Life&style
Martin Scorsese

Scorsese ne staje ni u 80-ima, režirat će dva biografska filma, o Franku Sinatri i o Isusu!

  • Mark Twain se jednom našalio: 'Starost je slučaj uma nad materijom. Ako ti ne smeta, nije važno'
  • Kada je riječ o Martinu Scorseseu, godine sigurno ne čine razliku
  • Nakon što je dobio 10 nominacija za Oscara za prošlogodišnji povijesni kriminalistički ep, 'Ubojice cvjetnog mjeseca', 81-godišnji redatelj zacrtao je svojih sljedećih nekoliko projekata: izvori tvrde da planira snimiti dva filma jedan za drugim: prvi o Isusu, a drugi biografski film o Franku Sinatri

Oscarom nagrađeni redatelj, Martin Scorsese, koji je bio jedan od začetnika hollywoodskog novog vala 1970-ih nastoji zaobići studijski sustav i samostalno financirati film „Life of Jesus“ („Isusov život“), temeljen na knjizi Shūsakua Endōa iz 1973. godine. Zauzeo je isti pristup s dramom „Silence“ iz 2016. godine (koja je također adaptirana iz romana Endōa). Zapravo, Scorsese bi se želio ponovno ujediniti sa zvijezdom filma „Silence“ Andrewom Garfieldom za projekt o Isusu, premda nije jasno traži li se 40-godišnji glumac za naslovnu ulogu ili za glumu jednog od učenika (naime, Isus umro negdje između 33. i 38. godine.) Početak produkcije očekuje se kasnije ove godine, a snimanje bi trebalo biti u Izraelu, Italiji i Egiptu. Snimanje u Izraelu moglo bi se pokazati prevelikim logističkim izazovom s obzirom da je zemlja u ratu s Hamasom u Gazi. (Scorseseov predstavnik odbio je komentarati...)

Biografski film o Franku Sinatri

Film o Franku Sinatri također bi mogao naići na neke prepreke: kći legendarnog pjevača, Tina Sinatra, kontrolira nasljeđe svog oca i još nije dala svoj blagoslov za film. Ali, to nije spriječilo Scorsesea da sastavi fenomenalnu glumačku postavu u kojoj bi Leonardo DiCaprio, koji je često surađivao s redateljem, glumio pjevača, a Jennifer Lawrence glumila njegovu drugu suprugu, glumicu Avu Gardner, kažu izvori. Gardner je bila ta koja je rasturila Sinatrin brak s Nancy Barbato, Tininom majkom. S dvije top filmske zvijezde kao glavnim ulogama, film privlači zanimanje velikih studija i streamera. Apple, koji je financirao „Cvjetni mjesec“ vrijedan 215 milijuna dolara, volio bi ostati u poslu sa Scorseseom, ali Sony je navodno predvodnik koji cilja na projekt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Frank Sinatra (@sinatra)

Dvije redateljske legende u akciji

Također, na horizontu je Scorseseova suradnja sa Stevenom Spielbergom na TV seriji „Rt straha“ za Apple TV+. Dvije legende bit će izvršni producenti projekta, temeljenog na Universal filmovima iz 1991. i 1962. godine. (Scorsese je režirao noir triler iz 1991., koji je producirao Spielbergov „Amblin Entertainment“)

Scorsese nije jedini redatelj iz ekipe starijih od 75 godina koji radi neke od svojih najambicioznijih radova. Nedavno najavljena postava natjecanja u Cannesu uključuje trojicu njegovih sunarodnjaka: 85-godišnjeg Francisa Forda Coppolu (s „Megalopolisom“), 81-godišnjeg Davida Cronenberga („The Shrouds“) i 77-godišnjeg Paula Schradera („Oh, Kanada“). Njihove kasnije produktivne godine su izvanredne s obzirom na to da Hollywood nije uvijek bio pristojan prema ostarjelim autorima - Billy Wilder, na primjer, proveo je svoja posljednja dva desetljeća boreći se da producira još jedan film.

„Siguran sam da većina umjetnika želi nastaviti raditi, ali ponekad niste dovoljno sretni, dovoljno dobri, da ostanete u areni“, izjavio je u jednom intervjuu Schrader, koji je napisao scenarij za Scorseseov kultni film „Taksist“ iz 1976. godine. „A ako nemate tu kreativnu motivaciju, samo će vas prozvati kao amblem nečega što je nekad bilo. Ali, morao sam nastaviti raditi. Imao sam zdravstvenih problema s COVID-om i svaki put kad bih pomislio da bih mogao umrijeti, dobio bih novu ideju.“

U 86. godini Ridley Scott doslovno ostaje u areni. Snimka njegovog dugo očekivanog povratka u Kolosej za nastavak filma „Gladijator“ postala je jedna od glavnih hitova na nedavnom CinemaConu, gdje je Paramount prikazao epske scene direktorima kina.

Možda zato što Scott nastavlja raditi s vrhunskim članovima ekipe, najava sage o mačevima, u kojoj glume Paul Mescal i Denzel Washington, izgledala je fenomenalno i to sedam mjeseci prije izlaska.

„Ridley Scott je majstor stvaranja filmskih spektakala za koje je kinematografsko iskustvo stvoreno i jedan je od najžilavijih i najživljih autora koji danas rade“, rekao je Brian Robbins (CEO iz „Paramounta“), koji će sa Scottom raditi na njegovom sljedećem filmu, biografskom filmu o bandu Bee Gees za Paramount.

Film Kinds of Kindness Možda vas zanima Rasplesana oskarovka Emma Stone opet briljira u traileru za sljedeći film Yorgosa Lanthimosa Rubrika Life&style Life&style

S druge strane, Spielberg, 77, također je zaposlen. Vjerojatno će njegov sljedeći projekt biti NLO film temeljen na vlastitoj originalnoj ideji. David Koepp piše scenarij, kažu izvori.

Još jedna hollywoodska legenda koja briljira u poznim godinama

Ali, možda nijedan podvig dugovječnosti karijere nije tako impresivan kao onaj Clinta Eastwooda. Naime, 93-godišnji redatelj upravo je završio postprodukciju filma „Juror No. 2“. Upućeni kažu da je Warner Bros. oduševljen onim što je vidio u trileru Nicholasa Houlta o porotniku na suđenju za ubojstvo koji shvaća da je možda kriv za smrt žrtve. Čak i sa 93 godine, Eastwooda nikada ne treba otpisati.

„Eastwood je pradjed gerijatrijske generacije“, šali se Schrader. „Ali tu je tip iz Portugala, Manoel de Oliveira, koji je radio do svoje 104. godine. Tako da Clint još uvijek ima priliku da ga uhvatiŽ“, našalio se. 

Možda vas zanima Kaia Gerber otkrila je kako ju je mama Cindy Crawford šokantnim filmom pripremila za modnu pistu Rubrika Stars Stars
Photo: Instagram @martinscorsese_

Komentari 0