Life&style
Što znači kad te svrbi dlan

Što doista znači ako zasvrbi desni dlan? Ovisi koga svrbi, muškarca ili ženu...

  • Kad te svrbe dlanovi, možda ćeš se pitati što to znači na duhovnoj razini
  • Hm, ili ćeš se držati stare poslovice da „kad dlan svrbi, bit će novaca“? 
  • A možda su pitanja poput značenja svrbeža desnog i/ili lijevog dlana ništa drugo do praznovjerja...

Praznovjerja su dio svake kulture. Vjerovali u njih ili ne, vjerojatno si čula da ljudi govore stvari poput „Pokucaj u drvo!“, „Ako nađeš novčić, podigni ga“, nikad nemoj držati torbu na podu jer ješ izgubiti novac, ako ti crna mačka prijeđe preko puta to je nesreća... Kod nekih nepoštivanje praznovjerja može izazvati tjeskobu i strah da će se dogoditi nešto loše. Na primjer, možda misliš da će tvoj tim izgubiti ako ne obučeš onu istu majicu koju si nosila kad je pobijedio... 

Drugi oblik praznovjerja je vjerovanje u znakove koji ti trebaju reći da ti se sprema nešto dobro ili loše. Premda želimo da u praznovjerjima ima istine, nema znanstvenih dokaza da su točna. Ali, to ne znači da nisu zabavna za istraživanje i razmatranje.

via GIPHY

Što to znači ako te svrbi desni dlan?

Desni dlan koji svrbi može imati nekoliko značenja vezanih za sreću, lutriju i novac, a može biti i znak potencijalnih zdravstvenih problema. Specifičnosti ovise o čimbenicima kao što su kultura, spol, pa čak i izvor vjerovanja.

U Indiji se na desni dlan općenito misli kao na ruku primatelja pa se, nakon što se isključe zdravstvene brige, svrbež desnog dlana najčešće smatra sretnim znakom koji znači da ćeš dobiti neki dar (ili novac), dok se svrbež lijevog dlana smatra nesretnim znakom, to jest znači da će ti nešto oduzeti.

To se, međutim, mijenja prema spolu. Premda gore navedeno vrijedi za muškarce, svrbež desnog dlana kod žena smatra se nesretnim znakom gubitka novca, a svrbež lijevog dlana kod žena smatra se sretnim znakom dolaska novca.

via GIPHY

Evo nekoliko dodatnih objašnjenja mogućih značenja svrbeža desnog dlana ili šake.

4 moguća značenja svrbeža desnog dlana

Svrbež desnog dlana mogao bi biti znak da ti novac stiže, putem nagradnih igara

Novac koji ti dolazi je praznovjerje koje su prvi popularizirali Sasi. Vjerovali su da je trljanje kože srebrom lijek za neke bolesti. To se pretvorilo u ideju da će ti srebro i doći, što je bio njihov oblik novca. Mnoge su kulture počele povezivati  svrbež desnog dlana s dobitkom na lutriji, što je bio najočitiji način dolaska velike svote „poklonjenog“ novca u tvoje ruke.

Ovo vjerovanje bilo je kombinirano s keltskim shvaćanjem da je dodirivanje drva nakon spominjanja nade bilo potrebno kako bi se spriječilo da zli duhovi koji žive na drveću ponište tvoju sreću. Zbog toga su vjerovali da je jedini način da se počeše desni dlan koji svrbi, a da mu se ne pokvari sreća, bilo kucanje u drvo kako bi potjerali zle duhove i pozvali dobre duhove na zaštitu, a otuda i izraz „pokucaj u drvo“ i vjerovanje da to donosi sreću.

via GIPHY

Desni dlan koji svrbi mogao bi značiti snagu i rast

Tvoje su ruke moćna sila u svakodnevnom životu. One su odgovorne za veći dio ljudskih sposobnosti i omogućuju ti da se izraziš na mnogo načina. Slikanje, pisanje, kuhanje ili sviranje instrumenta samo su neki primjeri utjecaja koje naše ruke mogu ostvariti. Bez njih ne bismo mogli ostvariti svoj puni potencijal, a njihova je povezanost s duhovnim svijetom snažna - ako vjeruješ da jest.

Desni dlan koji svrbi - znak da preuzimaš kontrolu nad svojom slobodom

Ako te svrbi desni dlan, to bi moglo značiti da je krajnje vrijeme da poduzmeš neke radnje za postizanje svojih ciljeva. Ovaj nalet energije zapravo je ohrabrenje koje ti treba kako bi bila odvažna te kako bi napravila pozitivnu promjenu. Ne boj se ići za onim što želiš!

Postoji i mogućnost da svrbež desnog dlana sugerira da osjećaš da si „kontrolirana ili ograničena u životu koji bi ti donio više radosti“. Želiš napustiti svoj posao? Postoji li prijateljica ili partner koji te koči? Baš kao što bi trebali poduzeti nešto za svoje ciljeve, trebala bi ukloniti iz svog života sve što te ne čini sretnom. Važno je osjećati da imaš slobodu i uživati tamo gdje jesi.

via GIPHY

Svrbež desnog dlana ili šake kao simptom određenih medicinskih stanja

Naravno da svrbež desne ruke ima gomilu praznovjerja iza sebe, ali uporni svrbež također može biti simptom zdravstvenog problema koji bi trebao liječiti liječnik. Uzroci za svrbež dlanova ili ruku mogu biti: ekcem, psorijaza, suha koža, alergije, dijabetes, ciroza i poremećaji živčanog sustava.

Ako misliš da bi to moglo biti zdravstveno stanje, odmah se obrati liječniku. Ako vjeruješ da postoji duhovno značenje, imaj hrabrosti donositi hrabre odluke.

Photo: Shutterstock

Komentari 0