Life&style
carbonara

Špageti carbonara za čistu peticu! Omiljeni klasik po receptu slavnog talijanskog kuhara

  • Špagete Carbonara omiljeno je jelo koje je jednostavno napraviti i brzo je gotovo. Međutim, ne trpi pogreške
  • Stoga je missGASTRO pronašao izvorni recept i to na način na kakav ga priprema veteran talijanske gastronomije Antonio Carluccio
  • Ako ne želiš za ručak jesti kajganu sa špagetima, pomno prati odabrani recept i zadrži koncentraciju

Tradicionalni talijanski recept za najbolju tjesteninu carbonara! Talijanski kuhar otkriva recept i male tajne najbolje Carbonare...

Špageti (spaghetti) carbonara klasik su tradicionalne talijanske kuhinje koji naprosto obožavamo! Često se za klasična jela vode polemike oko izvornih namirnica i načina pripreme.

Da bi riješili sve dileme oko klasične carbonare pronašli smo izvorni recept koji će te, vjerujemo, oboriti s nogu. Panceta, maslinovo ulje, dva jaja, parmezan, papar i naravno špageti su sve što ti treba za pripremu ovog klasika. Uživaj u ovom popularnom i jednostavnom jelu koje otkriva sve čari gastronomije susjedne zemlje.

Carbonara je među jelima s kratkim popisom sastojaka - i podjednako kratkim i jednostavnim postupkom pripreme. Međutim, ovo jelo ne trpi pogreške. Ako ne želiš za ručak jesti kajganu sa špagetima, pomno prati odabrani recept i zadrži koncentraciju. Kako bismo pomogli, pripremili smo popis osnovnih pravila za pripremu ukusne, kremaste carbonare.   

  • Jaja moraju biti sobne temperature

Ako ne želiš da umak bude grudast, jaja obavezno izvadi iz hladnjaka i pusti da odstoje na sobnoj temperaturi. To je prvi korak prema kremastoj carbonari.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

  •  Uloži snagu u miješanje 

Žumanjci su zvijezda carbonare pa nemoj dopustiti da te zezne ova mala količina bjelanjka. Snažno ih izradi mutilicom kako bi se sjedinili - i nemoj odustati dok smjesa ne bude glatka. U suprotnom ni krajnji rezultat neće biti zadovoljavajuć. 

  • Makni s vatre na vrijeme! 

Ovo je korak u kojem ljudi najčešće griješe. Ne bi trebala miješati tjesteninu i umak iznad vatre jer ćeš ih prekuhati; bit će neugodno ljepljivi i grudasti. Ne samo da trebaš ugasiti vatru, već tavu trebaš fizički maknuti s vrućeg štednjaka.Pripazi pri ulijevanju jaja 

Dakle, posudu makni s vatre i postepeno dodaj jaja. Nemoj uzimati pauzu jer će se tjestenina i posuda ohladiti i neće biti dovoljno topline za obradu jaja. Kako bi sve prošlo bez problema, i bez pokidanih špageta, posluži se hvataljkom. Pažljivo miješaj i potrudi se da umak bude ravnomjerno raspoređen. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Saznali smo kako špagete carbonara priprema "veteran" talijanske gastronomije Antonio Carluccio, a originalni recept za pravu talijansku carbonaru prenosimo u nastavku! Uživaj u tradicionalnom talijanskom specijalitetu.

Pasta Carbonara - original recept 

Sastojci:

  • 220 g špageta 
  • 25 g pancete (talijanske slanine) narezane na male kockice
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 jaja
  • 50 g parmezana (ili odležanog pecorina), svježe naribanog
  • Svježe mljeveni crni papar

Priprema:

  1. Skuhaj tjesteninu u velikoj tavi s kipućom slanom vodom prema uputama na pakiranju, al dente.
  2. U međuvremenu zagrij ulje u tavi i prži pancetu nekoliko minuta, dok komadići ne postanu hrskavi. 
  3. U velikoj zdjeli lagano umuti jaja s naribanim sirom i paprom. 
  4. Kada je tjestenina gotova, ocijedi ju i dodaj ju u tavu s pancetom te dobro promiješaj.  Makni ju s vatre i ostavi da se malo ohladi. Zatim dodaj smjesu jaja i sira. Sve dobro promiješaj i odmah posluži.

Dobar tek! 

Detaljan postupak pogledaj u videu u nastavku:

 

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Napoli način