Life&style

Smiješne, poučne, dirljive priče - pročitaj kako su ti kolumnisti miss7 čestitali Dan žena

  • Andrea Andrassy, Nevena Rendeli Vejzović, Marijana Perinić, Domagoj Knežević i Bruno Šimleša, kolumnisti miss7 čestitaju ti Dan žena
  • Svatko u svom stilu napisao je pametnu, osnažujuću, zabavnu ili ozbiljnu crticu, prenoseći svoja razmišljanja o ženskim pravima, zaslugama i mjestu u društvu 

Andrea Andrassy: Što je 14. Februara? OSMI MART

Kaže mi urednica da napišem 10-15 rečenica o Danu žena, a meni na pamet odmah pada samo jedna: "Što je 14. Februara? OSMI MART."  Unatrag nekoliko godina, šeranje ovog videa na Dan žena (i na Valentinovo) je postalo zabavna tradicija. Rijetko se tko neće nasmijati na riječi gospođe koja je, vjerojatno zaokupljena stotinama misli, pomiješala dva naizgled jednako važna (ili nevažna) datuma koji se obilježavaju cvijećem i malim znakovima pažnje. I sasvim je ok da jedna gospođa u žurbi pomiješa pojmove i od oba datuma slučajno napravi vic koji će nas vjerojatno uveseljavati još dugi niz godina... u teoriji, oba se dana svode na male znakove pažnje i cvijeće. Ali Dan žena je, kao i Valentinovo, puno više od toga. S tim da za Valentinovo to svi znamo - ljubav se pokazuje svaki dan u godini, za to nam zapravo ne treba poseban datum. Isto bi trebalo vrijediti i za Dan žena - ekonomska jednakost, ženska prava i sve ostale "sitnice" koje žene razlikuju od muškaraca zaslužuju pažnju svaki dan u godini i ne stanu u jedan buket cvijeća... barem u teoriji, a u praksi? U praksi je Dan žena mnogima i dalje samo dan za bukete, a sutra je sve opet po starom. U praksi je moguće da te šef na poslu - za koji si plaćena manje od kolege iako su vam zaduženja ista - na Dan žena nagradi ružom "jer te cijeni." U praksi je moguće toliko toga što u teoriji, kad već obilježavamo Dan žena, zapravo ne bi trebalo biti moguće. U teoriji, bilo bi idealno da Dan žena slavimo samo kao podsjetnik na prošlost u kojoj su žene bile manje vrijedne - u praksi je moguće i da je "14. Februara osmi mart"  jer se u praksi Dan žena kod mnogih često svodi samo na buket. Nisam brojala rečenice, ali vjerujem da je moja urednica u tih 10-15 imala u planu nešto vedrije, tipa čestitku za Dan žena. To je i moj plan, samo je malo teško napisati "sretan Dan žena" kad se sjetiš ostalih 364 dana u godini i svega za što se još uvijek moramo boriti. Ali svejedno, sretan Dan žena - svim ženama koje svijet čine boljim mjestom i svim muškarcima zbog kojih je lijepo biti žena. Ostalima sretan dan buketa.

Nevena Rendeli Vejzović: Uzmi svojih 30 kilometara

"Ja ne mogu više ovo", neki dan mi piše prijateljica. Prva pomisao je bila da ne može više podnijeti dvostruka mjerila koja nekima ne dopuštaju da se oproste od svojih najmilijih, a drugima da pohode sprovode kao da je korona bolest koja se njih ne tiče. 

„Ne mogu više podnijeti ni njega, ni njegov posao, ni proklete bicikle koji nam zauzimaju pola stana“, stigao je nastavak koji me brzo demantirao. 

Ok, žena živi u zemlji u kojoj je potpuni lockdown na snazi već mjesecima, pomislim, nije bila kod frizera tjednima, a maska joj je toliko prirasla uz lice da ju valjda više ne skida ni kad ide spavati. 

„Zovi“, brzo pišem svjesna da WhatsApp neće biti dovoljan. Da skratim priču, moje je prijateljica uspješna žena koja je diplomirala na Harvardu, zaposlena je u svjetski poznatoj banci, na poziciji direktorice sektora koji ja ne znam izgovoriti, ali znam da ispod sebe ima 50 ljudi. Školovala se najduže od nas, paralelno volontirala u nekim udrugama, bila članica klubova koji primaju samo najbolje studente, uspinjala se na poslovnoj ljestvici brže nego je Bandić zapošljavao u Holdingu i udala se za jednako uspješnog kolegu. Ubrzo je ostala trudna, radila cijelu trudnoću, na rodiljnom dopustu (čuj, dopustu!) bila šest mjeseci, što je bio maksimum plaćenog rodiljnog u zemlji u kojoj trenutno žive, i vratila se na posao u petoj brzini kao da nikad nije otišla. Njezin suprug nije tako ambiciozan, ima super posao u jednoj tvrtki, manju plaću od njezine i kraće radno vrijeme. Hobi su mu bicikli pa pola njihovog stana i šupe zauzima njegovih desetak ljubimaca. Ona je nekad trčala polumaratone, ali zadnji put je istrčala pet kilometara netom prije trudnoće. Kaže, jednostavno ne stiže. Pogotovo otkad, posljednjih godinu dana, oboje rade od kuće, a mala povremeno, kako se otvore i zatvore, odlazi u vrtić. 

