Life&style

Sretan ti Dan palačinki! Imamo najbolje recepte iz Japana, Austrije, Indije, Francuske...

  • Palačinke se, u različitim kulturama, različito konzumiraju
  • Jako su posebne kineske palačinke Scallion i japanske Okonomiyaki
  • Posebno je zanimljivo vidjeti austrijske palačinke te palačinke u nordijskim zemljama 

Ma tko ne voli palačinke?! Njihovi se obožavatelji nedvojbeno nalaze po cijelom svijetu, ali u svakoj kulturi pripremaju se i konzumiraju na posebne načine. Dakle, krenimo za palačinkama po svijetu:

KANADA, Buttermilk palačinke 

U Kanadi se, baš kao i u većini Amerike, palačinke jako često jedu za doručak, a Kanađani ih posebno vole s maslacem i nekim slatkim sirupom. Osim toga, jako važna značajka njihovih palačinki je debljina i posebna mekanost. Taj učinak postiže se dodavanjem praška za pecivo u smjesu, a važan sastojak je i buttermilk, na hrvatskom poznatiji kao mlaćenica. Riječ je o tekućini koja ostaje pri procesu dobivanja maslaca. Gusta je poput kiselog vrhnja, a okusom slična jogurtu. Nemoguće ju je pronaći na policama naših trgovina, ali zamijeniti je može mlijeko u koje ubaciš limunov sok. Savršen recept za kanadske palačinke možeš pronaći ovdje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gabi Frankemölle (@gabi_fra_usa) on

AUSTRIJA, Kaiserschmarrn 

U Austriji sve još uvijek miriše na monarhiju pa ne čudi da se njihove palačinke zovu upravo ''carski drobljenac''. Palačinka koja nosi ime po Franji Josipu nipošto ne može biti obična pa je u ovoj proces izrade ipak nešto drugačiji. Naime, nakon veoma konvencionalnog procesa pripreme smjese, ova se palačinka u pripremi ''zdrobi'', a potom tako ''neuredna'' zapeče i obogati kompotom, čokoladom ili ostalim slatkišima. Dosta neobično, zar ne? Ako te zanima proces izrade, recept pronađi ovdje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by By Katharina Schneider (@foodblogliebe) on

AUSTRALIJA I NOVI ZELAND, Pikelets

Pikelets je naziv koji nose najpopularnije palačinke u Australiji. One su, naime, malene i tanke palačinkice koje se najčešće konzumiraju s poslijepodnevnim čajem. S obzirom da su tanke i sitne, prašak za pecivo slobodno preskoči. Za izradu jedne mini palačinke dovoljna je jedna čajna žlica smjese. Vrhunske grickalice, zar ne? Recept pronađi ovdje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GREAT British Food 🇬🇧 (@greatbritishfood) on

KINA, Scallion

Kineske palačinke, za razliku od svih ostalih, rade se od tijesta se mijesi, a ne od rijetke smjese. One su hrskave i tanke. U njih se dodaje i luk pa ne čudi da su i pune okusa. Omiljeni prilog uz ove palačinke definitivno je umak od soje. Prilično posebne palačinke, zar ne? Moramo probati pa smo recept pronašli ovdje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Suguna Vinodh (@kannammacooks) on

ENGLESKA, Palačinke sa šećerom i limunom 

Engleske palačinke su jako slične našim ''domaćim'' palačinkama. Srednje su debele, mogu doći u slatkim i slanim varijantama, ali Englezi ih obično jedu u kombinaciji sa šećerom i limunom. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cassidy (@euphoricvegan) on

FINSKA, Pannukakku

Finske palačinke od ''domaćih'' odskaču već samim izgledom, ali i činjenicom da se peku u pećnici. Iako su sastojci prilično slični konvencionalnoj palačinki, ne moraš sate i sate pored tave. U nju se, osim brašna i jaja, dodaje i prašak za pecivo pa ova gigantska palačinka bude napuhana. Reže se u obliku pravokutnika i često se poslužuje sa šećerom i voćem. Ovo bismo baš voljeli isprobati, a recept smo pronašli ovdje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miia Jukkala 🌸🌞🌸 (@mmiiajukkala) on

FRANCUSKA, Crepes

Za ''crepes'' si već sigurno čula, a mogu se isprobati i u Zagrebu. Ultratanka i dugačka palačinka radi se veoma slično kao naša ''obična'' palačinka, ali Francuzi su bili dovoljno kreativni da je obogate na milijun načina - inovativnim punjenjima, načinima dorade. Crepes su simbol užitka na francuski način, a uživati poput Parižanke možeš i ti. Povjeri recept ovdje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yann Kiterani Yke (@chocolate_entertainer) on

MAĐARSKA, Palacsinta

Mađarske palačinke izgledom su sasvim nalik ''domaćima'', ali tajna njihovog posebnog okusa krije se u ekstraktu vanilije i konjaku koji se uliju u smjesu. Još nismo probali, ali sasvim dobro zvuči. Ako želiš požuriti u pripremu, prouči recept ovdje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Femina.hu (@femina.hu) on

INDIJA, Uttapam

Uttapam je vrsta indijske debele palačinke i omiljeni je doručak u golemoj Indiji.  Proces izrade prilično je kompleksan jer se, naime, za ove palačinke priređuje posebno brašno od riže i leće. Srećom, to se brašno može zamijeniti grizom, u kućnoj radinosti. Ova palačinka posebno se preporučuje s lukom i maslinovim uljem, a divno se slaže u kombinaciji s ostalim povrćem. Ako si znatiželjna, recept je ovdje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Smitha Kalluraya (@smithakalluraya) on

JAPAN, Okonomiyaki

Okonomiyaki, japanska palačinka, zapravo je zdrava palačinka jer se njeno tijesto temelji na listovima kupusa. S kupusom se mještaju brašno i jaja te začini po želji, a ova palačinka obogaćuje se raznim povrćem ili ribom. I, da, sjajan je međuobrok ili ručak. Ako želiš isprobati, klikni ovdje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Baitong (@love_me_love_my_food) on

Nadamo se da ti se ova šetnja za palačinkama svidjela. Nama je bilo toliko dobro da smo već gladni! Koju ćeš prvu isprobati?

 

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Norelinna

    Norelinna

    Umoran od stalnih pokušaja gubitka težine? Preporučujem najbolji alat za mršavljenje, pomogao mi je >>>> www.Takeslim.Com