Life&style
Divan život

Sretan Božić! Evo zašto je 'Divan život' najljepši božićni film ikada snimljen

  • Za božićne blagdane možemo pogledati pregršt prelijepih, emotivnih, fenomenalnih filmskih ostvarenja 
  • Međutim, blagdanski film Franka Capre 'Divan život' na vrhu je liste božićnih filmova diljem svijeta
  • Zašto je taj film, snimljen davne 1946. godine, tako postojan?

Iz brojnih izvrsnih božićnih filmova nekako uvijek iskače film 'Divan  život', koji je, prema brojnim istraživanjima i anketama diljem svijeta, na prvom mjestu kao najbolji božićni film svih vremena.

Tu su filmovi poput 'Sam u kući', 'Vilenjak', 'Zapravo ljubav' i mnogi drugi božićni klasici, ali drama Franka Capre iz 1946. godine, u kojoj je James Stewart u glavnoj ulozi Georgea Baileya, jednostavno ne prestaje oduševljavati gledatelje raznih generacija iz godine u godinu. 

Gremlini Možda vas zanima 7 najboljih božićnih horora - s godinama su stekli kultni status Rubrika Life&style Life&style

Zašto je 'Divan život' najbolji božićni film svih vremena?

Tijekom mnogih godina i brojnih ispitivanja, film 'Divan život' stalno je na vrhu ljestvice najomiljenijih, što je još značajnije zbog činjenice da je film smatran kao neuspjeh nakon prvog prikazivanja 1946. godine. Naime, tada je dobio mješovite kritike i doživio priličan neuspjeh na kino blagajnama.

Tek kad je film ušao u javnost 1970-ih i počeo se pojavljivati kao glavna točka na blagdanskim TV rasporedima, postao je klasik kakvog ga danas poznajemo, a od tada njegova reputacija sve više jača – pojavio se na popisu 100 najboljih filmova ikada snimljenih Američkog filmskog instituta i proglašen je omiljenim od brojnih slavnih redatelja, od Stevena Spielberga do Davida Lyncha.

Dakle, što je to u filmu koji opstaje više od 75 godina nakon što je prvi put prikazan? Pa, možda je najjednostavniji odgovor da uspijeva prenijeti svoju srdačnu božićnu poruku o važnosti obitelji, prijateljstva i zajednice bez upadanja u pretjeranu sentimentalnost. Naravno, kraj će te vjerojatno malo rasplakati, ali istinska tama koja mu prethodi - kada vidimo Georgea u suicidalnom stanju - osigurava da je emocionalni vrhunac zaslužen, a ne samo prazan prikaz mrzovolje.

 | Autor: YouTube YouTube

Povezanost filma s najlegendarnijom blagdanskom bajkom od svih, 'Božićnom pričom', možda je još jedan razlog njegove kontinuirane popularnosti. Pogledi na svijet Georgea Baileya i Ebenezera Scroogea teško mogu biti više različite, ali obje priče pozivaju svoje protagoniste da preispitaju svoje živote zamišljajući svijet bez njihove prisutnosti - u oba slučaja nakon intervencije dobronamjernog duha – te da se osvrnu unatrag i potaknu na razmišljanje o životu na kraju godine, očito je nešto što nastavlja pozitivno odjekivati kod publike.

Nadalje, kao i kod 'Božićne priče', film Franka Capre nudi nedvosmislen odgovor na pohlepu. Filmski prikaz otpora zajednice u suočavanju s korporativnom moći - koju predstavlja škrti zlobnik Henry Potter - očito nastavlja imati veliku važnost u modernom dobu i nedvojbeno je još jedan razlog za njegovu stalnu privlačnost.

 | Autor: YouTube YouTube

A tu je i jednostavna činjenica da film postoji već toliko dugo. Božić je ipak vrijeme za tradiciju, a time što je postao stalni dio blagdanskog gledanja toliko mnogo ljudi, dobio je dodatni značaj, nešto zbog čega je malo vjerojatno da će ga nadmašiti bilo kakva sjajna nova stvar u bliskoj budućnosti. Svako godišnje ponovno gledanje donosi vlastita sjećanja za milijune obitelji diljem svijeta, a ta su sjećanja nedvojbeno jednako važna kao i bilo koji aspekt samog filma.

 | Autor: YouTube YouTube

Naravno, postoje mnogi drugi razlozi zašto se film ističe kao svečani favorit - od divne izvedbe Jamesa Stewarta do romantičnosti Georgeova početnog udvaranja s Mary Donne Reed. I kada god ga pogledali i doživjeli, čini se da će se nastaviti biti na vrhu blagdanske liste kao još jako dugo…

Možda vas zanima Otkrivamo savršeni božićni film za svaki horoskopski znak Miss7 Horoskop
Photo: PARAMOUNT
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Jedan od najboljih