Life&style

Stavljaš toaletni papir na zahodsku dasku? Nemoj!

Misliš da je „higijenskije“ na javnom toaletu staviti toaletni papir na zahodsku dasku? Ni slučajno!

Javni zahodi su ujedno blagoslov i prokletstvo. Nekako nam se svima gade, okreće nam se želudac od pomisli da moramo sjesti na zahodsku dasku te ih izbjegavamo u širokom luku – međutim, nekad je sila tolika da ih ne ide drugačije pa moramo otići na, uh, tooalet koji dijelimo sa stotinjak ljudi - samo u tom danu. 

E, sada – kad smo već tamo i nema nam druge, postoji nekoliko taktika. Ne bi vjerovala, ali najhigijenskije je ići na čučavac - jer u tom slučaju ne moramo dodirivati zahodsku dasku. Ako nema čučavca, a njih je doista teško sresti u današnje vrijeme, neke žene se odvaže pa čučnu na WC školjku balansirajući na rubu daske – što nije nimalo ugodan položaj. Onima bez gimnastičarskog iskustva ne preporučamo. Zato se nekako najčešće odlučimo natrgati toaletni papir te s nekoliko slojeva prekriti zahodsku dasku kako bismo se zaštitili od bakterija – sigurno si to barem jednom napravila „kad te stisnulo“ u nekom noćnom klubu, diskoteci, kafiću ili možda montažnom toaletu na koncertu, zar ne? I prva je metoda su loša – a ovu posljednju čak treba potpuno izbjegavati! 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Koliko su opasne prljave zahodske daske? 

Svi tvoji strahovi su nepotrebni – jer preko kože, dakle putem sjedenja, ne može doći do infekcije (naravno govorimo o slučaju kad je WC daska suha i čista, tko bi sjeo na onu, hm, drukčiju?). S daske ne možemo pokupiti nikakvu boleštinu. Opasno je tek kad uzročnici bolesti i bakterije dospiju u usta. A to se događa najčešće preko ruku. Zbog toga je pranje ruku nakon odlaska na toalet puno, puno važnije od sjedenja na ne savršeno čistoj zahodskoj dasci. Ako pak umivaonik izgleda poput zahodske školjke, pomaže i dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje bi u takvim slučajevima bilo zgodno imati u torbici - jesi li čula za ona istraživanja koja su pokazala kako na pipi ima puno više bakterija nego na dasci toaleta?

Toaletni papir na dasci? Loša ideja! 

Naime, komadi toaletnog papira na zahodskoj dasci uopće ne pomažu – naprotiv, za razliku od WC-a i daske, papir se nikad ne dezinficira, pa može biti čak i prljaviji. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0