Life&style

Savršena vikend lokacija krije se na dva sata od Zagreba: istovremeno ćemo se opustiti i učiniti nešto za zdravlje

  • Ljetni godišnji već je odavno zaboravljen i vrijeme je za nekoliko dana novog odmora, makar i za vikend 
  • S obzirom na to da je more sada već poprilično hladno, okrećemo se nekim drugim, kopnenim destinacijama za koje je poželjno da su u blizini kako ne bismo previše vremena gubili na putovanje
  • Takva, idealna destinacija, smjestila se na samo dva sata vožnje od Zagreba, a ona će nam, osim odmora, pružiti i izvanredne benefite za zdravlje 

Užurbana svakodnevica u kojoj od sebe uvijek dajemo maksimum, pa čak i više od toga, na nas ostavlja prilično negativne posljedice pa često, kako bismo se odmorili, biramo odlazak na zanimljive destinacije makar i na vikend. Jedna od odličnih destinacija za to u kojoj se nećemo samo odmoriti već i izliječiti od brojnih tegoba, nalazi nam se u susjedstvu. 

Naime, u Sloveniji, na samo dva sata vožnje od Zagreba, nalazi se Zdravilišče Radenci, koje je dio grupacije Sava Hotels & Resorts u kojemu, već 140 godina, posjetitelji uživaju u blagodatima jedinstvenog mineralnog wellnessa čija je osnova mineralna voda bogata CO2 koja je svima poznatija kao - Radenska. Nju, za poboljšanje zdravlja, po naputcima posjetitelji piju izravno s najstarijeg izvora u Radencima i to tri puta dnevno provodeći svjetski poznatu Hennovu kuru. Učinak na zdravlje je nevjerojatan, a rezultati se osjećaju već nakon prve noći provedene u kompleksu hotela ove holističke wellness oaze. 

 | Autor: promo promo Foto: Nikola Zoko/Promo

 | Autor: promo promo Foto: Nikola Zoko/Promo

Naime, dokazano je da je mineralna voda iz Radenaca jedna od mineralnih voda s najvišim udjelom CO2 i da ima iznimno pozitivne učinke na zdravlje. 

- Termalna voda općenito poboljšava cirkulaciju u visceralnim organima i venama. Termalno djelovanje uz pomoć topline blagotvorno utječe na cijelo tijelo, a na vama je da odaberete kuru pijenja, mineralne kupke, inhalacije mineralnom vodom ili se odlučite za ulazak u saunu s ledom napravljenom od mineralne vode. Zajedno s termoterapijom, kupanjem u termalnim bazenima ili jednom od naših animacijskih programa koji uključuju vježbanje ili nordijsko hodanje, ovaj tip wellnessa dio je holističkog pristupa koji treba svim generacijama, govori Janja Kisilak, voditeljica animacijskog tima Zdravilišča Radenci. 

Savršeni trio za zdravlje

Osim mineralne vode zbog koje je ovo lječilište nastalo, postoji i prirodni, ljekoviti trio zbog kojeg sve veći broj ljudi posjećuje Radence. Prvo je termalna voda koja se nalazi u  odlično dizajniranom bazenskom kompleksu u kojem je 10 unutarnjih i vanjskih bazena termalne oaze hodnicima povezanih s hotelima. Drugo je blagotvorno blato fango koje pomaže u rješavanju stresa, bolesti kralježnice, ali i ubrzava rehabilitaciju, a treći itekako važan čimbenik je i povoljna klima s više od 250 sunčanih dana godišnje. 

 | Autor: promo promo Foto: Nikola Zoko/Promo

Što vidjeti u Radencima? 

Osim wellness tretmana, posjetitelji u obilasku Zdravilišča imaju priliku čuti puno toga o povijesti Radenaca, pronaći zeleno srce u parku, spustiti se do jednog od izvora i popiti čašu blagotvorne vode koja prodire iz dubine zemlje uz određenu buku za koju se veže i nekoliko legendi. Jedna od njih kaže da su za šum i bubnjanje ispod izvora krive vještice koje u kotlu ispod izvora kuhaju knedle.

Također, laganom šetnjom u trajanju 40-tak minuta, u Radencima posjetitelji mogu pronaći jednu od četiri Slovenske vinske Fontane Kapela. Riječ je o jedinstvenom mjestu za kušanje vina s panoramom koja zaustavlja dah.Degustacija je jedinstvena, a u cijenu od 11 eura uključena je degustacija šest vinskih etiketa. Za one koji borave dulje u Zdravilišču Radenci, u radijusu od tridesetak kilometara nalaze se još dva bisera turizma ovog kraja. Jedan od njih je i Expano, iznimna arhitektonska kreacija u kojoj je ovaj dio Slovenije, Pomurje, otkrivano i predstavljeno na poseban način. Zgrada se nalazi uz Soboško jezera koje je ljeti prepuno kupača iz cijele Europe, nedaleko Murske Sobote, a skriva priču o životu uz rijeku Muru. Postav je interaktivan, vrlo zabavan i informativan pa ne čudi kako u Expanu uživaju sve generacije.

 | Autor: promo promo Foto: Nikola Zoko/Promo

 | Autor: promo promo Foto: Nikola Zoko/Promo

Za vinoljupce, nedaleko Zdravilišča Radenci nalazi se vinsko carstvo Radgonskih gorica. U vođenoj degustacijskoj turi, posjetitelji će proći kroz povijesnu lentu vinarije sve od 1852.godine do danas, zaviriti u podrume s posebnom pričom, saznati sve o najmanjem pritoku rijeke Mure koji se slapom u vinskom podrumu pretvara u pritok i nazdraviti posebno odabranim pjenušavim pićima gdje je apsolutna zvijezda Zlata Radgonska Penina, najnagrađivaniji slovenski pjenušac. 

 | Autor: promo promo Foto: Nikola Zoko/Promo

 | Autor: promo promo Foto: Nikola Zoko/Promo

Photo: Nikola Zoko/Promo

Komentari 0