Life&style

Starite li prebrzo zbog klimatskih promjena?

U posljednje vrijeme klimatske promjene sve su češća tema šaputanja pa se nemoguće ne zapitati: Starimo li brže zbog njih?

Gotovo svakodnevno vas bombardiraju zastrašujućim brojkama koje najslikovitije opisuju utjecaj atmosferskih promjena na život ljudi ali rijetko vam govore o utjecaju koji klimatske promjene mogu imati na vaš izgled. Upravo se tom temom pozabavio rujanski broj magazina Vogue.

Prema njihovim tvrdnjama onečišćenje zraka je moguće pratiti i na promjenama na vašoj koži, kosi i općenito zdravlju.

Riječ je o snažnom (nevidljivom) napadaču na vaš imunološki sustav. Ne vjerujete? Porast temperature iritira kožu i djeluje poput tsunamija na nju, dok smog isušuje kosu, stvara neugodne mrlje na vašoj koži, a povezuje se i sa hipermpigmentacijom.

"Postoje jasni dokazi kako su čestice u zraku povezane s tamnim mrljama na vašem licu i blagom porastu bora", objasnio je dermatolog Arash Mostaghimmi za Vogue.

No, ne brinite. To ne znači da morate svakoga jutra provoditi mjerenje onečišćenosti zraka prije nego izađete iz sigurnosti svog doma ili pak hodati uokolo u svemirskom odijelu.

Umjesto vas, mnoge beauty kompanije već poduzimaju prve korake u borbi protiv negativnih dijelovanja. Tako nove generacije proizvoda za zaštitu i njegovanje kose i kože već sadrže obrambene mehanizme.

Ako im ne vjerujete dovoljno, pobrinite se da i sami odabirete (i redovito koristite) kreme ili ulja za sunčanje sa zaštitnim faktorom, proizvode koji djeluju poput pravih tretmana, šampone i druge porizvode koji sadrže sastojce koji će vam pomoći u borbi protiv letećih napasnika. 

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0