Life&style

Smokve: Čudesno voće iz rajskog vrta dostojno svakog stola

Bez smokava nemoguće je zamisliti Mediteran jer je upravo smokva jedan od njegovih najzdravijih plodova, a možete ju uključiti u svakodnevnu prehranu - od doručka do večere

Kolač od mrkve sa smokvom  

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: 6 suhih smokava, 1/2 šalice oraha, šalica + 2 žlice šećera, 3/4 šalice maslinova ulja, 2 jaja, 1/4 šalice brašna, 2 žličice praška za pecivo, 1/2 žličice soli, žličica naribana svježeg đumbira, 1/2 žličice cimeta, 1 i 1/2 šalice naribane mrkve; krema: 300 g kremastog sira, 3 dl vrhnja za šlag, šalica šećera u prahu, žličica vanilin šećera
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite maslacem kalup za torte ili ga obložite masnim papirom. Sitno nasjeckajte smokve i orahe ili ih sameljite u multipraktiku. U većoj posudi miješajte električnim mikserom šećer, jaja i maslinovo ulje. U drugoj zdjeli izmiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet. Pomiješajte zajedno suhe i vlažne sastojke te miješajte dok se lijepo ne sjedine. Dodajte smjesi smokve, orahe, naribani đumbir i mrkvu pa opet dobro promiješajte. Tijesto ulijte u kalup i pecite oko sat vremena. Izvadite kolač iz kalupa i neka se ohladi. Tad ga vodoravno prerežite tako da dobijete nekoliko krugova tijesta. Pomiješajte kremasti sir s praškom za pecivo i vanilin šećerom. Istucite vrhnje u šlag i primiješajte ga siru. Tom kremom spojite slojeve tijesta i premažite tortu izvana. Ukrasite smokvama i drugim svježim voćem

Bruschette sa smokvama i sirom

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Sastojci: 500 g smokava, 2 žlice maslinova ulja, žličica mljevenoga crnog papra, 4 grančice majčine dušice, prstohvat soli, 2/3 šalice balzamičnog octa, češanj češnjaka, francuski kruh, 2 veće žlice kozjeg sira, šaka oraha
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Prepolovite smokve te ih prelijte mješavinom maslinova ulja, listića majčine dušice, papra i soli. Složite ih u posudu za pečenje i prelijte balzamičnim octom. Pokrijte folijom i pecite oko 20 minuta, dok blazamični ocat ne postane sirupast. Kriške kruha premažite maslinovim uljem i ispecite na roštilju te ih natrljajte češnjakom. Na svaku krišku stavite po dvije polovice smokve, malo sira, prelijte umakom od pečenja smokava i pospite preprženim orasima. 

Truffles torta

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies
Sastojci: tijesto: 120 g maslaca, 100 g čokolade sa 70 posto kakaa, 3 žlice kakaa, 3 jaja, 180 g šećera, 150 g brašna, 150 g čokolade sa 70 posto kakaa; krema: 100 ml vrhnja za šlag, 250 g suhih smokava, 50 g čokolade sa 70 posto kakaa, 40 ml vrhnja
Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite maslacem kalup za pečenje ili ga obložite masnim papirom. Otopite maslac na laganoj vatri pa ga maknite s vatre. Dodajte čokoladu u maslac i miješajte dok se ne otopi. Uspite i kakao te miješajte dok se sve ne poveže. Zatim dodajte jaje po jaje, neprekidno miješajući, pa primiješajte brašno. Ulijte tijesto u kalup i pecite 30-35 minuta. Za kremu zagrijte vrhnje u manjoj posudi pa tik prije vrenja maknite s vatre. Dodajte čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Usitnite suhe smokve u blenderu te ih primiješajte čokoladi. Stavite u blender smjesu s čokoladom i dobro promiješajte. Smjesu premažite po toplom pečenom tijestu. Za preljev zagrijte 40 ml vrhnja do vrenja, maknite ga s vatre i umiješajte u njega 50 g čokolade te miješajte dok se ne otopi. Prelijte preko ohlađena kolača premazana smokvama. Neka se ohladi pa poslužite ukrašeno komadima čokolade i svježim smokvama.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0