U samom centru Splita, na južnom zidu Dioklecijanove palače smjestio se ZOI - novi restoran s posebnom povijesnom energijom
U okruženju starom 1700 godina, na mjestu gdje se stapaju povijest, hrana i strast, otvoren je novi restoran mediteranske kuhinje. Kako je Split oduvijek i bio sjecište mnogih kultura, tako je i njegova povijest poslužila kao savršen kamen temeljac za ideju o restoranu.
Riječ ZOI dolazi od grčke riječi, a označava život te reprezentira sve koji su kroz povijest oblikovali život grada Splita. Restoran ZOI nastoji ispričati priču o bogatoj kulturi grada te izvući sve najbolje od različitih kultura koje su ostavile svoj trag na Splitu.
Glavni chef restorana Marko Rajlić, nadahnut raznolikošću mediteranske kuhinje, stvorio je mala remek-djela pa se tako na meniju mogu pronaći delicije poput junećeg jezika s datuljama, dimljene gibanice, janjećih kotleta s musakom i manti paste.
Doživljaj je to mješavine kultura te fuzija nespojivih kuhinja: od Libanona i Grčke pa sve do Italije i Francuske te nezaobilaznog Balkana. Plus: sa više od 80 vina, vinska karta pokriva većinu svjetskih vinskih regija, dok se u isto vrijeme zadržava pristranost prema Hrvatskoj i susjednima regijama.
Dizajner interijera Boran Petljak sa svojim kreativnim timom iz studija za arhitekturu i dizajn interijera Stairwell&Loft, zaslužan je za predivnu energiju restorana koji krasi i prostrana terasa od 100 kvadratnih metara. Restoran se nalazi na samoj rivi, pored ulaza u Dioklecijanove podrume, a najatraktivniji dio prostora je zid palače koji se proteže cijelom dužinom restorana.
Interijer je elegantan i pun svjetlosti zbog brojnih prozora koji gledaju prema rivi, a u opuštajućem ambijentu prevladavaju zagasite boje, drvo i kamen. Stepenice iz restorana vode na terasu, koja vas ostavlja bez daha svojim jedinstvenim pogledom na Splitsku rivu, Dioklecijanov zid i palme.
Zamišljamo ZOI kao mjesto za istraživanje svijeta čula te mjesto gdje se glazba, razgovor i zvukovi grada savršeno stapaju dok udobno uživamo na terasi, sa čašom rijetkog vina u ruci...
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.