Life&style
1/11

Slatki detalji za prste polizat'

Pripremate večeru za posebne uzvanike, slavite rođendan ili su vam se sasvim nenadano pojavili u domu neki vrlo važni gosti, a vi pritom i niste vrhunska kuharica, domaćica, žena koja jako dobro zna kako razmaziti i najzahtjevnije goste?

Ne paničarite, to je savjet broj jedan koji vam možemo dati, a odmah drugi je pojednostavite s hranom, natočite gostima neki ukusni aperitiv iz najljepših čaša koje imate te se koncentrirajte na brzinsku pripremu i, puno važnije, prezentaciju hrane. Ali kako da obična jednostavna brzinska hrana poput bruschetta, garlic breda, sira, pršuta, maslina ili sladoleda može izgledati sjajno?

 | Autor: arhiva arhiva

O da, može, itekako. Zapravo svaka hrana može izgledati sjajno ako je znate pravilno poslužiti, prezentirati, stilizirati. I zato smo odgovore na ova pitanja pokušali pronaći kod Maje Danice Pečanić i Tamare Ganoci Frisch, dviju kreativnih dama koje iza sebe imaju snimljenih na tisuće reklamnih kampanji, 40-ak kuharica te status najcjenjenijih food i prop stilista i fotografa u Hrvatskoj, ali i puno šire. - Uglavnom svaka hrana može izgledati primamljivo. Ključna je dobra atmosfera, priča, odnosno kontekst, dobar prop styling, pojednostavljivanje u smislu slaganja. Spontanost... Ali, naravno, i dobro posuđe - ispričala je Tamara Ganoci Frisch dodajući kako postoji posuđe koje puno bolje izgleda na fotografiji nego uživo te da, kad pripremate večeru za uzvanike, razmišljate o tome kako će to djelovati u prostoru, uklopiti se u vaš ambijent, a ne da razmišljate što će izgledati fotogenično na Instagramu. I u idealnom svijetu to znači imati jako puno posuđa, različitih boja, oblika, tekstura, veličina, a osoba koja ima vjerojatno najveću kućnu kolekciju posuđa je fotografkinja Maja Danica Pečanić, koja je nedavno osvojila nagradu Pink Lady za najbolju food fotografiju na svijetu u kategoriji obitelj.

 | Autor: arhiva arhiva

Dobro posuđe uvijek može izvući stvar na bolje, bilo da se radi o fotografiji, bilo o večeri, ručku ili bilo kojoj prigodi. Ja osobno najviše volim setove iz serije Nordic Sand i Nordic Sea Broste Copenhagena, ali i posuđe Serax, Lidije Boševski, Tokyo Design Studio, House Doctor, Degranne, Faye Toogood... A jako si želim i keramiku Aage, Kaspera Würtza i Janaki Larsen. Teško bih mogla izbrojiti sve moje posuđe i rekvizite, ali to su godine skupljanja. Nabavljam ih posvuda. U Parizu, Londonu, Kopenhagenu, New Yorku... u dućanima, online, na buvljacima, tavanima naših prijatelja..., ispričala je Maja Danica Pečanić, dodajući kako u svakodnevnim situacijama ipak najviše koristi Ikeino posuđe, jednostavne tanjure i asketsku dekoraciju stola.

 | Autor: arhiva arhiva


- U pravilu za složenija jela preferiramo jednostavnije komade posuđa da bismo istaknule teksture i boje same hrane, a jednostavnija jela daju nam više prostora za igranje s rekvizitom i zanimljivijim komadima posuđa. Od boje tanjura rekle bismo da je važnija njihova tekstura, koliko se sjaje, koliko su tanki i od kojeg su materijala te kako se slažu sa svim ostalim stvarima na stolu - kažu djevojke, odmah odgovarajući na naše pitanje kakvo je posuđe trenutačno u modi.


 | Autor: arhiva arhiva

- Ovisi gdje se nalazite. Rekla bih keramika u prirodnim tonovima bez uzoraka, ali to je na kraju stvar ukusa. Moj jedini negativni komentar je na posuđe koje se, nažalost, koristi u većini hrvatskih restorana. Veselim se danu kad će pravokutni tanjuri oštrih rubova izaći iz mode - kaže Maja Danica Pečanić, dodajući kako je ipak najvažnije s kim jedeš i da se svi za stolom osjećaju ugodno. Apsolutno se slažemo, ali ipak evo posuđa koje bismo voljeli da se nađe na našim stolovima. 


Photo: arhiva

Komentari 0