi roman, a svijet je oduševio u toj mjeri da je preveden na 27 jezika, prodan u milijunskim naknadama te je prema njemu snimljen i istoimeni film. Priča je smještena na britanski otok Guernsey, za vrijeme Drugog svjetskog rata, gdje se  uspješna londonska spisateljica Juliet Ashton, tragajući za novom temom svoje knjige, upoznaje s društvom vrlo privlačnog i simpatičnog naziva. Razmjenjujući pisma s tihim i samozatajnim gospodinom Dawseyjem, vrckavom Isolom, strastvenim ribarom i šekspirovcem Ebenom te drugim članovima Društva – sve od reda likovima osebujnih karaktera, Juliet biva sve više fascinirana njihovim životima i njihovom ljubavlju prema knjigama. Iako većinu članova društva čine jednostavni su ljudi – poljodjelci, ribari, težaci, i tesari te ih je većina prvi puta uzela knjigu u ruke upravo u teškim danima njemačke okupacije otoka, ono što su pronašli u knjigama mnogo je više od riječi – pronašli su životnu snagu, inspiraciju, utjehu, spoznaju da se sve može sagledati i izreći na drugačiji način – upravo ono što svi mi tražimo u knjigama – da promijene naš svijet i učine ga ljepšim i bogatijim.

Možda vas zanima 'Uvijek ćemo imati ljeto' autorice Jenny Han uzbudljivi je kraj hit trilogije o ljubavnom trokutu Rubrika Life&style Life&style

Neobično pametna stvorenja, Shelby Van Pelt

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Inspiraciju za svoj debitantski roman autorica je pronašla u kratkom filmu o jednoj nevjerojatno inteligentnoj hobotnici, te u omiljenom akvariju svog djetinjstva, a priča prati Tovu Sullivan koja se nakon smrti svog supruga zaposli u obližnjem akvariju u Sowell Bayu, gradiću u blizini Seattlea. Čišćenje podova tijekom večernjih sati u društvu stvorenja koja se tiho kreću u bazenima pomaže joj nositi se s tugom i usamljenošću, njezinim stalnim životnim pratiteljicama otkad je prije trideset godina nestao njezin osamnaestogodišnji sin Erik. Glavna atrakcija akvarija je Marcellus, divovska pacifička hobotnica, koja iz svog bazena promatra svaki Tovin pokret. Nestašni Marcellus rado se iskrada iz bazena u potrazi za slasnim zalogajima, no jedne se večeri zapetlja u žice na podu čajne kuhinje. Pitajući se kako li je hobotnica uopće tamo dospjela, Tova joj nježno pomogne izvući se iz smrtonosne klopke i tako započne jedno čudesno, neobično prijateljstvo. U danima koji slijede, Tova će Marcellusu ispričati kako je Erik nestao nakon što je isplovio na more i kako nikada nije saznala što se točno dogodilo. Marcellus čvrsto odluči pomoći Tovi pronaći davno izgubljeni spokoj, i zbog nje mu nije teško uposliti svih svojih osam krakova, sva tri svoja srca i briljantan um, jer smatra da Tova zaslužuje ponovno biti sretna.

Dogodine u Havani, Chanel Cleeton

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design

Ova romantična i idilična priča prepuna živopisnih detalja prati Marisol Ferreru, neudanu honorarnu spisateljicu i romantičnu sanjarku  koja nerijetko sanjari o Havani o kojoj joj je često pričala njezina baka Elisa. Nakon smrti svoje voljene bake, ona putuje u Havanu u potrazi za svojim korijenima u namjeri da sazna više o svom podrijetlu, i otkriva obiteljsku tajnu koja se čuvala sve od Kubanske Revolucije. Šezdeset godina nakon što je Elisa Perez izbjegla u Ameriku sa Kube, svojoj unuci Marisol Ferrera daje zadatak da njen pepeo prospe u voljenoj joj Kubi iz koje je morala izbjeći tokom Revolucije. Stigavši u Havanu, Marisol pokušava shvatiti jaz između nenadmašne prirodne ljepote Kube sa njenim nestabilnim političkim tlom. Nakon što se klupko obiteljske prošlosti počne raspetljavati, njena pažnja sve više biva usmjerena na privlačnog muškarca koji skriva tajni koliko i njena pokojna baka. Nije potrebno dugo da se Marisol počne zaljubljivati u misterioznog stranca. Da bi došla do kraja svoje potrage, Marisol će ponovno trebati pomoć Elise Perez da je podsjeti što znači prava hrabrost i odricanje.

Photo: Instagram @latestbookcrush

Komentari 0