Life&style
1/7

Sofa – glavni komad dnevnog boravka

Bilo kao mjesto za popodnevni odmor ili ugodne trenutke koje provodimo u krugu obitelji ili prijatelja, bilo kao estetska ishodišna točka oko koje ,,gradimo'' ostatak dnevnih soba, podatne i meke, presvučene tkaninom ili kožne i sjajne, ravnih ili zaobljenih linija, jednobojne ili šarene, sofe su neizbježan komad u svakom domu.

Kako izabrati sofu?

Dimenzije sofe uvelike će odrediti konačan izgled vaše prostorije, stoga se savjetujem oprez. Prevelike sofe u manjim sobama vizualno će zagušiti prostor i učiniti ga manje funkcionalnim, dok će premalene sofe u sobama velike kvadrature izgledati u najmanju ruku mizerno. Za manje prostorije se stoga preporučuju različiti oblici kutnih sofa, od L ili C sofa, do onih s naglašenijim organskim, zaobljenim linijama. Takvim kutnim sofama u manjim sobama uštedjet će se prostor ali i istovremeno sačuvati sav potreban komfor. Naročito praktičnim rješenjem pokazat će se i kutne sofe na kotačićima, koje se po potrebi mogu lagano premještati. Alternativno, u manjim prostorijama moguće je sofe zamijeniti tapeciranim ili kožnim klupicama, s više manjih dekorativnih jastučića.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Svi oblici kutnih sofa, a naročito sofe većih dimenzija, dobro će se ''snaći'' i u većim prostorijama, gdje će vrlo lijepo izgledati smještene blizu ili u središtu sobe. Ovakvo rješenje predlaže se i za vizualno pregrađivanje dnevne sobe na prostor za blagovanje i prostor za opuštanje. 

Konačan odabir veličine sofe ovisi i o broju te dimenzijama ostatka namještaja, primjerice, veća sofa nije toliko potrebna ukoliko imate dvije ili više većih fotelja ili taburea. Također, važno je biti svjestan i veličine stolića za kavu ili čaj, koji namjeravate smjestiti ispred same sofe.

Ipak, ako postoji dvojba između odabira veće komode na uštrb veličine sofe, predlažem da se u tom slučaju ipak opredijelite za veću sofu, pogotovo ako ste društvena osoba i često pozivate prijatelje na mala kućna druženja. Ako imate velik dnevni boravak i većinu vremena provodite družeći se s većim brojem gostiju ili obitelji, nije zgorega razmisliti i o mogućnosti da oko većeg stolića s policama (na koje se mogu smjestiti čaše, tanjurići ili pohraniti različita pića) razmjestite više (do tri) istovjetne ili pak različite sofe…

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Nekoliko prijedloga različitih sofa za različite stilove

Iz doista velikog izbora sofa koje se danas mogu pronaći u brojnim trgovinama namještaja, ovaj puta izdvajam nekoliko ,,bezvremenskih klasika'' za koje držim da će se izvrsno uklopiti u različite prostore, a da se pri tom ,,slijepo'' ne prate osnovna načela jednog određenog stila  uređenja.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Jedan od takvih klasika je zasigurno sofa chesterfield, koju, bez obzira na njezine tradicionalnije linije, predlažem za namještanje suvremeno uređenih dnevnih boravaka, naročito u stanovima smještenim u neuobičajeni ambijent, poput iznimno visokih potkrovlja ili stanovima u napuštenim tvorničkim/skladišnim prostorima. Luksuzni materijal (najčešće prirodna koža ili deblji samt) i sama sofisticirana izrada ovakve sofe, u opoziciji s grubo ožbukanim zidovima ili otučenom starom opekom, kombinirano s grubim drvenim ili lijevanim podovima, stvorit će kutak koji će zasjati nekim novim, zanimljivim sjajem kreativne originalnosti. Na zidu iza sofe lijepo će izgledati replika stare flamanske tapiserije ili pak poneko apstraktno ulje na platnu zagasitih tonova. Uz sofu je dobro postaviti i pokoju samostojeću lampu s metalnim obodom, čiji oblik odiše industrijskim ambijentom.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

U minimalistički uređenim dnevnim boravcima izvrsno će se uklopiti sofe nalik na veće kožnate klupe, s naglašenim laganim drvenim okvirima. Ovakve sofe će se izvrsno ,,stopiti'' sa stolicama i foteljama inspiriranima npr. namještajem internacionalnog stila uređenja. Ispod masivnijeg drvenog ili staklenog stolića predlažem tepih od štavljene kravlje kože ili jednostavan vuneni čupavac svijetlih tonova. Kao alternativu uobičajenijim stolićima predlažem i upotrebu većih kožnatih taburea.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Stare sofe oblika popularnih 1950-tih i 60-tih godina prošlog stoljeća predlažem pretapecirati u mekane tkanine živih ili pastelnih boja i predimenzioniranih cvjetnih ili geometrijskih uzoraka. Uz takve sofe dobro je razmisliti o pletenom stoliću i stolicama/foteljama s bogatom, debelom spužvom na naslonu i sjedištu, kao i dodatnom većem pletenom stolcu za ljuljanje sa zaobljenim tamnim, lakiranim drvenim okvirom. Kao element iznenađenja u ovakvom eklektičnom prostoru predlažem razmatranje tepiha tradicionalnih motiva, s bojama usklađenima s osnovnim tonom tekstila na sofi.

Opći savjeti

Prije kupovine sofe predlažem obavezno savjetovanje o načinima održavanja vanjskih presvlaka. Prirodna ili umjetna koža će se pokazati vrlo zahvalnim odabirom zbog lakog održavanja i čišćenja, kao i određene tamnije tkanine s diskretnim uzorkom, koje možete skinuti i po potrebi sami oprati na nižim temperaturama.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Upravo zbog iznimno lakog održavanja, kao i univerzalnih linija, danas je naročito u trendu namještaj koji se može istovremeno koristiti kako u eksterijerima tako i interijerima. Ako živite u domu s malom djecom, načini održavanja sofe zasigurno će se vrlo brzo pokazati jednim od najvažnijih momenata pri vašem konačnom izboru!

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0