Life&style

Split ima novu slastičarnicu Don Dino - isprobali smo hrpu kolača!

Nema ljepšeg od poslovnog zadatka koji te istovremeno šalje na more i na kolače - prošli tjedan posjetila sam Split i novootvorenu slastičarnicu Don Dino ne bi li iskušala kakva je ponuda

Poznati trogirski brend slastica "Don Dino" krajem rujna je otvorio svoja vrata i u Splitu. Kako saznajemo, mnogi su otvorenje dočekali s uzbuđenim "napokon", pa smo upravo zato potegnuli i do Splita kako bismo se i sami uvjerili u čarobne slastice koje se tamo spremaju. No odlučili smo obratiti pozornost i na sve druge detalje koji čine dobar ambijent - izgled prostora, ljubaznost konobara, a napokon, i okuse kolača te omjer kvalitete i cijene.   | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Don Dino se nalazi u centru Splita, u Tončićevoj 2, a upadljiv je zbog velikih staklenih izloga. Ulaskom u prostoriju istovremeno se osjeća suvremenost i dašak splitske povijesti. Naime, slastičarna je uklopljena u staru zgradu, pa je i zadržala specifične zidove (koji su i kulturna baština!), dok je ostatak prostora prožet zanimljivom rasvjetom i kombinacijom bijeloga spram ružičastog baršuna, koji zajedno pobuđuju osjećaj ugode - naprosto pozivaju da sjedneš i provedeš sate na kavi i kolačima!  | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

 | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

Ponuda je, također, vrlo šarolika. Priča se da je njihov sladoled najbolji u Splitu i okolici jer nudi inovativne i rijetko viđene okuse poput trostruke kave ili šipka, no fokus smo odlučili staviti na kolače među kojima se rijetko pronalazi kakav "tradicionalan". Nude okus Snickersa, kokos pitu, cheesecake s limetom, tortu od pistacija i čokolade... Između ostaloga i sirove torte te proizvode bez šećera. Bitno je napomenuti kako se koriste isključivo lokalne namirnice, pa se ovisno o njima i ponuda mijenja. Odlučili smo se za raznovrstan miks i prionuli na posao!  | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

1. Pistacija i čokolada - 24 kn  | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

Inače nisam tip od čokolade i orašastih plodova, ali na preporuku sam probala pistacija čokolada tortu - i božanstvena je! Vrlo lagana krema od pistacije te prozračna krema od čokolade nalaze se na superukusnom (bez pretjerivanja) biskvitu od čokolade koji je "teži" i zbijeniji, poput brownija. Tortu krase harmonija okusa i glatko klizi niz nepce čak iako nisi fan čokolade. Začudo, ispalo je da mi je upravo ovo najdraži kolač koji sam probala u Don Dinu.

2. Malina bijela čokolada - 24 kn  | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

Ovaj miks pokazao se kao iznimno sladak. Riječ je o torti s kremom od bijele čokolade, punjenjem od malina te biskvitom u nekoliko katova. Malina je vrlo gusta, skoro kao džem, a takva je i okusom. No bijela čokolada nije očekivano slatka, već djeluje nekako prozračno, kao da je rađena s jogurtom. Okusi su lijepo spojeni no definitivno nije za one koji ne mogu podnijeti puno slatkoga!

3. Raw cake - 27 kn  | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

Sirova torta u ponudi Don Dina u stvari se mijenja ovisno o dostupnim namirnicama. Ona je pritom rađena i bez šećera. Ovaj put imala sam priliku isprobati tortu od datulja, višnji, limuna, oraha i indijskih oraščića. I wow! - ova torta je najluksuzniji sirovi kolač koji ćete probati! Vrlo gusta i zasitna, prirodno slatko-kisela, torta je zaista u savršenom balansu okusa, pa tako oraščići neće iskakati, što zna biti slučaj u ovakvim tortama. Vidi se da je promišljen komad, pa nećeš požaliti ako je probaš.

4. Marmont - 24 kn  | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

Dioklecijan i Marmont torte su smišljene u čast Splita, koje i dobro opisuju sve njegove čari. Isprobala sam Marmont, na preporuku, a riječ je o torti od badema, višanja i kreme od vanilije. Za početak me iznenadilo što torta djeluje vrlo zasitno, a bila je skoro prozračna u ustima! Biskvit je prožet bademima i daje interesantnu teksturu u ustima, pa je svakako predlažem obožavateljima orašastih plodova. Krema od vanilije je lagana i ukusna, višnja se osjeti decentno, a usudili bismo se reći da osjetimo i dašak nečeg egzotičnog... možda cimeta?

5. Limun - 28 kn  | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

Ovaj mousse dolazi u obliku limuna, s pravim limunovim listom. Nakon što slomiš njegovu čvrstu koricu, očekuje te gusta pjenica od limuna i bosiljka, dok je središe tekuće, sok od limuna, komadići limuna i bosiljak. Slatka i s vrlo kiselim punjenjem, oduševit će obožavatelje agruma, a pritom ćeš sigurno pasti i na atraktivan izgled koji je vrlo instagramičan. 

6. Sladoled bez šećera - 17 kn  | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

Sladoled od vanilije i stevije dolazi na štapiću i podsjeća na sladoled "King", osim što je ljepše ukrašen - s pregršt usitnjenih oraščića. Sladoled je vrlo lagan i ukusan, podsjeća na sladolede od mlijeka i svakako mu ne nedostaje slatkoće, a činjenica da je na štapiću je vrlo fora. Inače u ponudi imaju i čokoladu.  | Autor: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

Kasnije sam za kući ponijela još nekoliko kolača (nikad dosta!), pa sam tako probala kokos pitu (odličan za obožavatelje Raffaella, jer je kolač skoro takav), Ferrero Rocher (vjerna kremozna kopija, zaista!), cheesecake s limunom (tek mrvicu različit od tipična cheesecakea) te tart od limuna (ukusan, klasično dobar). Kad se vratim u Split, svakako ću se vratiti i u Don Dino - isplati se!

Photo: Pixsell, Korana Gvozdić i ivan Šarić

Komentari 0