Uglavnom, unatoč gotovo jednakim poslovnim obavezama ona i dalje ima osjećaj da su sve obaveze na njoj, od brige za dijete do brige za svakodnevno funkcioniranje njihove obitelji. Baka servis nemaju, pomoć u kući u doba korone teško je naći kao cjepivo u Hrvatskoj, a ona se od umora i obaveza raspada. Nije lako ni njemu, ali kad mu voda dođe do grla on sjedne na bicikl i provoza se 30-ak kilometara što bi prevedeno značilo da ga nema pola dana dok se drugu polovicu odmara jer je umoran od vožnje. 

Nisam joj imala što nova reći po tom pitanju niti joj dati savjet koji će promijeniti njezinu, vašu ili moju svakodnevicu, no na Dan žena, drage žene, želim nam tih trideset kilometara mira, makar ih provele sjedeći na jednom mjestu i odmarajući. Ponekad je dovoljno, za onim za čim žudiš, samo posegnuti. Snašao se i njezin suprug, prvo malo u šoku što je sve na njegovim leđima, ali ubrzo svjestan da mu je tih njezinih „30 kilometara“ spasilo brak i ženu koju voli. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Bruno Šimleša: Glasno kažite DA svemu što vas uzvisuje i jasno NE onima koji vas ne cijene dovoljno

Drage moje,

želim vam da njegujete svoje srce onako kako se trudite njegovati sve oko sebe! Želim vam da ne stavljate potrebe svih drugih ispred svojih, da niste na zadnjem mjestu u svom životu i da nemate grižnju savjesti ako niste superžene koje bi sve trebale stići i moći, jer vidi čuda, ni mi nismo supermuškarci.

Želim vam da slavite svoju ženstvenost, da manje mučite sebe i druge žene oko izgleda te da se više posvetite peglanju svojih srca i umova, a ne tijela. Zapamtite, esencija ženstvenosti je u osjećaju sigurnosti u sebe i samopoštovanju. I zato vam se treba živo fućkati ako vam tijelo nije maksimalno ispeglano. Potrudite se da vam je srce ispeglano i da znate voljeti, suosjećati, osjećati zahvalnost - u tome je ženstvenost!

Želim vam da jasno i glasno kažete DA svemu što vas uzvisuje i jasno NE onima koji vas ne cijene dovoljno. Da, vi zaslužujete više! Zaslužujete primiti sve što znate i možete dati! Želim da pronađete savršenu harmoniju između srca i uma jer zaslužujete maksimalno iskoristiti svoje potencijale! Ma zapravo, želim da slavite sebe kako god znate i umijete!

I zapamtite, ništa manje od apsolutne ravnopravnosti ne dolazi u obzir!

Ovaj bi nas dan trebao podsjetiti upravo na to!

- Moja tradicionalna čestitka za Dan žena ili kako bi rekla moja kći za Ženin dan. Btw. I ovaj je transparent njezin za jednu od povorki za Dan žena :)

Domagoj Knežević: Mi muškarci možemo učiniti mnogo za žene, a samo je jedan izbor ispravan

Mi muškarci možemo po pitanju položaja i ravnopravnosti žena napraviti mnogo. I ništa. Sve je stvar izbora, a svjesni smo svi, podjednako i žene i muškarci kako je samo jedan izbor ispravan. Mi muškarci smo ti koji ćemo pokazati ženama kako cijenimo i poštujemo sve ono što rade. Nije stvar u poklonu osmog dana svakog ožujka. Stvar je stavu, pokazanoj emociji, podršci, ponašanju i zagrljaju, a one će to i te kako znati cijeniti. I neka taj muški iskorak ne traje samo danas. Neka ne bude iznimka već pravilo jer to je najmanje što možemo učiniti za žene. Žene supruge, žene kćeri, žene majke. Sve one žene koje svakodnevno susrećemo.

U nadi da će se vrijeme ipak promijeniti i da će vaš zasluženi status u društvu biti u skladu s datumom na kalendaru – moj duboki naklon, dužno poštovanje i sretan vam vaš dan.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Marijana Perinić: Upravo je prijateljica tvoja nezamijenjiva životna suputnica

Neki kažu da je žena ženi najveća neprijateljica, dok se drugi pak čude toj izjavi uvjereni kako je žena ženi najbolja životna suputnica. Biraj u životu žene koje ti griju srce. To su sve one koje te iskreno vole i prihvaćaju. Sve one koje ti u facu kažu što misle, a iza leđa te brane kao da ste rođene sestre. Sve one koje se s tobom ne natječu, već te podupiru. Sve one koje se istinski za tebe brinu, bez fige u džepu. Koje se vesele tvojim poslovnim uspjesima. Sve one uz koje možeš reći naglas što misliš i osjećaš. Rekla bih da su prijateljice važne kao i partneri. I one, baš kao i muškarci, mogu biti naše srodne duše. Jer jednom kad te partner napusti, djeca odrastu, a roditelji odu - tko će biti uz tebe nego prijateljica? I upravo ona je tvoja vjerna družica i nezamjenjiva životna suputnica.

 

Photo: Shutterstock

Komentari 0