Life&style
Čokoladni mramorni kolač s maslacem od kikirikija

Sočni mramorni kolač s maslacem od kikirikija koji želimo kušati odmah

  • Pažnja, stiže ti prava bomba okusa! Osim maslaca od kikirikija, ovdje je i čokolada 
  • Ovaj spoj obožavaomo, podsjeća nas na Snickers, ali u kolač izvedbi još je bolji
  • A ako voliš spoj slanog i slatkog svidjet će ti se i posip po kolaču - slani kikiriki 

Imamo savršeni proljetni recept za tebe: čokoladna mramorna torta s maslacem od kikirikija. Fina čokolada i kremasti maslac od orašastih plodova čine tortu sočnim desertom koji će zajamčeno imati dobar okus i čarobno će izbrisati sve neugodne uspomene na suhe kolače. Kolači s orašastim plodovima su nam strast, no ne moraju to uvijek biti samo "klasični" plodovi poput oraha, lješnjaka i badema. Dobro je isprobati i nešto drukčije poput kolača od pistacija ili, u ovom slučaju, kikirikija.

Sastojci:

• 75 g tamne čokolade (najmanje 74% sadržaja kakaa)

• 225 g brašna

• 1 žličica praška za pecivo

• 0,5 žličice sode bikarbone

• prstohvat soli

• 110 g omekšanog maslaca

• 150 g šećera

• 2 jaja

• 115 g kiselog vrhnja

• 135 ml mlijeka

• 130 g kremastog maslaca od kikirikija

Za preljev:

• rastopljena čokolada po želji

• 1 žličica maslaca

• slani kikiriki

Priprema

1. Namasti kalup za kuglof pa zagrij pećnicu na 175 stupnjeva Celzijusa (gore/ dolje).

2. Natrgaj tamnu čokoladu na veće komade pa rastopi u posudi uronjenoj u vruću vodu. Zatim ostavi da se malo ohladi.

3. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i veliki prstohvat soli.

4. U drugoj, većoj posudi, ručnim mikserom razmuti omekšani maslac sa šećerom. Dodaj jedno po jedno jaje i miksaj za svako jaje dobru minutu. Dodaj kiselo vrhnje i dobro promiješaj.

5. Zatim naizmjenično umiješaj brašno i mlijeko.

6. Podijeli tijesto na dva komada. U jednu polovicu tijesta umiješaj rastopljenu čokoladu, a u drugu polovicu maslac od kikirikija.

7. Napuni kalup prvo čokoladnim tijestom, a zatim tijestom od kikirikija. Vilicom prođi spiralno kroz tijesto kako bi postalo „mramorno“. 

8. Peci kolač 50-55 minuta. Zatim izvadi iz pećnice, ostavi da se ohladi u kalupu na rešetki, a potom okreni.

9. Rastopi čokoladu (oko 100 g) za ukrašavanje te umiješaj žličicu maslaca za sjaj. Ukrasi slanim kikirikijem.

Možda vas zanima Donosimo ti recept za preukusne čokoladne kremšnite koje će oduševiti sve koji ih probaju Rubrika Life&style Life&style
Photo: shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Uskrsnji kolac 💜