Life&style

Slasne šljive savršeno se slažu sa slakim i slanim jelima

Purpurne i slasne kraljice jesenskog stola u receptima kojima nitko neće moći odoljeti...

Nekad su krasile viseće vrtove Babilona, danas naše tanjure, a idealne su za prirpemu ukusnih slanih i slatkih jela koja će vas oduševiti okusom, mirisom i nevjerojatnom bojom.

Tart od šljiva

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: tijesto: 250 g pšeničnog brašna, 65 g šećera, žličica soli, 150 g maslaca, jaje, 2 žlice slatkoga tučenog vrhnja; nadjev: 1/2 šalice mlijeka, 2 vrećice crnog čaja, 1/4 šalice vrhnja, 2 jaja, 1/4 šalice šećera, 3 žlice brašna, 1/2 žličice ekstrakta badema, 10 velikih šljiva, šaka bademovih listića, šećer u prahu
Priprema: U većoj zdjeli pomiješajte šećer, brašno i sol. Dodajte maslac i drobite prstima dok ne dobijete krupne mrvice pa umijesite tijesto. U manjoj posudi pomiješajte jaje i slatko vrhnje, koje zatim drvenom kuhačom umiješajte u mješavinu od maslaca i brašna. Umijesite kuglu, omotajte je plastičnom folijom i pustite da odstoji barem pola sata. U maloj posudi za kuhanje grijte pola šalice mlijeka dok ne provrije. Maknite s vatre i stavite u mlijeko vrećice s čajem te pustite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 180°C. Tijesto pospite brašnom te ga izvaljajte i obložite njime namašćeni kalup za tart. Prekrijte tijesto aluminijskom folijom pa na nju stavite suhi grah ili utege za pečenje kako se tijesto ne bi diglo. Pecite pet minuta pa snizite temperaturu na 190°C i pecite još pet minuta. Pomiješajte ohlađeno mlijeko s čajem, vrhnjem, jaja, šećer, brašno i ekstrakt badema dok ne dobijete glatku smjesu. Prerežite svaku šljivu i izvadite koštice. Složite šljive po tijestu. Prelijte ih smjesom i stavite peći 30-40 minuta na 200°C. Pospite listićima badema.

Juneći gulaš sa šljivama

 | Autor: Stock Food Stock Food

Sastojci: kg komada junećega nemasnog mesa, žličica soli, 3 žlice maslinova ulja, 6 ploški tanko narezane slanine, 2 žlice maslaca, 2 glavice luka, poriluk, 3 češnja češnjaka, 2 i 3/4 šalice crnog vina, šalica pilećeg temeljca, štapić cimeta, 2 klinčića, žličica svježe mljevenoga crnog papra, 3 lovorova lista, žlica paste od rajčica, 1/4 žličice sušenog timijana, 5 grančica svježeg peršina, šalica prepolovljenih šljiva, zvjezdasti anis
Priprema: Kockice junetine posolite. Zagrijte pećnicu na 200°C. Ispecite slaninu na tavi dok ne postane hrskava, izvadite je i ocijedite na kuhinjskom papiru. Junetinu osušite kuhinjskim papirom i pecite je na tavi dok ne poprimi smećkastu koricu pa je izvadite. Odlijte višak masnoće iz tave, dodajte maslac te na njemu pržite nasjeckani luk i češnjak, posolite i pirjajte dok luk ne omekša. Umiješajte sitno nasjeckani bijeli dio poriluka, popržite i maknite povrće iz tave. Ulijte vino u tavu, pustite da provrije i neka vrije dok ne ispari do pola. U posudu za gulaš stavite povrće i junetinu. Prelijte vinom i vrućim temeljcem. Dodajte poprženu slaninu, lovorove listove, klinčić, papar, anis, timijan i pastu od rajčice. Povežite peršin, štapić celera i zeleni dio poriluka kuhinjskim koncem te dodajte gulašu. Prekrijte masnim papirom. Pecite oko dva sata. Tada dodajte šljive, ponovno prekrijte i pecite još od 45 minuta do sat, dok meso posve ne omekša. Maknite povezane začine, pokupite masnoću i stavite nepokriveno još na 20 minuta u pećnicu. Poslužite uz okruglice od kruha i pospite nasjeckanim peršinom.

Savijača sa šljivama 

 | Autor: Stock Food Stock Food   

Sastojci: tijesto: 30 dag brašna, 2 žlice ulja, sol, žlica octa, 1-2 dl mlake vode; nadjev: 15 dag maslaca, 9 dag mrvica, 1,5 kg šljiva, korica limuna, ruma, malo cimeta, 10 dag smeđeg šećera
Priprema: U veću zdjelu prosijte brašno, u sredini napravite udubinu, ulijte u nju ulje i miješajte postupno dodajući mlaku, slanu, octenu vodu. Kad tijesto postane mekano, dobro ga promijesite rukama ili mikserom dok ne postane glatko. Razdijelite ga na dva dijela, premažite uljem i neka odstoji pola sata. Pospite brašnom radnu plohu i razvaljajte tijesto, najprije valjkom, a potom prstima dok ne postane gotovo prozirno. Okrajke odrežite, a tijesto poprskajte rastopljenim maslacem te dvije trećine pospite poprženim krušnim mrvicama. Po mrvicama rasporedite na četvrtine narezane šljive te ih pospite šećerom, naribanom koricom limuna i cimetom pa poprskajte rumom. Svijte i stavite u namašćeni lim tako da ne režete svitak nego ga svijte na jednom kraju. Premažite savijaču maslacem i pecite na 200°C oko 40 minuta. Vruću pospite šećerom u prahu.

Photo: Stock Food

Komentari 0