Life&style

Sedam tajni zagrebačkog Botaničkog vrta PMF-a

Iako je smješten u centru grada, Botanički vrt u Zagrebu mnogi znaju samo usputno iz tramvaja.

Što to Botanički vrt čini posebnim okrila nam je voditeljica vrta mr.sc. Biserka Juretić.

1. Botanički vrt u gradu Zagrebu, iako neobično zvuči, nije gradski. On je dio Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a pripadnost Sveučilištu od samog osnutka odredila je Vrtu prvu i osnovnu namjenu da služi sveučilišnoj nastavi i znanstvenom radu iako je već i u ona davna vremena imao funkciju gradskog perivoja.

2. Zemljište na kojemu je Vrt izgrađen darovala je Fakultetu u pretprošlom stoljeću uprava grada Zagreba zamolivši da se građanima omogući besplatno razgledavanje Vrta. Na radost svih građana, tradicija se održala do danas.

Botanički vrt1 | Autor: Pixell/PIXELL Pixell/PIXELL

3. Vrt se prostire na 4,7 hektara ukupne površine i sadrži zbirku živih biljaka koja trenutno sadrži više od 6000 svojti. Uz mnoge biljne vrste, Vrt je utočište i za mnoge životinje. Neke su trajni stanovnici, a mnoge (uglavnom ptice) redoviti gosti.

4. Iako je Botanički vrt otvoren za posjetitelje, postoje pravila ponašanja za vrijeme boravka u njemu. U vrtu je tako zabranjen ulazak s biciklom, šetanje pasa i ležanje na travnjacima. Ovaj prostor je primarno „učilište a ne plandovalište“ kako je još u 19. stoljeću rekao utemeljitelj Vrta profesor Antun Heinz.

5. Svake godine organizira se prigodna proljetna ili jesenska prodaja viška biljnog materijala. Višak uzgojenih biljaka prodaje se po vrlo povoljnim cijenama, a pri kupnji vrtlari Botaničkog vrta uputit će vas u pravilnu sadnju i uzgoj.

Botanički vrt | Autor: Pixell/PIXELL Pixell/PIXELL

6. Botanički vrt organizira i izložbe, popularna predavanja i radionice. Nedavno se u Vrtu održao i jedan veliki fashion event za svjetski poznat brend.

7. Trenutni projekti uključuju obnovu izložbenih staklenika, kao i izgradnju sjenate šetnice i južne ograde Vrta. Jedva čekamo!

Photo: Igor Šoban/Pixsell

Komentari 0