Life&style

S.O.S. za beauty katastrofe

Ljeti se nerijetko 'zaboravimo' pa se godišnji odmor i period nakon njega pretvore u pravu malu noćnu moru. Kako spriječiti i liječiti posljedice koje sunce i sol ostavljaju na našu kožu savjetuje dermatologinja Ivana Nola.

Crvenilo na koži i opekline ljeti nisu problem samo tijekom uživanja na plaži, jer izgorjeti možete i na gradskom asfaltu, a rješenje za taj problem je prevencija.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Često zaboravljamo da tijekom ljeta možemo izgorjeti tijekom rada u vrtu, šetnje ili rekreacije na otvorenom. Stoga nam u naviku mora ući korištenje krema s visokim zaštitnim faktorom pri svakom izlasku na otvoreno, uporaba šešira, sunčanih naočala, lagane odjeće koja prekriva veći dio tijela ili čak manjih ručnih suncobrana", savjetuje dermatologinja Ivana Nola iz Poliklinike Nola.

No crvenilo i opekline samo su dio problema s kojima se koža suočava ljeti, a ostalih, poput uporabe neadekvatnih preparata za njegu kože, u većini slučajeva nismo ni svjesni.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Njegu moramo prilagoditi ljetnim uvjetima, ovisno o fototipu kože, ovisno o brojnosti madeža, kao i ovisno o određenim kožnim bolestima. Svakako će se osobe sa svijetlom kožom, svijetlom kosom i svijetlim očima morati mnogo više štititi od sunca koristeći kreme s visokim zaštitnim faktorom oznake 50+, nošenjem šešira, sunčanih naočala, lagane odjeće koja pokriva veći dio tijela. Koža se mora pripremiti za utjecaj sunca tijekom ljeta i iznutra uporabom preparata koji sadrže antioksidanse kao što su cink, vitamin C i beta-karoten", kaže liječnica.

Ipak, postoje i neke vrste preparata koje tijekom ljeta valja izbjegavati.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Svakako treba izbjegavati preparate koji sadrže ljekovite komponente, mirise, biljne ekstrakte i brojne aditive, koji bi mogli pod utjecajem sunca rezultirati neželjenim reakcijama na koži. Stoga se za ljeto savjetuju kreme ili emulzije, ovisno o tipu kože, hidratantne teksture, bez navedenih dodataka, a uvijek uz korištenje kreme sa zaštitnim faktorom koje se nanose prije izlaska na sunce. Uljni pripravci također se mogu nanositi na kožu, ali treba pripaziti da ulje ne sadrži ekstrakte biljnih pripravaka. Neka koža može na uporabu ulja reagirati pojavom osipa ili prištića", ističe dr. Nola.

Koža se ljeti njeguje i održava lijepom i zdravom i s pomoću pilinga te maski. Nola savjetuje da se tijekom ljeta koriste pilinzi kako bismo uklonili tragove krema s visokim faktorom koje se nanose i više puta dnevno. Preporučljivo je da piling ima blage granule i bude namijenjen za kućnu uporabu i to jednom u sedam ili deset dana. Pažljivi trebamo biti i s parfemima.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Korištenje parfema tijekom ljeta može uzrokovati hiperpigmentaciju, koja se, ako se pojavi, tretira u dermatološkim ordinacijama, ovisno o tipu promjene, različitim tretmanima i njihovom kombinacijom. Područje koje je razvilo hiperpigmentaciju mora se uvijek zaštitit preparatom s visokim faktorom", za kraj savjetuje Ivana Nola.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0