Life&style

Stigao je snijeg pa imamo nekoliko ideja kako provesti bijeli vikend...

Za vikend - snijeg! Prognoza koju smo toliko čekali! Miss7 ima par ideja kako i gdje provesti prvi snježni vikend ove zime (i godine)...

Prema vremenskim prognozama, već bi danas kontinentalnu Hrvatsku mogao zatrpati - snijeg! Čak štoviše, neke dijelove Dalmacije još je jučer zabijelio snijeg, a prema prognostičarima isti (bijeli) scenarij čaka i kontinent zemlje. Iako smo čak pomalo tužni što nam snijeg kasni dobrih desetak dana (halo, pa mogli smo imati bijeli Božić!), čini se kako će početak 2019. obilježiti škripavo snježno tlo i zabava za sve uzraste.

Nema ništa ljepše od gaženja po svježem, tvrdom snijegu, a posebnom snijega je upravo ta što mu se vesele sve generacije i svi uzrasti! Naše kape, šalovi i rukavice već su spremne za grudanje, a ako ti treba inspiracije gdje na izlet za vikend, imamo 7 prijedloga koji bi ti se mogli svidjeti!

Sljeme

Ovaj vikend (5. i 6. siječnja) održava se natjecanje svjetskog skijaškog kupa Snježna kraljica, zbog čega će zagrebačko Sljeme biti hit destinacija brojnih građana i obožavatelja skijanja. Čak i ako nisi fan ovog sportskog eventa, Sljeme je uvijek dobar odabir kada padne snijeg jer je izvan grada te pruža mir koji nam je toliko potreban. Na Medvednici postoji 70-tak planinarskih staza, lakših i težih, a pritom naravno možeš s društvom posjetiti i neki od planinarskih domova i restorana, poput primjerice Grofice, Vidikovca, Puntijarke ili Male Hunjke. Opuštena šetnja i igranje na snijegu dovoljan su razlog da se uputiš na Sljeme, a svi skijaši i borderi usput se mogu i prepustiti čarima voljenog sporta na Crvenom spustu ili Bijeloj livadi. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Skijaliste Sljeme (@skisljeme)

Gorski kotar

Kad pomislimo na snijeg u Hrvatskoj, pomislimo na Gorski kotar. Ako će negdje pasti najviše snijega, onda je to upravo u ovom najhladnijem dijelu zemlje. Za Gorski kotar ti ne moramo davati previše uputa, možeš se doslovno uputi bilo gdje - sve što ćeš vidjeti je snijeg, snijeg i još malo snijega. Gorski kotar nudi i brojne mogućnosti uživanja na snijegu, poput alpskog skijanja, skijaškog trčanja, sanjkanja ili tek uživanja u malim zimskim radostima. Primjerice, u okolici Delnica postoji skijalište i planinarski centar Petehovac. Smješten je na platou istoimene planine s koje se pruža pogled na sve četiri strane, a jedinstveni su oni na Delnice, Nacionalni park Risnjak i Slovenske Alpe. Nadalje, ski centar u Tršću ima uređenu skijašku stazu za alpsko skijanje sa vučnicom i noćnom rasvjetom, koja se može koristiti i za sanjkanje! Još jedno sanjkalište koje nam se sviđa nalazi se u malom mjestu Kupjak na 800 m nadmorske visine i 3 km udaljenosti od čvora Ravna Gora. Tik podno sanjkališta nalazi se planinarski dom Gina u kojem se možeš okrijepiti i pojesti ukusan obrok iz domaće kuhinje u kojoj se spremaju samo tradicionalna goranska jela. S društvom možete iznajmiti i jednu od pet soba u sklopu objekta, a noćenje stoji od 750 do 900 kuna, ovisno o veličini sobe. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Branko Pleše (@brankoplese)

U jednoj od zimskih kućica

Prije nekoliko dana radili smo pregled najljepših zimski kućica za najam koje nude zimsku idilu i zen osjećaj cijelog vikenda! Pa zašto stvarno ne biste iznajmili primjerice kućicu u Gorskom kotaru za vikend? Nas najviše oduševljava kuća Sobol koja se nalazi u Čudesnoj dolini leptira, u blizini rijeke Kupe u Kupskoj dolini. Cijena noćenja iznosi 110 eura, odnosno 816 kuna za dvije osobe uz korištenje jedne sobe. Okupi ekipu, dogovorite mjesto i vrijeme polaska, odaberite lokaciju i ponesite najtopliju odjeću iz ormara! Nema ljepšeg od vikenda u snijegu... Okej, možda vikenda na moru. Možda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Gorski Lazi (@gorskilazi)

