Life&style

Shopping te umara? Uz ove savjete ponovno ćeš ga obožavati i kupovati mudrije nego ikad prije

  • Koliko puta si se poslije shoppinga osjećala izmoždeno i umorno i najčešće ne kupiš ono po što si došla?
  • Ako ni sama ne možeš pobrojati sve potvrdne odgovore, vrijeme je da se poslužiš našim vodičem
  • Učinkovit, zabavan, mudar i s jednim posve novim iskustvom - ne priznajemo shopping koji nudi ništa manje od toga, a evo zašto

Najnovije kolekcije omiljenih brendova možda su dostupne online uz samo nekoliko klikova mišem, ali zašto bi propustila iskustvo kakvo nudi jedan dobar stari šoping, a koji te može ispuniti više nego ikada? Baš zato što je svjestan utrke s digitaliziranom kupnjom, klasični shopping unaprijedio je svoje adute, poslagao ih u šarene zabavne pakete i smjestio na jedno mjesto – shopping centre.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Prilika je to za pametnu i povoljnu kupnju, ali i uživanje u mnogim drugim sadržajima - krenimo zato koracima promišljenog i uzbudljivog shoppinga koji će nam pokazati ako smo zaboravili ili naučiti ako nismo sasvim znali – kako odraditi i završiti kupnju s osmijehom na licu i s jednim uvijek novim iskustvom

Idi s motivom 

Neplanirana kupnja lako se može pretvoriti u iritantno iskustvo, a znamo i da je dobra priprema pola posla. Zato obavi kratak razgovor sa sobom i promisli što ti najviše treba i na koje još stvarčice možeš obratiti pozornost. Kupnja takve sitnice, poput rođendanskog poklona za nećakinju Ili iznenađenja za mamu motivirat će te da se krećeš brzo i ciljano. Svakako provjeri i sniženja koja će te možda potaknuti na isplativu kupnju.

Sastavi listu i napravi budžet

Kad smo već spomenuli pripremu, mnogi daju prednost dobrim starim listama. Kako ćeš se upustiti u avanturu u kojoj ćeš trošiti zarađen novac i odvojiti svoje dragocjeno vrijeme, zašto onda ne bi odvojila i nekoliko minuta za pripremu? Najprije se zaputi do svojih ormara, pretinaca, polica i provjeri što sve imaš, a zatim napravi listu svega što ti nedostaje i na koji način bi to moglo zadovoljiti tvoje potrebe. U ovom koraku trebalo bi se raditi o iskrenom zadovoljavanju potreba nasuprot mušicama i prohtjevima. Naravno da ćeš na listu staviti racionalne i iskrene potrebe, a nju svakako ne zaboravi ponijeti sa sobom, u mobitelu ili na listu papira, kako tko voli. Još važnije, ne zaboravi je koristiti!

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Zapitaj se gdje ću ovo nositi

Impulzivna kupnja jedna je od najvećih prepreka sretnom ishodu šopinga. Naravno da možemo dopustiti da nas neki odjevni komad osvoji na prvu, no to ne znači da je najbitnije promptno odjuriti s njim do blagajne. Ako je red dug, još se stigneš predomisliti ili možda upotrijebiti trik koji će ti pomoći da se odlučiš. Pokušaj zamisliti da tu genijalnu krpicu već posjeduješ. Kupila si je i tvoja je. Sada je zamisli u svome ormaru, vizualiziraj odjevni predmet, na primjer, na vješalici. Sada razmotri jesi li još jednako uzbuđena oko te krpice ili je oduševljenje malo splasnulo, ako ne i potonulo. Mnoge od nas sebi zapravo i ne dozvole promisliti treba li nam zaista ovaj odjevni predmet, gdje ćemo ga nositi ili kako ćemo ga kombinirati s ostalom garderobom pa tako kući donesemo krpice koje nam neće previše poslužiti. Baš šteta. 

Okruži se ugodnim društvom

Istraživanja su pokazala su kako uživanje u trenucima s bliskim ljudima ispitanici stavljaju visoko na ljestvicu osobnog zadovoljstva i ispunjenosti. Štoviše, oni su i spremni platiti punu cijenu za iskustvo s osobom u čijem društvu uživaju nego doživjeti isto iskustvo sami uz dvostruko manju cijenu. Nema dileme, sretniji smo kada s bliskim ljudima dijelimo svoja životna iskustva pa i za nas žene najvažniju sporednu stvar na svijetu – lov na krpice.
Ali, ne morate cijeli dan ti i tvoja ekipa trčati od trgovine do trgovine - napravite predah i nešto pregrizite, popijte nešto osvježavajuće ili, zašto ne, dobro se zabavite.  | Autor: miss7 miss7 ,Westgate

