Life&style

Snažni borci: Biljni ekstrakti u borbi protiv celulita

Još u doba Kleopatre koristile su se maske od termalnog blata, civljeg kestena,...

 Svi znamo što ga uzrokuje i kako izgleda, često ga zovemo neprijateljem broj 1 u ljepoti nogu, no celulit je i relativno zdravstveni problem. Uzrokuje ga niz faktora koje “hranimo” gotovo svakodnevno - tu su nepravilna prehrana, stres, poremećaj cirkulacije, fizička neaktivnost, pušenje... Zdenka Mihelj, stručnjakinja na području celulita i jedna od zagrebačkih najuglednijih kozmetičarki, predlaže odgovore na pitanja što i kako.

 | Autor: arhiva arhiva Nivea, 55 kuna

- Riječ je o zastoju protoka limfe i vode u vezivnom i potkožnome masnom tkivu koje kao posljedicu ima bujanje masne stanice. One su okružene vezivnim tkivom koji se jednim dijelom veže za kožu, a drugim za mišić, zatim se stvaraju tvrde fibrozne mreže koje izgledaju kao narančina kora. Jedna od najstarijih metoda uklanjanja celulita je masaža, ručna ili aparativna, koja omogućuje bolju cirkulaciju.

 | Autor: arhiva arhiva Elemis, 224 kune

Limfna drenaža spada u posebne masažne tehnike koje imaju strogo zadan redoslijed, ali i pritisak kojim se provodi. Tretman koji je došao iz Amerike te je kod nas brzo postao popularan je ‘body wrapping’ - umotavanje dijela ili cijelog tijela. Takozvani gips-tretman preporučuje se kod osoba koje imaju edematozni celulit, kad je vidljiv gubitak elastičnosti. Tretman se sastoji od više faza: masaža, serum, krema, oligo maska... koja oblikuje kalup. No nešto smo naučili i od povijesti - još u doba Kleopatre koristile su se kupke i maske od termalnog blata, bršljana, divljega kestena. Tijelo ili samo određeni dijelovi umatali su se u blato, čime koža dobiva veću koncentraciju soli i minerala te čisti kožu - ističe Z. Mihelj.

 | Autor: arhiva arhiva Nikel, 109 kuna

Inovativne biljne molekule pokazuju zavidnu snagu, stoga ih stručnjaci u laboratorijima diljem svijeta žele “upecati” i uklopiti u formulu koja će smanjiti celulit, pokrenuti cirkulaciju te omekšati kožu i učiniti je mladolikom. Ne samo izvana nego i iznutra. Na popisu najtraženijih su aromatične kreme koje imaju sastojke poput lavande, kamilice, geranija i palmrose, poznate po učvršćivanju kože. Kofein je ipak vladar ove scene, mnoge formule nude ga u većim ili manjim koncentracijama: upravo on poboljšava protok krvi i razbija naslage masnoće te ima stimulativno i diuretičko djelovanje.

 | Autor: arhiva arhiva Murad, 342 kuna

Poanta anticelulitnih krema je i detoksikacija, odnosno odstranjivanje otrova iz tijela koje unosimo hranom i pićima. Neke tvrtke predlažu ulja koja čine upravo to, uz nezaobilaznu masažu zahvaćenog mjesta. Eterična ulja također su na popisu prvaka: među hit proizvodima pronaći ćete aktivnu mješavinu limuna, smreke, ružmarina, bergamota, gorke naranče, đumbira, lavande, komorača, nerolija... Zvuči poput neke parfemske konstrukcije - od davnina su, osim mirisnih, poznata i mnoga druga blagodatna svojstva eteričnih ulja iz raznih biljaka.

 | Autor: arhiva arhiva Biobaza, 80 kuna

U podlozi krema i ulja pronaći ćemo i maslinovo te bademovo bazno ulje koja pomažu, osim u omekšavanju kože, i lakšem utrljavanju jer koža voli ove teksture. Poznato je da si trudnice utrljavaju maslinovo ulje na područje trbuha kako bi spriječile pojavu strija. Osim navedenih, na popisu najtraženijih boraca protiv celulita su i ružičasti i crveni papar te zeleni čaj. Na raspolaganju nam je i maska na bazi visokokvalitetne zelene gline, obogaćene bromelainom iz ananasa te kofeinom. U kuhinji pronalazimo niz sastojaka, no tek u laboratorijima ovi biljni ekstrakti dobivaju anticelulitno lice te ulaze u formule koje nude sinergijske elemente koje jednostavno koristimo danju i noću.

 | Autor: arhiva arhiva Lierac, 276 kuna

Od aduta tu je i vitamin B5, koji dolazi u luksuznoj kombinaciji s ekstraktom bergamota i masnim kiselinama za trenutačni učinak i odlične rezultate. Neki od skupljih brendova inspiriraju se kriolipolizom, revolucionarnim tretmanom bez operacije kojim se smrzavaju masne stanice i eliminiraju iz tijela. Kreirali su kremu koja je kozmetički pandan ovom tretmanu, s duplom dozom kofeina.

 | Autor: arhiva arhiva Nivea, 55 kuna

Uz kreme često dolaze i aplikatori koji potenciraju masažu i čine je snažnijom, sve skupa prodire dublje. Cirkulacija se pojačava, a molekule djeluju konkretnije. Uz to, određeni sastojci hlade kožu i zaglađuju kožu, ona s vremenom postaje zdravija, bez nakupina masnih naslaga. No vježbanje je također jedna od osnova - optimalne rezultate dat će formule koje kombiniramo s kretanjem i masažom. Ovaj trojac učinit će najviše za našu kožu, u najkraće vrijeme. Sada je pravo vrijeme da se pokrenemo!

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0