Life&style
Biokovo Skywalk

Skywalk Biokovo - jesi li već prošetala ovom nebeskom šetnicom? Evo što sve trebaš znati prije posjete

  • Park prirode Biokovo oduvijek je privlačio zaljubljenike u prirodu, posebice planinare koji žele osvojiti vrhove najviše hrvatske planine 
  • Šetnica Skywalk Biokovo jedinstvena je atrakcija ovog Parka prirode, ne samo u Hrvatskoj, već i Europi
  • Evo kada ju možeš posjetiti i što sve trebaš znati prije nego se zaputiš u Park Prirode Biokovo

Iako ga je uvijek vrijedilo posjetiti, Park prirode Biokovo je 2020. godine dobio spektakularnu atrakciju radi koje se našao na listi svih "must see", "must do", "must visit" lista prilikom posjete Dalmaciji. Radi se o jedinstvenom vidikovcu zvanom Nebeska šetnica ili Skywalk Biokovo - prvoj takvoj šetnici u Hrvatskoj.

Zašto posjetiti Skywalk Biokovo?

Ako slika nije dovoljna, dopusti da te uvjerimo riječima. Šetnica polukružnog oblika, koja izlazi izvan ruba litice oko 11 metara, pruža nevjerojatan pogled na Makarsku rivijeru i otoke koji će te zasigurno ostaviti bez daha. Za vjetrovitih sunčanih dana možeš vidjeti čak do Italije!

A bez daha možda ostaneš i kada na nadmorskoj visini od 1228 metara pogledaš kroz prozirni stakleni pod i shvatiš da stojiš iznad duboke provalije, a da su ispod tebe impresivne bijele biokovske stijene! U svakom slučaju, neminovno je da ćeš ostati bez daha šetajući ovom nebeskom šetnicom.

A šetnica, koju još zovu i “hod po oblacima s pogledom od milijun dolara”, najveći je  projekt u povijesti Javne ustanove PP Biokovo i jedinstvena je, ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi. U sklopu vidikovca sagrađen je i geološki stup, trodimenzionalan prikaz presjeka stijena koje su formirale područje Biokova, s opisima starosti i vrsta stijena.

Nebeska šetnica, naravno, nije jedini razlog da posjetiš PP Biokovo. Planina Biokovo najveća je planina u Dalmaciji, a park prirode osnovan je 1981. godine i jedno je od najpopularnijih mjesta za planinarenje u Hrvatskoj. Neizostavni dio Parka prirode Biokovo je i botanički vrt smješten u Kotišini. Ovdje se mogu pronaći različita staništa, kamenjari, sipari, obradive površine, vrletne stijene i kanjon Proslap, u kojem se za vrijeme velikih kiša stvara istoimeni slap. Na navedenim staništima moći ćeš vidjeti oko 250 različitih biljaka, od kojih su brojne endemske ili strogo zaštićene vrste.

Što sve trebaš znati prije nego posjetiš PP Biokovo?

Sad kad si odlučila da je krajnje vrijeme da prošetaš ovom nebeskom šetnicom, evo što sve trebaš znati.

PP Biokovo i vidikovac Skywalk otvaraju se 1. lipnja

PP Biokovo, a time i Skywalk Biokovo su inače zatvoren od 28.11. do 1.4., međutim ove godine se otvaraju nešto kasnije, točnije 1. lipnja 'zbog početka projekta „Smanjenje prometnih zastoja na biokovskoj cesti do vidikovca Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo“ u okviru kojeg će se vršiti radovi na kolniku biokovske ceste od prijevoja Staza'. Iznimka je svaka nedjelje kada je posjet moguć u vremenu od 6,00 do 18,00 sati. - kako stoji na službenoj stranici PP Biokovo. 

Sve aktualne informacije možeš pratiti na Facebooku ili službenoj web stranici.

Radno vrijeme parka je od 6:00 do 20:00 sati, s tim da je zadnji ulaz do 19:00 sati. No, ukoliko želiš posjetiti i dva prezentacijska centra "Adrion - srce planine" i "Brela Gornja" preporučujemo da posjet parku planiraš u jutarnjim ili rano popodnevnim satima jer je radno vrijeme centara do 13: 00 sati. 

Kako doći do ovog spektakularnog nebeskog vidikovca?

Iz Makarske do vidikovca treba oko 45 minuta lagane vožnje strmom i uskom planinskom cestom, a nemoj se čuditi ako na putu sretneš i divlje konje! Do samog vidikovca se dolazi biokovskom cestom koja vodi od ulazne recepcije PP Biokovo, otprilike 6 km istočno od Makarske, do najvišeg biokovskog vrha Sv. Jure na nadmorskoj visini od 1762 metra. Ovdje ćeš ujedno proći i najvišom asfaltiranom cestom u Hrvatskoj.

Pristup samoj šetnici je omogućen s pješačkog platoa pomoću stubišta širokog oko dva metra, što omogućuje efikasan kružni promet posjetitelja bez stvaranja gužve. No, na gužvu ipak računaj jer tijekom sezone ovu atrakciju osim nas žele vidjeti i brojni turisti. 

Kolika je cijena ulaznice na Skywalk Biokovo?

Cijena ulaznice u Park prirode iznosi 60 kn po osobi, a u nju je uključen i Skywalk.

A što kada ogladniš?

Ne moraš brinuti. Na području Parka prirode Biokovo postoji nekoliko konoba i restorana gdje možeš uživati u bogatoj ponudi domaćih specijaliteta kao što su biokovski pršut i sir, domaća peka, riba s gradela, Biokovski lonac i drugi. Neki od njih su Kuća seoskog turizma "Vrata Biokova", Konoba "Roko" i Konoba "Panorama". 

U vruće ljetne dane, pobjegni malo s mora u planine - a izlet u Park prirode i posjet Skywalku Biokovo čini se kao odlična ideja! Slažeš li se?

 

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Prelijepi pogled na otoke more treba svatko doci.