Recimo, u Westgate Shopping Cityju smo pronašli i Rock’n’Bowl, najveću kuglanu u Hrvatskoj, a sigurni smo da tvoj muškarac ne bi imao ništa protiv razgledanja genijalnih modela četveronožnih ljubimaca u Muzeju automobila Ferdinand Budicki.  Da, dobro si pročitala, Westgate je otvorio vrata i muzeju automobila, a ima i kasino gdje možete okušati sreću. 
Ako ideš s klincima, oni će svakako pronaći zabavu u dječjoj igraonici na čak 5000 metara četvornih - pa nek' netko sad kaže, uključujući i muškarce i djecu, da je shopping dosadan.
Nisi ni s djecom ni s mužem već frendicama? Zastati možete kako bi svoje profile apdejtale i fotkama s neobičnim i cool kulisama: za vrijeme radnog dana sigurno neće biti gužva na simpatičnom vrtuljku na kojem bi se baš mogla složiti jedna zgodna Instagram fotka, zar ne?!  | Autor: miss7 miss7 , Westgate

Izaberi vrijeme koje ti najviše odgovara 

I dok pričamo o uzbudljivim sadržajima, ti još uvijek shopping povezuješ s iscrpljenošću i umorom? Razlog gubitku energije može biti sasvim loše odabran tajming. Nekim ljudima ne odgovara gužva pa je za njih najbolje izbjegavati vikende ili najfrekventnije dijelove dana. Neki centri za takve imaju večernji šoping koji pružaju ne samo mogućnost kupovine bez grozničavog gledanja na sat, već tada su na snazi i super popusti. 

Hidratiziraj se i uživaj u najukusnijim zalogajima 

Ovdje zapravo ne otkrivamo toplu vodu – za energiju su ključni hidratacija i hrana. Pripazi da uvijek imaš dovoljno vode, a energiju će ti sjajno povratiti i svježe cijeđeni sokovi ili smoothieji koje nude poneki štandovi i većina kafića. Najomiljenije osvježenje mnogima je ipak kavica, jer je to i prilika da u ugodnom predahu pretreseš najnovije tračeve s frendicama. Osim što će ti dati energiju veliki izbor jela omogućit će ti i pravi užitak. Birati možeš od klasika brze prehrane, do cjelovitih obroka i slatkih zalogaja u brojnim gastro-središtima 'Westgate Shopping Cityja' među kojima su Ali Kebaba, Burger Bar, palačinkarnica Bake’n’Roll i broji drugi restorani. I pritom te ni najmanje ne treba peći savjest, jer ćeš kalorije ionako potrošiti u hodu

 | Autor: miss7 miss7 , Westgate

Idi u shopping kako bi zapravo uštedjela 

Bez obzira na prijateljski i srdačan nastup, mnogi će istaknuti kako su prodavači tu samo da bi nam neke od stvari prodali. To zapravo i je njihov posao, međutim, ne možemo isključiti pomoć koju nam mogu ponuditi svojim znanjem i iskustvom, a koja može utjecati na ishod naše kupnje. Osim što ćemo za određene sugestije ostati zakinuti, na primjer kada prodavačice primijete da nam trebaju broj veće sandale jer nam se remen urezao u nogu, za vrijeme online kupnje nećemo uopće moći probati određene stvari. Tako bi mogle postati vlasnice stvari koje nam nisu baš ni po volji, ni po mjeri, što definitivno nije put u razumno trošenje novca. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Nosi pametni sat ili pokreni aplikaciju za brojanje koraka 

Ako misliš da ti kupovina oduzima puno vremena i zbog toga nećeš možda stići u teretanu ili na druge aktivnosti, okreni je u svoju korist. Natakni fitness narukvicu ili pokreni aplikaciju za brojanje koraka što će te vjerojatno motivirati i na dodatne  korake uz koje ćeš trošiti kalorije. Svakako obuci udobnu obuću, najbolje, tenisice za trčanje. I sjeti se jedne od izjava slavne Marilyn Monroe: ‘’Daj djevojci prave cipele i osvojit će svijet’’. Ako si u ovom pothvatu izabrala biti sama, stavi slušalice i izaberi glazbu čija će brzina odrediti tempo šopingiranja. 

Tko kaže da shopping ne može biti i tjelesna aktivnost? Za opuštanje mišića poslije se možeš zavaliti u masažnu fotelju, a i oni svježe cijeđeni sokovi zvuče odlično u ovom trenutku, zar ne? Vidjeli smo da i to postoji u Westgateu. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0