Među često pikantnim varijantama humusa postoji i jedna slatka varijanta koja može bez problema zamijeniti dobri, stari čokoladni namaz. Riječ je je o čokoladnom humusu. Ovaj proteinima bogat namaz od slanutka s kakaom možete u samo nekoliko koraka jednostavno sami napraviti te je uz to još i veganski
Dok se mnogi čokoladni namazi i namazi od lješnjaka i nugata sastoje prvenstveno od palminog ulja i šećera, čokoladni humus pruža alternativu za osviještenu prehranu svima onima koji se ne žele odreći slatkog namaza. Zbog slanutka će čokoladni humus poprimiti lijepu kremastu teksturu. A datulje ne osiguravaju samo aromu nego i prirodnu slatkoću, dok kakao donosi čokoladnu notu. Zvuči dobro? Takav je i okus! Donosimo jednostavan recept za pripremu veganskog čokoladnog humusa.
Recept: čokoladni humus
Sastojci (za 12 porcija):
- 1 teglica dmBio slanutka (220 g)
- 110 ml dmBio napitka od badema natur (ili druga biljna alternativa za mlijeko)
- 4 žličice dmBio rižinog sirupa
- 5 kom. dmBio okoštenih datulja
- 30 g dmBio blago odmašćenog kakaa
- 1 žlica dmBio kokosovog šećera
- 30 g dmBio jezgri badema
- svježe voće za ukrašavanje
Potrebni kuhinjski alati:
- štapni mikser
- visoka posuda
- cjedilo
- kuhinjska daska
1. korak:
Slanutak ocijedite poviše sudopera kroz cjedilo i isperite hladnom vodom. Ostavite neka stoji sa strane.
2. korak:
Bademe sameljite sjeckalicom i također ostavite neka stoji sa strane.
3. korak:
Uzmite kuhinjsku dasku i na njoj izrežite datulje na sitne komade.
4. korak:
Slanutak, bademe, datulje, kakao, napitak od badema, rižin sirup i kokosov šećer dodajte u visoku posudu i izmiksajte pomoću štapnog miksera dok ne dobijete kremastu masu.
Savjet: Slatkoća čokoladnog humusa ovisit će o dodanoj količini rižinog sirupa i kokosovog šećera. Ako želite, možete u potpunosti izostaviti kokosov šećer. Ako želite da čokoladni humus bude kremastiji, jednostavno dodajte još malo napitka od badema.
Čokoladni humus posebno je ukusan u kombinaciji sa svježim voćem pa ga po želji ukrasite – i gotov je veganski čokoladni namaz. Prikladan je kao dodatak na keksima ili rižinim krekerima, kao namaz za kruh ili jednostavno za konzumaciju žlicom. Osviještene varijante krekera, keksa, štapića od pira i raznih vrsta kruhova pronađite na policama svog dm-a ili naručite dostavu na kućnu adresu putem dm online shopa.
Čuvajte čokoladni humus u zatvorenoj posudi u hladnjaku i potrošite ga kroz nekoliko dana. Uživajte u pripremi, ali i osviještenim zalogajima!
Dok se mnogi čokoladni namazi i namazi od lješnjaka i nugata sastoje prvenstveno od palminog ulja i šećera, čokoladni humus pruža alternativu za osviještenu prehranu svima onima koji se ne žele odreći slatkog namaza. Zbog slanutka će čokoladni humus poprimiti lijepu kremastu teksturu. A datulje ne osiguravaju samo aromu nego i prirodnu slatkoću, dok kakao donosi čokoladnu notu. Zvuči dobro? Takav je i okus! Donosimo jednostavan recept za pripremu veganskog čokoladnog humusa.
Recept: čokoladni humus
Sastojci (za 12 porcija):
- 1 teglica dmBio slanutka (220 g)
- 110 ml dmBio napitka od badema natur (ili druga biljna alternativa za mlijeko)
- 4 žličice dmBio rižinog sirupa
- 5 kom. dmBio okoštenih datulja
- 30 g dmBio blago odmašćenog kakaa
- 1 žlica dmBio kokosovog šećera
- 30 g dmBio jezgri badema
- svježe voće za ukrašavanje
Potrebni kuhinjski alati:
- štapni mikser
- visoka posuda
- cjedilo
- kuhinjska daska
1. korak:
Slanutak ocijedite poviše sudopera kroz cjedilo i isperite hladnom vodom. Ostavite neka stoji sa strane.
2. korak:
Bademe sameljite sjeckalicom i također ostavite neka stoji sa strane.
3. korak:
Uzmite kuhinjsku dasku i na njoj izrežite datulje na sitne komade.
4. korak:
Slanutak, bademe, datulje, kakao, napitak od badema, rižin sirup i kokosov šećer dodajte u visoku posudu i izmiksajte pomoću štapnog miksera dok ne dobijete kremastu masu.
Savjet: Slatkoća čokoladnog humusa ovisit će o dodanoj količini rižinog sirupa i kokosovog šećera. Ako želite, možete u potpunosti izostaviti kokosov šećer. Ako želite da čokoladni humus bude kremastiji, jednostavno dodajte još malo napitka od badema.
Čokoladni humus posebno je ukusan u kombinaciji sa svježim voćem pa ga po želji ukrasite – i gotov je veganski čokoladni namaz. Prikladan je kao dodatak na keksima ili rižinim krekerima, kao namaz za kruh ili jednostavno za konzumaciju žlicom. Osviještene varijante krekera, keksa, štapića od pira i raznih vrsta kruhova pronađite na policama svog dm-a ili naručite dostavu na kućnu adresu putem dm online shopa.
Čuvajte čokoladni humus u zatvorenoj posudi u hladnjaku i potrošite ga kroz nekoliko dana. Uživajte u pripremi, ali i osviještenim zalogajima!