Life&style

Slatko, veganski i puno proteina: čokoladni humus

Među često pikantnim varijantama humusa postoji i jedna slatka varijanta koja može bez problema zamijeniti dobri, stari čokoladni namaz. Riječ je je o čokoladnom humusu. Ovaj proteinima bogat namaz od slanutka s kakaom možete u samo nekoliko koraka jednostavno sami napraviti te je uz to još i veganski

Dok se mnogi čokoladni namazi i namazi od lješnjaka i nugata sastoje prvenstveno od palminog ulja i šećera, čokoladni humus pruža alternativu za osviještenu prehranu svima onima koji se ne žele odreći slatkog namaza. Zbog slanutka će čokoladni humus poprimiti lijepu kremastu teksturu. A datulje ne osiguravaju samo aromu nego i prirodnu slatkoću, dok kakao donosi čokoladnu notu. Zvuči dobro? Takav je i okus! Donosimo jednostavan recept za pripremu veganskog čokoladnog humusa.

Recept: čokoladni humus

Sastojci (za 12 porcija):

Potrebni kuhinjski alati:

  • štapni mikser
  • visoka posuda
  • cjedilo
  • kuhinjska daska

1. korak:

Slanutak ocijedite poviše sudopera kroz cjedilo i isperite hladnom vodom. Ostavite neka stoji sa strane.

2. korak:

Bademe sameljite sjeckalicom i također ostavite neka stoji sa strane.

3. korak:

Uzmite kuhinjsku dasku i na njoj izrežite datulje na sitne komade.

4. korak:

Slanutak, bademe, datulje, kakao, napitak od badema, rižin sirup i kokosov šećer dodajte u visoku posudu i izmiksajte pomoću štapnog miksera dok ne dobijete kremastu masu.

Savjet: Slatkoća čokoladnog humusa ovisit će o dodanoj količini rižinog sirupa i kokosovog šećera. Ako želite, možete u potpunosti izostaviti kokosov šećer. Ako želite da čokoladni humus bude kremastiji, jednostavno dodajte još malo napitka od badema. 

Čokoladni humus posebno je ukusan u kombinaciji sa svježim voćem pa ga po želji ukrasite – i gotov je veganski čokoladni namaz. Prikladan je kao dodatak na keksima ili rižinim krekerima, kao namaz za kruh ili jednostavno za konzumaciju žlicom. Osviještene varijante krekera, keksa, štapića od pira i raznih vrsta kruhova pronađite na policama svog dm-a ili naručite dostavu na kućnu adresu putem dm online shopa.

Čuvajte čokoladni humus u zatvorenoj posudi u hladnjaku i potrošite ga kroz nekoliko dana. Uživajte u pripremi, ali i osviještenim zalogajima!

Dok se mnogi čokoladni namazi i namazi od lješnjaka i nugata sastoje prvenstveno od palminog ulja i šećera, čokoladni humus pruža alternativu za osviještenu prehranu svima onima koji se ne žele odreći slatkog namaza. Zbog slanutka će čokoladni humus poprimiti lijepu kremastu teksturu. A datulje ne osiguravaju samo aromu nego i prirodnu slatkoću, dok kakao donosi čokoladnu notu. Zvuči dobro? Takav je i okus! Donosimo jednostavan recept za pripremu veganskog čokoladnog humusa.

Recept: čokoladni humus

Sastojci (za 12 porcija):

Potrebni kuhinjski alati:

  • štapni mikser
  • visoka posuda
  • cjedilo
  • kuhinjska daska

1. korak:

Slanutak ocijedite poviše sudopera kroz cjedilo i isperite hladnom vodom. Ostavite neka stoji sa strane.

2. korak:

Bademe sameljite sjeckalicom i također ostavite neka stoji sa strane.

3. korak:

Uzmite kuhinjsku dasku i na njoj izrežite datulje na sitne komade.

4. korak:

Slanutak, bademe, datulje, kakao, napitak od badema, rižin sirup i kokosov šećer dodajte u visoku posudu i izmiksajte pomoću štapnog miksera dok ne dobijete kremastu masu.

Savjet: Slatkoća čokoladnog humusa ovisit će o dodanoj količini rižinog sirupa i kokosovog šećera. Ako želite, možete u potpunosti izostaviti kokosov šećer. Ako želite da čokoladni humus bude kremastiji, jednostavno dodajte još malo napitka od badema. 

Čokoladni humus posebno je ukusan u kombinaciji sa svježim voćem pa ga po želji ukrasite – i gotov je veganski čokoladni namaz. Prikladan je kao dodatak na keksima ili rižinim krekerima, kao namaz za kruh ili jednostavno za konzumaciju žlicom. Osviještene varijante krekera, keksa, štapića od pira i raznih vrsta kruhova pronađite na policama svog dm-a ili naručite dostavu na kućnu adresu putem dm online shopa.

Čuvajte čokoladni humus u zatvorenoj posudi u hladnjaku i potrošite ga kroz nekoliko dana. Uživajte u pripremi, ali i osviještenim zalogajima!

 

Photo: dm.hr