Možda vas zanima Snježna idila: 6 romantičnih kućica za zimski odmor u Hrvatskoj Rubrika Life&style Life&style

Ludiranje ispred kuće

Ne treba ti automobil ni posebna oprema ni puno planiranja. Nema ničeg slađeg od ludiranja po kvartu, u parku iza kuće ili na najbližem sanjkalištu. Već sama pomisao na sanjkanje, grudanje i pravljenje snjegovića s frendicama nas totalno vraća u djetinjstvo i ne možemo se o srca ne nasmijati na samu ideju! Iskoristi svaku pahulju snijega i uživaj u svakoj sekundi zime... Možda nam je ovo i zadnja prilika ove sezone?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Tamara Kalinic (@tamara)

Maksimir

Jednostavno ga nismo mogli zaobići jer svi Zagrepčani znaju da je Park Maksimir savršeno mjesto gdje provesti dan na snijegu. Povedi i psa! Trčite po snijegu zajedno! Neka i vaš četveronožni ljubimac uživa u ljepotama zime i zimskim oborinama. Čak i ako samo tražite lijepo mjesto za ugodnu dužu šetnju, Maksimir bi mogao biti jedno od najjednostavnijih rješenja. Također, u Maksimiru još ovog vikenda možeš posjetiti Advent koji se održava kod glavnog ulaza u Maksimir, a oko ulaza u Perivoj postavljene su kućice s prigodnom gastronomskom ponudom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Petra (@chickens_fly_up_to_the_sky)

Samoborsko gorje - Žumberak

Nije tako prenapučeno kao Sljeme, a opet se nalazi u okolici glavnoga grada. Samoborsko gorje je idealno mjesto gdje provesti dan na snijegu s obitelji i prijateljima. Ako nisi znala, Žumberak je naš Park prirode i idealan je za gomilu aktivnosti ili pak vikend proveden van grada. Destinacija je jako puno, a Okić, Japetić, Plešivica i Mrzlo polje samo su neka od njih. Okić je jedan od najstarijih srednjovjekovni plemićkih gradova na osebujnom položaju vrlo vrijedne očuvane romaničke arhitekture, a za posjetiti je vrijedna i etno-kuća pod Okićem te planinarski dom Maks Plotnikov. S druge strane, Japetić je najviši vrh Samoborskog gorja i idealno je odredište izletnika i planinara. Nedaleko vrha nalazi se Planinarski dom Žitnica gdje možete po okrepu, a osim jednom od tri planinarske staze (Slani dol, Mali Lipovec ili Velika vrata), do vrha možete i automobilom. Odlučite li se za višednevni boravak u Parku prirode, prespavati možete u jednom od planinarskih domova (ima ih deset, a najpoznatiji su Maks Plotnikov i Željezničar) ili izletištima Šumski dvor i Medvenov mlin. 

Plitvička jezera

Ako ipak tražiš idealno mjesto za pravi pravcati jednodnevni izlet s mogućnošću noćenja, Plitvička jezera su logičan odgovor! Naš nacionalni park i najpoznatija jezera u Hrvatskoj ne trebamo posebno hvaliti, prizori koje viđamo na društvenim mrežama govore dovoljno sami za sebe. Kada Plitvice prekrije snijeg, ne možemo zamisliti romantičnije ni čarobnije mjesto! Svakako br.1 na našoj "snježnoj" listi. U samom nacionalnom parku postoje dva hotela - Jezero i Plitvice. U hotelu Jezero dvodnevni aranžman po osobi koštati će oko 750 kuna, u što je uključena i ulaznica u nacionalni park; dok će te isti dvodnevni aranžman u hotelu Plitvice stajati 690 kuna. Od aktivnosti, na Plitvicama je moguće u obilazak jezera (iako su neki dijelovi nedostupni zbog zimskih uvjeta), na planinarenje, ali i na skijanje ili sanjkanje! Obožavateljima planinarenja najzanimljivija će biti staza Medveđak, a potpun doživljaj Nacionalnog parka Plitvička jezera nije moguć bez poučno rekreativne staze Čorkova uvala i Plitvica. Što se tiče skijališta, ono je smješteno u naselju Mukinje, dnevna odnosno dvodnevna karta koštat će te 70 ili 110 kuna, a dužine staza iznose oko 400 metara. Osim skijanja i bordanja moguće je i sanjkati se niz padinu na koju se sanjkaši penju sami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Plitvice Holiday Resort (@plitviceholidayresort)

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0