- Napokon je stigla sezona trešanja!
- Bez obzira na to jesu li trešnje ili višnje - volimo sve vrste i ljeti se jednostavno ne možemo najesti dovoljno debelih, slatkih, crvenih plodova
- Veselimo se samom svježem voću, ali još više veselimo se ovoj izvrsnoj torti od trešanja
Listići metvice, krokant od badema, trešnje i malo javorovog sirupa gnijezde se na kremi od sira i vrhnja. Ispod se sakriva čokoladno tijesto. Nama već idu sline, a tebi?
Torta caprese: donosimo recept za talijansku čokoladnu tortu bez brašna
Sastojci
Za tijesto:
• 150 grama maslaca
• 3 banane (zrele)
• 2 žlice ruma (smeđi rum ili sok od naranče)
• 1 žlica vanilije (ekstrakta od vanilije)
• 175 grama smeđeg šećera
• 5 jaja
• 150 grama brašna od pira (tip 630)
• 100 grama badema (mljeveni)
• 50 grama kakaa u prahu
• 1 paketić praška za pecivo
• ¼ žličica cimeta u prahu
• 1 prstohvat soli
Za nedjev:
• 3 žlice šećera
• 2 žlice badema (cijeli, neoguljeni)
• 500 grama trešanja
• 2 žlice javorovog sirupa
• 1 limeta
• 300 grama krem sira
• 100 grama punomasnog vrhnja
• 2 žlice šećera u prahu
• metvica (listovi za ukrašavanje)
Priprema
1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (s ventilatorom na 160 stupnjeva).
ZA TIJESTO:
2. Rastopi maslac. Oguli banane i zgnječi ih vilicom. Dodaj bananama maslac, rum, vaniliju i šećer pa miksaj dok ne postane kremasto. Dodaj jedno po jedno jaje i dobro promiješaj. Zatim pomiješaj brašno, bademe, kakao, prašak za pecivo, cimet i sol pa umiješaj u tijesto.
3. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje. Na to raspodijeli tijesto te peci na donjoj rešetki u pećnici oko 20-25 minuta. Izvadi pa ostavi da se potpuno ohladi na rešetki.
ZA NADJEV
4. Rastopi šećer u tavi i ostavi da se karamelizira do zlatnožute boje. Dodaj bademe, kratko promiješaj pa smjesu izlij na komad papira za pečenje. Ostavi da se ohladi i grubo nasjeckaj.
5. Operi trešnje, posuši pa otkloni koštice. Pomiješaj s javorovim sirupom te ostavi sa strane. Operi limetu s vrućom vodom, posuši pa fino naribaj 1 žličicu kore. Iscijedi sok. Pomiješaj krem sir, koru limete, 1-2 žlice soka od limete, vrhnje i šećer u prahu u kremu. Zatim valovito rasporedi kremu po hladnom kolaču.
6. Po kolaču rasporedi trešnje sa sirupom, nasjeckanim krokantom od badema i listićima mente. Posluži odmah.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.