Od tanka rižina tijesta do slasnih knedli, svi vole okruglice, a pogotovo slatke ili slane nadjeve koji zaokružuju doživljaj
Okruglice s gljivama u umaku od buče
Sastojci: 600 g krumpira, sol, papar, 40 g brašna, 20 g grisa, 1 jaje, 1 glavica luka, 200 g šampinjona, 3 grančice majčine dušice, žličica šećera, 1,5 dl vrhnja za kuhanje, 200 g buče, 2 češnja češnjaka, 2 dl slatkog vrhnja, vezica peršina
Priprema: Buču i češnjak ispecite u pećnici (oko pola sata na 180 Celzijevih stupnjeva). Kad posve omekšaju, izvadite ih, neka se ohlade pa ih stavite u blender sa slatkim vrhnjem, malo soli i papra. Miješajte dok ne dobijete gladak umak. Luk sitno nasjeckajte. Očistite šampinjone i narežite ih na polovice pa na listiće. Propirjajte luk na malo ulja. Ubacite gljive, otrgane listiće majčine dušice i nastavite pirjati. Dodajte vrhnje, ostavite da provrije pa kuhajte na laganoj vatri pet-deset minuta. Posolite i popaprite. Skuhajte 450 g krumpira u slanoj vodi, a ostatak sitno naribajte. Kuhani krumpir zgnječite, a sirovi pomiješajte s brašnom i grisom pa umiješajte u kuhani, posolite, dodajte umućeno jaje te dobro izmiješajte. Vlažnim rukama oblikujte osam-deset kuglica. Napravite udubinu u svakoj i ispunite je nadjevom te pažljivo zatvorite tijesto tako da ne bude vidljivih spojeva. Pristavite slanu vodu da provrije u velikom loncu, a zatim smanjite vatru pa ubacite kuglice i kuhajte 15-20 minuta. Ocijedite okruglice te ih poslužite s umakom od buče i pospite nasjeckanim peršinom.
Tirolske okruglice
Sastojci: 3 velika peciva stara dva dana, 250 ml mlijeka, 25 g maslaca, 1/2 glavice luka, 150 g slanine, 1 žlica nasjeckanog peršina, 2 jaja, 60 g oštrog brašna
Priprema: Narežite peciva na kockice i stavite u zdjelu. Posolite ih, prelijte mlijekom i ostavite da se namaču. Za to vrijeme u tavi na rastopljenome maslacu pržite nasjeckani luk i slaninu narezanu na kockice te pržite dok luk ne požuti. Slaninu i luk premjestite u zdjelu s pecivima, dodajte nasjeckani peršin, umućena jaja, promiješajte te postupno dodajte brašno. Izmijesite rukama jednoličnu smjesu. Prekrijte tanjur i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Vlažnim dlanovima oblikujte okruglice i stavite ih kuhati u vrelu i posoljenu vodu, a kada isplivaju na površinu, neka se kuhaju još dvije-tri minute. Kuhane okruglice stavite na tanjure, prelijte otopljenim maslacem, pospite nasjeckanim peršinom i poslužite.
Okruglice u umaku od šljiva
Sastojci: 25 dag glatkog brašna, 125 ml mlijeka, 2 dag svježega kvasca, 20 dag maslaca, 1 jaje, 1 žumanjak, 1 žlica šećera, 12 dag pekmeza od šljiva, 10 dag šećera u prahu, 400 g šljiva (može i smrznutih), 4 žlice šećera, žlica ruma, žličica cimeta
Priprema: Od šljiva, 4 žlice šećera i žlice ruma napravite umak tako da sve sastojke stavite u posudu na vatru i kuhate miješajući dok ne dobijete gust umak. Potom maknite na stranu. Razmutite kvasac u toplome mlijeku kojem ste dodali 4 žlice brašna, šećer i prstohvat soli. Sve dobro izmiješajte. Kad se smjesa digne, dodajte 5 dag rastopljenog maslaca, preostalo brašno, jaje i žumanjak. Dodajte malo brašna prema potrebi. Umijesite glatko tijesto i ostavite pokriveno na toplom 40-ak minuta. Stavite ga na pobrašnjenu površinu, premijesite te ostavite da miruje pet minuta. Razvaljajte tijesto tako da dobijete šest kvadrata. Na sredinu svake okruglice stavite žličicu pekmeza od šljiva. Zatvorite tijesto tako da dobijete kuglice. Tako oblikovane pospite ih brašnom i ostavite da se dižu oko pola sata. Zakuhajte vodu. Poklopite lonac kad stavite okruglice u vrelu vodu i neka se kuha deset minuta. Tad ih otklopite, okrenite, opet poklopite i neka se kuhaju još pet minuta. Izvadite ih na tanjur, prelijte umakom sa šljivama, pospite s malo cimeta i poslužite.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.