Life&style 23. prosinca 2016.

Slatki blagdani: Vrijeme je za najfinije kolače!

Stock Food.

Po opojnim mirisima kolača i torta znamo da je Božić iz ugla, a mi vam donosimo tri jednostavna recepta za slastice

Naše su bake i mame počinjale s pripremama za blagdane nekoliko tjedana prije “tih dana u godini”. Danima su se pekli kolačići i torte, koji su čak i bolji što dulje odstoje.

Keksići s kremom

Sastojci: 1 šalica brašna, 1/2 šalice kakaa u prahu, 1/4 žličice soli, 1/2 šalice maslaca, 2/3 šalice šećera, 1 jaje, 1 žlica vrhnja za šlag, 1 žličica ekstrakta vanilije, 1/2 šalice šećera u prahu; krema od karamele: 1 šalica šećera, 6 žlica maslaca, 1/2 šalice vrhnja, 1/4 žličice soli; čokoladna krema: 100 g čokolade, 1,5 dl slatkog vrhnja

Priprema: Zagrijte pećnicu na 170°C. Sipajte brašno, kakao i sol u zdjelu. U drugoj posudi miješajte maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Smanjite brzinu pa dodajte miješajući jaje po jaje, vrhnje i vaniliju. Umiješajte na kraju i brašno. Napravite kuglice veličine oraha i posložite ih s razmakom između njih na lim za pečenje obložen masnim papirom. Poleđinom žličice u svakoj kuglici utisnite udubinu na sredini. Pecite oko deset minuta. Ako su se udubine malo popunile, čim ih izvadite, pritisnite još jedanput, ali lagano, žličicom. Za karamelu sipajte šećer u teflonsku tavu i pristavite na vatru. Miješajte dok se ne otopi i potamni. Tada smanjite vatru, dodajte maslac i miješajte dok se ne povežu. Neka vrije još oko minute, potom maknite s vatre i dodajte 1/4 žličice soli, promiješajte te pustite neka se ohladi. Zagrijte vrhnje do vrenja i maknite ga na stranu. Dodajte u vrhnje komadiće čokolade i miješajte dok se ne otope. Neka se ohladi. Uzmite kolačić i dodajte u sredinu pola njih žličicu kreme s karamelom, a u pola njih kremu s čokoladom.

 | Autor: Stock Food Stock Food Kiflice s vanilijom

Sastojci: 20 dag maslaca, 8 dag šećera, 1 bjelanjak, 28 dag brašna, 10 dag oraha, 1 bjelanjak, šećer u prahu, 3 vrećice vanilin šećera

Priprema: Od brašna, maslaca, šećera, mljevenih oraha, vanilin šećera i bjelanjka umijesite prhko tijesto te ga ostavite da odstoji barem jedan sat. Nakon toga oblikujte kiflice i složite ih u namašćen lim za pečenje. Pecite oko 20 minuta u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 220°C. Pečene i još vruće kiflice uvaljajte u šećer u prahu pomiješan s vanilin šećerom.

 | Autor: Stock Food Stock Food Božićna torta sa sušenim voćem 

Sastojci: 1 veća naranča, 175 g sušenih marelica, 700 g miješanoga sušenog voća, 120 ml prošeka, 250 g maslaca, 250 g keksića amaretti, 150 g smeđeg šećera, 4 jaja, 125 g brašna, 1/2 žličice praška za pecivo, prstohvat cimeta, 1/4 žličice soli, 50 g poprženih badema, 180 g fondanta, šaka malina, šaka jagoda

Priprema: Naribajte narančinu koricu i istisnite sok u veću zdjelu. Nasjeckajte marelice i ostalo sušeno voće te prelijte prošekom. Pustite neka se namače preko noći. Namastite kalup za torte i obložite ga masnim papirom. Zagrijte pećnicu na 160°C. Stavite kekse u veliku vrećicu za hranu, istisnite zrak i zdrobite ih valjkom za tijesto. Maslac i šećer izmiksajte dok ne postanu kremasti. Primiješajte jaje po jaje, brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. Promiješajte pa dodajte mrvice keksa te promiješajte dok ne postane jednolično. Dodajte smjesi namočeno voće i listiće poprženih badema. Sipajte smjesu u kalup za torte, poravnajte površinu i stavite peći. Neka se peče oko dva sata pa smanjite temperaturu na 140°C, pokrijte folijom pa pecite još sat i pol. Provjerite je li pečeno čačkalicom zabodenom u sredinu. Pustite da se ohladi na rešetki. Nabockajte kolač čačkalicom i prelijte s još tri žlice prošeka. Kad se posve ohladi, zamotajte kolač u masni papir te odložite na suho i hladno mjesto. Tako može odstajati nekoliko dana prije ukrašavanja. Za ukras razvaljajte fondant i obložite djelomično njime tortu. Izrežite i nekoliko borova te njima ukrasite tortu. Oko borova rasporedite maline i jagode.

 | Autor: Stock Food Stock Food

Komentari 0