Life&style

Šest činjenica koje svaka žena s masnom kožom treba znati

Od prave njege do najboljeg make-upa za ovaj tip kože, olakšat ćemo vam muke kad je masna koža u pitanju

Vaši hormoni su prilično odgovorni za to. Mjesečni ciklus, koji se mijenja iz tjedna u tjedan, može pojačati rad žlijezda u koži, uključujući i vlasište. Tako će nekih dana tijekom ciklusa vaša koža i kosa biti masnije nego inače.

Također sve je i pitanje genetike. Broj žlijezda i njihova aktivnost su jako kompleksna stvar i razlikuju se kod svake osobe. To znači da vam je zadano koliko će vam se koža mastiti i imate li više ili manje žlijezda. Na to ne možete nikako utjecati.

 | Autor: Guliver Image/Getty Images Guliver Image/Getty Images Za vas je najvažnije pravilno čišćenje kože. Ako pravilno ne čistite lice, odnosno ukoliko ne uklonite višak masnoće ili je uklonite previše, koža će vam biti upaljena i iziritirana, što će dovesti do pojačanog lučenja sebuma. Naime, ako prejako čistite kožu, možete uništiti njezinu zaštitnu barijeru što će dovesti do pojačanog mašćenja kože. Perite kožu dvaput na dan s nježnim sredstvima za čišćenje koja će ukloniti ulje, ali ne i prirodnu barijeru kože.

Morate biti oprezni s tretiranjem prištića i akni. Dermatolozi smatraju da je najbolje koristiti 2-postotnu salicilnu kiselinu nego agresivnija sredstva jer nije dobro prejako isušiti kožu.

Vaš make-up može pogoršati stanje kože. Korištenje laganijih formula omogućit će koži da diše, čime ćete izbjeći dodatnu proizvodnju masnoće. Koristite tekuće pudere bez ulja, na bazi vode, isprobajte mineralnu kozmetiku koja vam neće začepiti pore i uvijek koristite puder u prahu - to je vaš najbolji saveznik.

Retinoidi vam mogu pomoći. Noću nanesite kremu s retinoidima što će vam pomoći smanjiti mašćenje kože.

Photo: Guliver Image/Getty Images

Komentari 0