Life&style

Selimo na sjever: OVO je najsretnija zemlja na svijetu

Prema izvješću UN-a za 2018. godinu koje je napravljeno prema sreći i zadovoljstvu njenih stanovnika, ova nordijska zemlja proglašena je najsretnijom zemljom na svijetu

U izvješću je bilo rangirano 156 zemalja, a koristili su se parametri poput BDP-a po glavi stanovnika, socijalna podrška države, očekivana doživljena dob, društvene slobode, odsutnost korupcije, te općenito zadovoljstvo stanovnika – koji su ocjenjivali koliko su zadovoljni svojim životom u određenoj državi (ocjenama od 1 do 10). 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Na drugom mjestu nalazi se Norveška, potom slijede Danska i Island, a zatim Švicarska, Nizozemska, Kanada, Novi Zeland, Švedska te je deseta Australija. 

Finska je dobila maksimalni broj bodova za politička prava, slobodu izražavanja, vjerske slobode te vjersku toleranciju. Znanstvenici su primijetili da sve zemlje na vrhu liste – osobito nordijske – imaju visoke prihode po glavi stanovnika te im država daje veliku socijalnu potporu te osjećaj slobode, povjerenja i darežljivosti. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Istraživanja te izvještaj o „najsretnijoj zemlji“ počeo je provoditi UN 2012. godine, a uključuje se i razina sreće useljenika u svakoj zemlji. Finska je također i od imigranata proglašena najsretnijom zemljom na svijetu! Dakle, ništa nije trulo u državi Finskoj! 

 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Hrvatska je prema tom izvješću na 82. mjestu – negdje malo ispod sredine… 

 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0