Life&style

Smanjuje osjećaj gladi i nadutost... Otkrij što sve još celer čini tvom tijelu

  • Jesi li znala da je celer pravi multitasker među povrćem?
  • Naime, pomaže kod mršavljenja, ali ima i brojne druge zdravstvene benefite
  • Otkrit ćemo ti zašto bi celer uistinu češće trebao biti na tvom meniju 

Tvoja baka i mama sigurno su često koristile izuzetno ukusan i zdrav celer. Nažalost, razni gotovi dodaci hrani ili „gotove juhe“ nekako su potisnule celer iz naših smočnica. A još su ga drevni Egipćani koristili kao lijek! 

Znanstvena istraživanja dokazala su da celer obiluje natrijem i vitaminom A, ali i drugim vitaminima poput vitamina K, E, vitamina C ili vitaminima B skupine. Kao i ostalo korjenasto povrće, celer je bogat kalijem, folnom kiselinom i vlaknima. Celer također slovi kao čistač organizma te ima snažno diuretsko djelovanje. Osim toga, celer…

…kontrolira krvni tlak

Celer sadrži 3-n-butilftalid koji dokazano smanjuje izlučivanje hormona stresa. To opušta mišiće, brine se za bolju prokrvljenost te je zbog toga dobar za ljude koji pate od visokog tlaka. 

…pomaže kod mršavljenja

Svježi sok od celera je jako zdrav te pomaže i kod mršavljenja. Naime, tijelu daje važne hranjive tvari te ima jako malo kalorija. Osim toga, sok od celera smanjuje apetit, odnosno, drži te dulje sitom te smanjuje napadaje gladi. 

…pomaže kod probave

Celer je bogat vlaknima. Ona pomažu crijevima pri probavi te sprječavaju zatvor i nadutost. Kako bi potaknula probavni sustav na pravilan rad, svaki dan popij jedan sok od svježe istisnutog celera. 

…poboljšava imunitet

Celer sadrži apigenin, biljnu tvar koja jača imunitet. Ako popiješ svaki dan čašu soka od celera – isplatit će ti se u svakom slučaju. 

…poboljšava vid

Celer sadrži vitamina A, C i E te cink – a to su važni pomagači kad je riječ o zdravlju očiju. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0