Zasladite vikend s tri fina kolača... Recepte pročitajte u nastavku! Dobar tek!
Šubarice
Sastojci za biskvit x 2: 4 žumanjka, 150 g šećera, 4 velike žlice vode, 1 velika žlica ulja, 1 velika žlica mlijeka, 125 g glatkog brašna + 1/2 praška za pecivo, snijeg od 4 bjelanjka
Krema: 1/2 l mlijeka, 2 žumanjka, 150 g šećera, 2 vrećice vanilin šećera, 2 1/2 velike žlice brašna, 2 1/2 velike žlice gustina, 250 g neslanog maslaca
Glazura: 100 g čokolade za kuhanje, 70 g neslanog maslaca, 1 velika žlica ulja i 250 g mljevenog kokosa za ukras
Postupak: Prvo za kremu staviti 400 ml mlijeka da lagano prokuha, a u međuvremenu mikserom istući 2 žumanjka sa 150g šećera i vanilin šećerom. Dodati ostatak mlijeka (100 ml) brašno i gustin pa to sve ukuhati u prokuhano mlijeko i lagano kuhati par minuta dok se ne zgusne, ostaviti da se potpuno ohladi. Mikserom izraditi maslac i malo po malo dodavati u ohlađenu kremu i nadalje miješajući mikserom. Za biskvit istući 4 žumanjka i 150 g šećera, dodati vodu, mlijeko, ulje i prosijano brašno pomiješano s 1/2 praška za pecivo. Posebno istući snijeg od bjelanjka pa ga drvenom žlicom lagano umiješati u gore navedenu smjesu, nastojeći ne mijenjati smijer miješanja. Za tamni biskvit samo još dodati 2 male žličice kvalitetnog kakaa. Ja biskvite pečem u plitkoj tepsiji promjera otprilike 34cm x 38cm podmazanoj maslacem, ali stavim i onaj papir za pečenje i pečem na otprlike 170°C, oko 30 min (ili dok se biskvit malo ne odvoji od tepsije), kažu iz Alka cakesa. Kad je pečen od svaki biskvit izrežite na kružiće promjera oko 5 cm (ispadne ih oko 55-60 ovisno kako precizno se režu). Namazati jedan tamni kružić s kremom, poklopiti ga sa jednim svijetlijim kružićem pa opet obadva kružića zajedno okolo premazati s kremom i taj okrugli dio uvaljati u kokosovo brašno a odozgo premazati s čokoladnom glazurom.
Šahovnica
Sastojci za biskvit x 2: 4 cijela jaja, 4 male šalice šećera (od crne kave), 1 mala šalica ulja, 2 male šalice mlijeka, 1 vanilin šećer, 5 malih šalica brašna, 1 prašak za pecivo, za crveni biskvit uz brašno još dodati 3 male žličice kakaa i crvenu jestivu boju, 1 paket oblatni za napolitanke (5 kom)
Mikserom izraditi jaja (cijela), šećer i vanilin šećer, dodati ulje, mlijeko i brašno pomiješano s praškom za pecivo i peći u tepsiji promjera oko 30 cm x 36 cm isto na otprilike 170°C, 30-35 min. Kad je biskvit pečen narezati svaki na 10 traka (po dužini). Slagati ih na oblatne premazane kremom: jednu crvenu traku položiti uz rub oblatne po dužini, pa ju premazati sa strane sa još kreme, dodati svijetlu traku s te strane pa obje odozgo premazati s još kreme. Drugi red slagati obrnuto, dodati svijetlu traku odozgo na crvenu, premazati sa strane s još kreme i onda dodati još jednu crvenu preko svijetle i tako ponoviti sa svih 5 oblatni. Lagano zamotati oblatne s biskvitnim trakama i kremom (pažljivo da ne popucaju). Zarolane ih još zamotati u aluminijsku foliju i staviti u zamrzivač da se dobro stisnu.
Medena pita
Krema: Ukuhati kremu od 6 velikih žlica gustina, 1 vanilin šećer i 800 ml mlijeka, kad se dobro ohladi. U ohlađenu smjesu dodati 250 g neslanog maslaca izrađenog s 250 g šećera.
Kore: 2 cijela jaja, 6 velikih žlica mlijeka, 4 velike žlice meda, 2 male žlice sode bikarbone, 100 g masti ili neslanog maslaca, 360 g šećera, 1 kg oštrog brašna
Miješajući mikserom na laganoj vatri kuhati: jaja, šećer, med, mlijeko, sodu bikarbonu, mast (ili maslac), zatim dodavati brašno, koliko upije (oko 600 g). Kuhati desetak minuta do žuto narančaste boje. Smjesu istresti na radnu površinu na ostatk brašna pa tijesto još malo izraditi tako da upije još brašna. Podijeliti tijesto na pet jednakih dijelova i svaki dio na tanko izvaljati i peći na prevrnutoj tepsiji. Pečene kore premazati sa kremom (4x) i staviti u frižider dok kore ne upiju kremu i malo omekane. Zadnju koru odozgo premazati s čokoladom glazurom od: 100 g čokolade, 70 g neslanog maslaca, žlicu ulja i sve otopiti na laganoj vatri.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.